Előzd meg a lovasbaleseteket! – 2. rész

A téli nagy hidegekben egy-egy plusz rétegnek mindig örül az ember, így nem érezzük nagy fáradságnak felhúzni a kobakot, a védőmellényt és a többi biztonsági felszerelést. A nyári kánikulában azonban könnyebb megfeledkezni viseletükről, holott életmentő lehet! Ezúttal három részes cikksorozatunkban azon túl, hogy körbejárjuk, melyek azok az eszközök, amelyek egy nyári túra alkalmával bármikor kihúzhatnak a bajból, néhány tippel is szolgálunk, amellyel felkészítheted a lovad a váratlan helyzetekre!

Készítsd fel lovad a váratlan helyzetekre – alapjaiban az érzéketlenítésről

A kapcsolat építésével párhuzamosan javasolt olyan játékokat vinni a közös munkába, amelyek felkészíthetnek a korábban említett váratlan helyzetekre. Hiszen a ló számára csak az jelent veszélyt, amit nem ismer. A nejlonzacskókkal, szemeteskukákkal való találkozást tökéletesen lehet reprezentálni, a lovas könnyedén megismertetheti lovát annak idegen formájával, gyűrődésének hangjával.

Egy korábbi cikkünkben Pataky Kata Monty Roberts instruktor lépésről-lépésre mutatja be a zacskókkal való megbarátkoztatást egy igazán érzékeny lóval szemléltetve. >>

Gyakran vezet sérüléshez a ló nem megfelelő kikötése illetve a pánikolhat már a kötélre lépéstől vagy a lába köré tekeredéstől is. A kötél szorításától megriadt állat képes akár kifulladásig küzdeni a szabadulásért.

Egy egyszerű ostor gyakorlattal, megelőzheted mindezeket. Ilyenkor finom mozdulattal, gyengéden meglegyintve hagyod, hogy az átforduljon a ló bokáján. Míg kikötésnél a kötél nem enged, addig az ostor gyengéd szára könnyedén ereszt, így ha elsőre sűrű hátrálásba is kezd a ló, nem kell tartani tőle, hogy kárt tesz magában. Minél többet gyakorolja az ember, a ló annál természetesebbnek veszi az érzést.

Kiemelkedően fontos, hogy ha számodra idegen ez a terület, kevés tapasztalattal rendelkezel, inkább kérj meg egy hozzáértőt, hogy segítségedre legyen. A feladatok sok hibázási lehetőséget rejtegetnek és helytelen technikával akár elmélyíthetjük a lóban kialakult fóbiát.

Természetesen garanciát egyik praktika sem nyújt, éppen ezért ha lóközelben vagy, mindig legyen nálad valamilyen biztonságosan tárolható vágóeszköz, amivel gyorsan megszüntetheted a hasonló problémákat.

Tanácsos egy apró táskát felszerelni a nyeregre, amelyben elfér az említett vágóeszközön túl némi kötszer és fertőtlenítő folyadék. Ezek az egészségügyi csomagok óriási segítséget nyújtanak, hiszen például egy vágott seb esetén, nem kell tétlenül várnod az orvos érkezéséig.

Ezen felül nem javasolt útnak indulni legalább egy kis palack víz és esőkabát nélkül. Az egyszerű, önmagába-csomagolható esőkabátok sokszor nem foglalnak nagyobb helyet egy mobiltelefonnál és nem kizárólag a lovast, de a nyereg érzékeny felületét is megvédik a nedvességtől.

2018.07.11. Írta: Frisch Andrea, Lovasok.hu külső munkatárs
Frissítve: 2022.08.30.
Fotó: Canva

Hozzászólások