Trêve utolsó futása

Nem sikerült harmadjára is győznie, érdemei azonban így is elvitathatatlanok Trêve-nek, a franciák sztárlovának. A világ legmagasabb díjazású gyepversenyét ezúttal Golden Horn nyerte.

A tavasszal Epsom Derby-t nyert, hároméves Golden Horn legyőzte Trêve-et az október 4-ére kiírt 94. Prix de l’Arc de Triomphe-ban, sőt még két másik ménnek, Flintshire-nek és New Bay-nek is sikerült kis különbséggel a kanca előtt célba érnie. Ennek ellenére a franciáknál nem csak a verseny előtt, hanem utána is csaknem minden az elmúlt két év címvédőjéről szólt.

Trêve a verseny előtt

A világ legmagasabban (ötmillió euróval) díjazott gyepversenyének minden egyes győztese bekerül a lóversenyzés történelemébe. Így szerepel benne Trêve neve az 2013-as és a 2014-es verseny nyerteseként. Eddig mindössze hét lónak sikerült a duplázás rajta kívül, a triplázás pedig még soha senkinek.

Trêve, a sztár

Trêve-nek ezúttal óriási esélye nyílt erre a különleges tettre, mivel idei három versenyét lélegzetelállító stílusban, nagy fölénnyel nyerte és a tréningmunkái alapján is úgy tűnt, hogy nagyon jó formába került a verseny előtt.

Azonban nem csak ezért nőtt több mint százezerre Trêve rajongóinak a száma, hanem azért is, mert a lovat Christiane Head-Maarek vezetésével olyan barátságos és készséges csapat vette körül, akiket nem lehetett nem szeretni. A fotósok nem álmodhattak szebb lovat Trêve-nél, az újságírók sem találkozhattak volna készségesebb, kedvesebb és közérthetőbben nyilatkozó interjúalannyal, mint a trénerasszony. Sőt még Theirry Jarnet, a ló szűkszavú, keveset mosolygó zsokéja is megnyílt mellette.

Trêve zsokéja és trénere társaságában szokásos reggeli munkája után

A trénerasszony és Trêve így olyan televíziós műsorokban, illetve sportadókon szerepelt, amelyek eddig még soha nem beszéltek a lóversenyről. A versenyre látogatók száma is nőtt nekik köszönhetően. A ló rajongóinak külön tribünt kellett foglalni a longchamp-i pályán, ahova végül több mint 58 ezer néző látogatott ki október 4-én.

Két nap a lóverseny forgatagában

Az úgynevezett Arc hétvége két versenynapból áll. Szombaton nyolc futamot rendeztek, amelyek közül négy Group II besorolású. Az egyik legérdekesebb versenynek az 1950 méteres távra kiírt Prix Dollar tűnt. Itt ugyanis starthoz állt az idén már kilencéves Cirrus Des Aigles, aki már háromszor megnyerte a versenyt, de emellett számos Group I-es siker – Champion Stakes és Coronation Cup Angliában, Dubai Sheema Classic, Prix d’Ispahan és háromszor Prix Ganay – is a nevéhez fűződik, arról nem is beszélve, hogy tavaly egyszer Trêve-et sikerült nagy csatában megelőznie. Ezúttal azonban a csodálatos Cirrus nem tudott győzni, és végül az ötödik helyen végzett Free Port Lux mögött.

A hétvége mindkét napján rendeztek egy-egy rangos, arab telivéreknek kiírt versenyt is, amelyek kizárólag azért kerülhetnek a hétvége programjába, mert a Qatar Racing and Equestrian Club 2007-ben 2022-ig tartó szponzorszerződést írt alá a France Galop francia versenyszervezővel, amelynek köszönhetően az Arc de Triomphe összdíjazása a már említett, csillagászatinak számító ötmillió euróra emelkedett.

A szombati bemelegítés után már mindenki alig győzte kivárni a vasárnapot. A hét Group I-es futamot tartalmazó programnál erősebbet el sem lehetett képzelni, így nem csoda, hogy egész Európából minden jelentős lóversennyel rendelkező országból elhoztak számos, az év végén még talpon lévő, nagyon jó lovat.

A verseny, ahol 5.000.000 euróért futnak a lovak

A főattrakciónak a kizárólag méneknek és kancáknak (azaz herélteknek nem) kiírt, 2400 méteres Prix de l’Arc de Triomphe volt. A 18 induló között ott találtuk Trêve mellett Anglia és Franciaország Derby-nyerőjét, azaz Golden Hornt, és New Bay-t, a tavalyi második helyezettet, Flintshire-t, a Golden Hornnal három héttel korábban nagy csatát vívott Foundot és a mögöttük végzett Free Eagle-t is.

A lovakon Európa legjobb lovasai ültek, többek között:

  • a francia, ifjú korosztályból Maxime Guyon és Mikael Barzalona
  • az idősebbek közül a háromszoros sampion Thierry Jarnet vagy Olivier Peslier
  • az idén ugrásról síkversenykre átnyergelt és azonnal Derby-t nyert, 21 éves Vincent Cheminaud
  • a belga, de többszörös francia sampion Christophe Soumillon
  • az angolok legjobbja Ryan Moore
  • az olasz fenomén Frankie Dettori, vagy az utódjának tartott Andea Atzeni
  • az ír sampion Pat Smullen
  • a világ egyik legsikeresebb trénerének a fia, Joseph O’Brian
  • a norvég, de Angliában, a dubaji uralkodó istállójában dolgozó William Buick

A győztes: Golden Horn

Az a döntő 2,5 perc

A verseny végül a befutóegyenesben dőlt el és a hároméves Epsom Derby-t, valamint még két másik Group 1-es versenyt nyert Golden Horn (GB, 3stpm, Cape Cross – Fleche d’Or) magabiztos győzelmét hozta, akit az angol John Gosden tréningez és Anthony Oppenheimer tulajdonában áll. A verseny után sokan úgy nyilatkoztak, hogy ez volt talán a zsoké, Frankie Dettori hosszú karrierjének az egyik legjobb lovaglása, aki pedig már több mint 240 Group 1-es győzelmet szerzett (Lammtarra -1995, Sakhee – 2001, Marienbard – 2002) és ezúttal negyedik alkalommal nyerte meg az Arc de Triomphe-ot.

Megszolgálták a boldog nyugdíjas éveket

Golden Hornra idén még esetleg egy futás várhat, az amerikai Breeders’ Cup-ban, de erről még nem született végleges döntés. Arról azonban igen, hogy a mén jövőre már nem versenyez, hanem a Darley ménesben állítják fel fedezőménnek, miután részesedést vásárolt benne a ménes tulajdonosa, sejk Mohammed Al Maktoum.

Flintshire a verseny előtt

Golden Horn mögött már jóval nagyobb csata alakult ki a helyezésekért. A dobogó két másik helyére ugyanannak a trénernek, André Fabre-nak, illetve tulajdonosnak, Khalid Abdullahnak a két lova állhatott fel. Az idén már ötéves Flintshire-ről – aki tavaly után már másodszor lett második  -, valamint a hároméves, Prix de Jockey Club nyerő New Bay-ről van szó. Trêve mindössze néhány centiméterrel szorult a negyedik helyre, míg ötödikként a francia Erupt ért célba.

New Bay a verseny előtt

Természetesen óriási ünneplés fogadta a győztest – különösen a népes angol szurkolótábor részéről, azonban Trêve-et is legalább annyian ünnepelték elismerve ezzel is eddigi egyedülálló pályafutását.

Az ugyanis már egyértelmű, hogy ez volt élete utolsó versenye és a jövőben anyakancaként éli majd a mindennapjait. Mindenki nagyon szerette volna, hogy győzzön. A rajongók, a nézők, az ezen a napon dolgozók közöttük, így például a francia riporter kollégám is, sírtava fakadtak Trêve negyedik helyét látva. A riporterek a verseny után Criquette Head-Maareket is megrohanták, aki annak ellenére, hogy a szomorúság kiült az arcára, mégis mosolyogva nyilatkozott, sőt még sajtótájékoztatót is hajlandó volt tartani. Azt mondta, hogy

„ilyen a lóverseny, megpróbáltak harmadszor is győzni, de ma voltak jobb lovak Trêve-nél. A rajongók pedig ne legyenek szomorúak, Trêve fantasztikusan futott és jöjjenek el ugyanúgy az istállójába, hiszen sok lova van, akiket nagyon lehet szeretni.”

Trêve-nek ez volt az utolsó versenye

A verseny után az autónkra várva éppen egymás mellett álltunk a trénerasszonnyal, aki elmondta, hogy Trêve a verseny után egészségesen jött le a pályáról, jól van és azt gondolom, hogy mindezek után ez a legfontosabb. A győzelmeit, a nagyszerű eredményeit, soha senki nem veheti el tőle és örökké igazi legendának számít majd, akit volt szerencsém élőben látni.

2015.10.12. Vonczem Gabriella
Fotó: Juszel Anasztázia és Vonczem Gabriella

Hozzászólások