48 millió éves csikót találtak

Talán a Te lovad őse is lehetett volna az a csikómagzat, amit még 2000-ben találtak német és svájci kutatók egy 48 millió éves kanca kövületében.

Az őskancát egy Frankfurthoz közeli település fosszíliákban gazdag lelőhelyén találták még 2000-ben. A bázeli természettudományi múzeum és a frankfurti Seckenberg Kutatóintézet munkatársai speciális sugarakkal pásztázták át a kanca kövületét, amikor egy 12,5 centiméteres magzatot találtak.

Az őscsikó maradványai nagyon jó állapotban maradtak fenn, csontjai kapcsolódtak egymáshoz. A koponya azonban úgy tűnik, bezúzódott. A kitűnő állapotban fennmaradt kövületnek köszönhetően a tudósok rekonstruálni tudják a csikó eredeti kinézetét és helyzetét.

A kanca feltehetően még jóval az ellést megelőzően pusztult el. A méhlepény szövetének és a méh kötőszövetének maradványait is megtalálták. Azt is megfigyelték, hogy a szövetek nagy részének helyét ugyanúgy baktériumréteg vette át, mint a területen felfedezett más fajok maradványainál.

Az ősi kövületnél megfigyeltek nagyon hasonlítanak ahhoz, ahogy a mai lovak szaporodnak. Lehetséges, hogy a szövetmaradványok az ősi emlősök legrégibb méhfosszíliáját képviselik. „A legkorábbi és a legjobb állapotban fennmaradt magzatot találhattuk meg” – hangsúlyozta a kutatás vezetője.

2015.10.14. Forrás: MTI
Frissítve: 2023.03.29.
Fotó: Canva

Hozzászólások