Feltörekvő western tehetség

Már többszörös bajnok, és korosztálya egyik legjobb westernlovasa a 17 éves Dörnyei Regina, aki sorra nyeri a versenyeket. A Pécsi Újság.hu-nak a westernlovaglásról, a lovak szeretetéről és eddig elért eredményeiről is mesélt. 

„Arra pontosan nem is emlékszem, mikor ültem először lovon, de négy-öt évesen már lovastáborokba jártam, gyakorlatilag lovak között nőttem fel. Idővel ugyan sok más sportágat is kipróbáltam, de egyik sem nőtt olyan szorosan a szívemhez, mint a lovaglás" – idézte fel a kezdeteket Dörnyei Regina.

"A western lovaglás nagyon sokfajta versenyszámot jelent, szinte valamennyi a munkalovaglásból alakult ki. Ha jól tudom, jelenleg huszonegy számban hirdetnek világbajnokot. Ebben a sportban mindenki a saját vérmérsékletének megfelelően választhat versenyszámot. Bár más számokban is indulok, leginkább a gyorsasági versenyszámokat kedvelem, itt értem el a legjobb eredményeimet.

Többször voltam magyar bajnok, és Közép-Európa Kupa győztes, de a legbüszkébb a 2013-as Európa-bajnokságon szerzett junior első helyezésemre szlalomban és a nyílt kategóriában elért ötödik helyezésemre hordókerülésben vagyok. Indultam ifjúsági világbajnokságon Amerikában és világkupán Brazíliában. Ezek a versenyek nagyon nehezek voltak, mivel nem saját lóval versenyeztem. Brazíliában nem is edzhettem a verseny előtt a lovakkal, ráadásul mindhárom nap más lovat kaptam.

A jövőben nem is feltétlenül az eredmények hajszolása a célom, hanem hogy eljussak egy olyan szintre, ahol ki tudok képezni magamnak egy eredményes lovat. Nagy motivációm ebben, hogy most van egy hároméves csikóm Olaszországban képzésen, aki indulni fog az idei futurity-n (ez a három-négy éves lovak versenye, amely nagyon meghatározó lesz a későbbi pályafutásukban), de sajnos ott nem én lovagolom, mert tudom, hogy ez még számomra túl nagy feladat lenne. 

Ha az emberek meghallják a western szót, akkor gyakran szakadt, piszkos inges lövöldöző cowboyok jutnak róla eszükbe, pedig a western egy nagyon sokoldalú szakág, ami gyakran van olyan letisztult és precíz, mint például a díjlovaglás. Az utóbbi években kezd egyre ismertebbé és színvonalasabbá válni a magyar western, és egyre több támogató lát benne fantáziát.

Ez a sport sajnos nagyon költséges és ez nem kis terhet jelent a szüleimnek, de megpróbálnak mindent megtenni, hogy eredményes versenyző lehessek. Viccesen: jobb mint a drog, de legalább drágább! 

Korábban egyébként édesanyám is indult versenyen, és a húgom is lovagolt, de őket sajnos kevésbé érdekelte a dolog. Édesapám még most is, nővérem régebben western lovas volt, de néhány éve díjugratás szakágra tért át.

A legnagyobb hátránya annak, hogy együtt lovagolunk, hogy akaratlanul is bele akarunk szólni egymás edzésébe, ebből szoktak kisebb viták kialakulni, de ezen kívül csak jó oldala van a közös lovaglásnak. Nagyon sokat tudok beszélni a lovakról, gyakran ötletelünk arról, mit hogyan kellene csinálnunk” – mesélte Dörnyei Regina a Pécsi Újság.hu-nak.  

Forrás: Erdélyi Bianka, Pécsi Újság.hu
Fotó: Stier Adrienn

Hozzászólások