Női Európa Bajnokság a Kincsem Parkban 2006

Női Európa Bajnokság a Kincsem Parkban 2006

 

Hatalmas rendezvény színhelye lehetett a Kincsem Parki ügető pálya, ugyanis ez év szeptemberében Magyarország rendezi a Női Amatőrhajtó Bajnokságot. A hölgyek két versenynapon öt futamban mérik össze az erejüket. A bemutatkozás szerdán történt meg, amikor a 13 országból érkezett legjobb hajtónőket a közönség is megismerhette személyesen.

Az első két futam lélegzetelállítóan izgalmasra sikeredett. A közel egyképességű lovakból a hölgyek igyekeztek a legjobbat kihozni, aminek az lett az eredménye, hogy a 13 ló teljesen összetömörülve versenyzett egymással. Félelmetes látvány volt, ugyanakkor végig tisztességes és tiszta küzdelmet láthattunk. Az amatőr hölgyek nem hiába adtak bele apait-anyait, mert a tét nem kisebb, mint a bajnoki cím, itt minden egyes pont számít, ezért még a 12. helyért is hatalmas csaták voltak. A lovakat a hajtónők húzták ki egy sorsolás keretén belül kedd este. A feszültség ekkor érezhető volt a résztvevők között, mert ez a kézmozdulat eldöntheti, hogy bajnokok lesznek-e, vagy utolsók. Voltak kimondottan szerencsések, mint például Alena Cemusová, aki mindkét futamban jó esélyű lovat húzott, ezért nagyobb önbizalommal ülhetett a sulkyba.

Annak ellenére, hogy a végsőkig kiélezett viadal volt mindkét futam, egy hangos szó, egy lóláb elvitel, keresztezés nem történt, így mindenki kihajthatta magából és a lovából a maximumot.

Az első futamban kicsit felborult a papírforma, de egy ilyen versenyben ez megszokott. Itt a gyors kezdés után többen elfáradtak, Hanna viszont nem, ezért ő nyerte biztosan a forduló első részét a belga Sandra van Impe-vel. A második helyezés sorsa már nem volt ilyen egyértelmű, itt Ida Juna, Héla és Harpia Bege küzdöttek a jobb pontokért, illetve a magasabb díjakért. A küzdelemből az osztrák Gundula Bauer került ki győztesen, a harmadik Héla lett Laurence Kindlerrel, míg negyediknek az 1999. Európa Bajnok Alena Cemusová érkezett be.

A második részben már a győzelemért is hatalmas csata folyt Zűr és Ilarita között. A vezető Ilaritát Zűr támadta nagy elánnal, és végül az amatőrök kedvence, Zűr legyőzte Ilaritát. Azért írtam, hogy az amatőrök kedvence, mert Zűr már sok kezdő és természetesen tapasztalt amatőrt vitt győzelemre. A harmadik helyért három ló viaskodott, Glitter Star, Diplomás és Giconda, amiből az alábbi sorrendben kerültek ki. Azaz a német hölgy nyert, a második a cseh hajtónő lett, majd Finnország, Oroszország és Norvégia lett a befutási sorrend.

A két futam után a cseh Alena Cemusová vezeti a bajnokságot, mögötte a német Katharina Merz következik, majd 19 ponttal az orosz Julia Kashkovskaya foglalja el a harmadik helyet, de szorosan 18 ponttal a belga Sandra van Impe követi. A rendkívül kiélezett bajnokság szombaton folytatódik.

A döntő futamok előtt előző este még egy fontos feladat előtt álltak a hölgyek, mégpedig kihúzni azt a három lovat, amivel a versenyben részt vesznek. Fontos pillanat volt ez a lányok életében, hiszen ezen a mozdulaton most már állt vagy bukott a versenyük sorsa. Mert már nem volt több nap, ahol korrigálhatták volna az előző nem túl szerencsés húzást, vagy hajtást. A holland Hilda F. Hofstra ismételten kihúzta Hetita Nevit, aminek nem örült túlzottan, mert a kanca bemutatkozása nem volt éppen felemelő érzés a holland hölgynek. Ennek ellenére Hetita Nevi kellemes meglepetést hozott, ugyanis óriási győzelmet aratott. Azt hiszem ezen Hilda F. Hofstra lepődött meg a legjobban.

A verseny még nyitott volt mindenki számára. Az első futamban a német Katharina Merz készült megerősíteni a pozícióját, hiszen győztesként haladt a cél felé, amikor lova az utolsó kanyar végén ugrott, így az áhított 14 pont helyett mindössze egy ponttal lett gazdagabb. A mi Fazekas Andink így egyedül maradt az élen, és minden tudását latba vetve küzdött, hogy elsőként szakítsa át a szalagot, amikor Hetita Nevi kárpótolva hajtónőjét az előző napi teljesítményéért, könnyedén lefiniselte a mi magyar lányunkat. A bajnokság két főszereplője Julia Kashkovskaya és Alena Cemusová eközben sereghajtóként érkeztek célba.

A következő futamban Imike champion hajtónőjével ugyanolyan jól futott, mint Kelemen Tamással. Könnyedén megkerülte a mezőnyt, és fölényes győzelmet aratott. A helyezésekért óriási csata folyt, a fáradó Indian Lady-re ráfutott szinte az egész mezőny, kívülről Glamour Star és Csipcsala is leterítette. De mivel Glamour Start még versenyközben tisztátlan ügetésért diszkvalifikálták, ezért a mi lányunk megszerezhette a harmadik helyet. Mindenesetre szegény norvég kislánynak magyarázkodhatunk, mert nem értette, miért lett kizárva a versenyből, hiszen a lova nem ugrott. Ugyanis Norvégiában nincs olyan, hogy tisztátlan ügetés, egy lovat csak galoppozásért diszkvalifikálnak. Az orosz Julia viszont előző gyengébb szereplése után alaposan feltornázta magát, és a cseh Alene is komoly pontokat szerzett ötödik helyezésével.

Mindenesetre a bajnokság csak az utolsó futamban dőlt el. Ennek megfelelően a lányok el is követtek mindent, hogy minél jobb helyezést érjenek el, mert akár egy pontnak is óriási jelentősége volt. Az orosz hölgy végül második helyezésével megszerezte az Európa Bajnoki címet, mert hiába volt a cseh Alena-nak ugyanannyi pontja, de Juliának előkelőbb helyezései voltak. Harmadiknak az utolsó futamot nyerő osztrák champion, Gundula Bauer jött fel egy óriási finisnek és Ilonyosnak köszönhetően. Fazakas Andrea Gioconda segítségével pedig megszerezte az összesítésben az ötödik helyezést.

Az Európa Bajnok Julia Kashovskaya – amire a versenytitkárunk hívta fel a figyelmemet – 14 éves kora óta hajt, ugyanis náluk nem határozzák meg, hány évesen lehet először versenyben hajtani. A versenyről, önmagáról, a terveiről, a munkájáról az Európa Bajnoknőt faggattuk.
– Először is szeretném elmondani, hogy nagyon jól éreztem magam Magyarországon. Budapest nagyon szép város, a színvonalas programoknak köszönhetően beleszerettem az országba.

– Most vettem részt másodszorra a Bajnokságon és nagyon örülök, hogy már másodszorra elhódíthattam a címet.

Az utolsó futamban nem okozott gondot, hogy a lovadra is, és az ellenfeledre, a cseh Alena Cemusovára is kellett figyelned?
– Nem, éreztem, hogy jó lovon ülök, mivel elég sokat hajtok versenyben, ezért nem okoz már problémát az sem, hogy megfigyeljem, az ellenfeleim éppen hol helyezkednek el.

Mesélj magadról egy picit.
– Hét versenylovam és három anyakancám van. Közgazdaságból és lótenyésztésből államvizsgáztam. Jelenleg tanulmányt készítek az ügetőlovak tréningezéséről. Azt vizsgálom, hogy különböző körülmények hogyan hatnak egy ló teljesítményére.

Milyen a moszkvai pálya?
– Moszkvában 1600 méteres a pálya. Szinte csak autóstartos versenyek vannak, egyedül az amatőrversenyeket futják fordulóstartra a lovak. Ez a lovaknak nem könnyű, mert egy-egy ilyen verseny alkalmával nem mindig tudják, hogy most miért forgolódunk velük verseny előtt. Egyébként a versenyek hasonlóak a magyarországi futamokhoz. A futamokat nálunk is az igazi irányba futják, ahogyan itt is. A versenyek távja 1600, illetve 2400 méteresek. Mostanában próbálják az orlov ügetőt újra visszahonosítani a pályára. Az amatőrök számára minden évben van egy Derby, ami nagyon rangos esemény Moszkvában. Idén nekem sikerült az Amatőr Derby-t megnyernem. Nálunk is egész évben folyik a verseny. Két évvel ezelőtt kellett egy-két hónapra bezárnunk, de akkor egy nagyon komoly járvány söpört végéig a pályán a lovak között, ami sajnos áldozattal is járt. Ami viszont egy nagyon fontos különbség a két ország között, hogy nálunk, Oroszországban nem herélik ki a lovakat.

Milyen érzésekkel jötték Magyarországra?
– Nagyon szerettem volna nyerni, és nagyon boldog vagyok, hogy sikerült. Kívánom mindenkinek, hogy ugyanígy teljesüljön az álma, mint nekem.

 

A cseh lány nem volt felhőtlenül boldog, ami érthető is volt, hiszen még egy hajszál sem választotta el attól, hogy ő álljon a dobogó legfelsőbb fokán. Alena Cemusovát, a bajnokság második helyezettjét faggattuk az élményeiről.
– Csatlakoznék Juliához, én is nagyon jól éreztem magam Magyarországon. A programok nagyon jól szervezettek voltak, és nem túlzsúfoltak, így legalább pihenhettünk is egy kicsit. A trénerek nagyon kedvesek és előzékenyek voltak, a lovak pedig mind jól felkészítettek. Énekesnő tetszett a legjobban, elkápráztatott a hihetetlen végsebességével.

17 évesen kerültem a pályára, ahová az öt évvel fiatalabb öcsém csábított ki. Először csak héba-hóba jártam ki a versenyekre, aztán annyira megtetszett, hogy elkezdtem versenyezni is. Két lovam van, az egyikre nagyon büszke vagyok, ugyanis most futották nálunk a Breeders Crown-t, ahol a táltosom első helyezést ért el. A legemlékezetesebb győzelmeimet egy svéd Fidji Sund nevű lóval arattam, vele megnyertem egyszer a Cseh Aranykupát. Nálunk nem különül el annyira az amatőrizmus és a profizmus. Nincs meghatározva, hogy egy amatőrnek kell X. versenyt nyernie ahhoz, hogy a profik között hajthasson. Egyébként az első versenyemet egy magyar származású férfi lovával nyertem.

A harmadik helyre az ötszörös osztrák amatőrchampion Gundula Bauer jött fel.
– Én is csak jót mondhatok Magyarországról és a szervezésről. A trénerek nagyon kedvesek és segítőkészek voltak. Hatodszorra vettem részt az Európa Bajnokságon, de most sikerült a legelőkelőbb helyezést szereznem. Ilonyos tetszett a legjobban, annak ellenére, hogy amikor kihúztam, nem voltam meggyőződve arról, hogy ez a legjobb ló a mezőnyben. Versenyközben viszont már szertefoszlott minden kételyem a ló tudását illetően. Ida June és Elite Control szintén nagyon jól felkészített, és jó képességű lovak voltak. Sajnos Elite Controllal nem volt szerencsém, mert a befutóban az előttem ugró Hanna megtörte a lendületemet.

Egy saját lovam van, és Franz Konlechner-nél versenyzem. Édesapám hatására, aki szintén amatőrhajtó, kóstoltam bele az ügető rejtelmeibe. A múlt évben sikerült megnyernem egy Osztrák Amatőrhajtó Bajnokságot, ami előfutamokból, majd a döntőből állt.

 

Hajdu Bíborka
Frissítve: 2023.09.29.
Fotók: Canva

Hozzászólások