Dámák nyeregben

Dámalovas edzőtábor a Balogh-liget Lovas Klubban

A Magyar Dámalovas Egyesület szervezésében 2006 december 11-13 között első alkalommal rendeztek edzőtábort a Balogh-Liget Lovas Klubban Eper Barbara vezetésével. A tábor elsődleges célja az volt, hogy a dámalovaglással aktívan foglalkozó hölgyeket összehozza, és természetesen emellett a manapság egyre népszerűbb lovaglási stílust népszerűsítse.

Eper Barbara elmondta: az ilyen edzőtáborokkal elsősorban az a céljuk, hogy az egész országra kiterjedő tevékenységet folytassanak, ehhez azonban szakképzett dámalovas „utódok” szükségesek minden régióban. A Szirmabesenyői Balogh-Liget Lovas Klub a harmadik hely Magyarországon Kistarcsa és Százhalombatta után, ahol dámalovas edzőtábort szerveztek. Az egyesületnek már 42 tagja van, és ez a szám évről évre bővül.

Eper Barbara 17 éve foglalkozik dámalovaglással. Úgy került kapcsolatba a női nyerges lovaglással, hogy gyermekkorában rendszeresen szerveztek náluk rókavadászatokat, és ott egy osztrák hölgy mindig dámanyeregben lovagolt. Nagyon megtetszett neki a feledésbe merült lovaglási forma, de két évbe került mire sikerült egy dámanyerget szereznie Angliából, és még keservesebb volt magától megtanulnia a dámalovaglás fortélyait.

Ma sokkal könnyebb dolguk van az érdeklődőknek, hiszen képzett, tapasztalt oktatók segítségével sajátíthatják el a dámalovaglást. Míg az elmúlt években az emberek csak messziről csodálták a dámalovasokat egy-egy bemutatón, addig ma egyre nagyobb érdeklődés fogadja őket, és sokan kérdezik, hogy hogyan ismerkedhetnének meg közelebbről ezzel a lovaglási stílussal. Ezért is fontos lenne, hogy minél több lovardába eljussanak és minél több ember számára megteremtsék a lehetőséget a dámalovaglás kipróbálására. Ehhez azonban nagy szükség lenne a lovardák közötti együttműködésre.

Az edzőtábor 3 napos volt, melyen 6 saját és 2 kölcsön lóval vettek részt a tanulni vágyók.
Jelenleg a Magyar Dámalovas Egyesületben 8 rendszeresen fellépő dámalovas hölgy van, legtöbbjük az angol nyeregből nyergelt át dámanyeregbe, de a fiatalabbak között olyanok is vannak, akik már így tanultak meg lovagolni.

Az edzés reggeltől estig tartott, és Barbara egyesével foglalkozott minden lovassal, de egymást figyelve a többiek is sokat tanulhattak. „Lovas körökben ma is nagyot néznek ha dámalovaglásról van szó, mert sokan nem tudják pontosan, hogy mit takar. Sokan idegenkednek tőle, mert azt gondolják, hogy nagyon nehéz. Ezt a dámalovasok cáfolják, mert sokkal biztosabb ülést ad a dámanyereg, mint az angol nyereg. Ezen kívül egy jó nyereg semmivel nem terheli jobban a ló hátát, mint a hagyományos nyereg, sőt lovagolni sokkal könnyebb benne. Ez persze az idomító feladatokra nem igaz, hiszen a csizma segítségeket pálcával kell helyettesíteni. Volt olyan lovas is, aki kétszer lovagolt életében angol nyeregben, de mindkét alkalommal csúnyán leesett, majdnem abba is hagyta a lovaglást. Ezután átnyergelt a dámalovaglásra, és azóta is lovagol” – mondta el tapasztalatait Eper Barbara.

A dámalovas leggyakoribb hibái az ülésében keresendők. Nagyon sokat kell gyakorolni, ha valaki igazán elegánsan akar dámanyeregben lovagolni, ennek legjobb módja a futószáras gyakorlás.

A dámanyereg kényelmét és biztonságát jól mutatja, hogy Angliában, ahol még most is igen nagy hagyományai vannak a lovas rókavadászatoknak, gyakran férfiak is dámanyeregben ülnek a lovon. Azoknak a hölgyeknek is meleg szívvel lehet ajánlani, akik nagyon szeretik a lovakat és régebben lovagoltak is, de ma már gyermekeik miatt nem merik megkockáztatni, hogy leesnek a lóról és összetörik magukat.

Aki szeretne megismerkedni a dámalovaglással, Kistarcsán, Százhalombattán,  Szirmabesenyőn és remélhetőleg hamarosan egyre több helyen az országban megteheti.
Érdeklődni Eper Barbaránál lehet a következő telefonszámon: 06/20 480-5276
Szeretettel várják lovardák jelentkezését is!

FORRÁS:  LOVAS NEMZET 2007. FEBRUÁRI SZÁMA
Írta: Hirskó Renáta
Frissítve: 2023.04.16.
Fotó: Canva

Hozzászólások