OTP Bank Lovas Világkupa 2009 Egyéb Versenyszámok – Eredmények

OTP Bank Lovas Világkupa 2009 Egyéb számok – Eredmények

Lovastusa az Arénában

A lovastusát (militaryt) a lovassportok királynőjeként is szokás emlegetni. Három részfeladatával, a díjlovaglással, a terepversennyel (vagy cross-szal) és a díjugratással a legsokoldalúbb felkészülést igényli lótól, lovastól egyaránt.

 

A versenyszámok közül a cross a leglátványosabb. Terepen, természetes jellegű akadályokon kell a lovaknak számot adniuk a bátorságukról, kitartásukról, gyorsaságukról. Kivételes helyzet, hogy a terepakadályok beköltöznek a fedeles lovardába – bár az utóbbi években egyre elterjedtebb a fedeles cross-verseny. Az Aréna közönsége lovak és lovasok fiatalabb és az idősebb korosztályával is találkozhatott a Lovasakadémia Kupán.

Az idősebb korosztályt Sós Attila és Schaller Gábor olimpikonok, Egyed László magyar bajnok képviselték, a fiatalabbak közül Schaller Eszter, Szabó Brigitta, Tuska Péter és Szikszai Lajos mutatkozott be. Külön érdekessége volt a versenynek, hogy Sós Attila és Schaller Gábor öreg, húsz éven felüli lovaikkal, Démonnal és Albatrosszal indultak, de Ígéret, Schaller Eszti lova is idén tölti a 20. évét. A versenyben végül Egyed László, az idei felnőtt bajnokság ezüstérmese végzett első helyen Regölővel, második helyre Schaller Gábor lovagolta Albatroszt, az ifi Szabó Brigitta és Oktogon lett a harmadik.


Audi Kupa Ride and Drive – A média és a sport csillagaival

A szórakoztató műfaj kategóriájába tartozó, show elemekkel dúsított verseny méltán viselhette volna a Ride Run and Drive címet, hiszen az akadályok ugratását egy rövid gyalog sprint, majd egy szőrén vágta Pamírral a Bardigiano olasz kistesű hidegvérűvel követte, míg a koronát az Audi A5-össel való akadályhajtás zárta.

A győzelmet Balogh Gábor többszörös öttusa világbajnok, olimpiai ezüst érmes öttusázó szerezte meg a szürke Minta nyergében. Második helyezést ért el Lázár Vilmos a Magyar Lovassport Szövetség  elnöke, hétszeres fogatható világbajnok, Dömötört lovagolva,, míg a harmadik helyet Marosi Ádám öttusa világbajnok Rakéta hátán szerezte meg. A további indulók a rajt sorrendjében: Tibolya Péter –  Mona,  Vörös Zsuzsa – Palermo, Balikó Tamás – Bizánc, Hanzély Ákos – Dárius, Piroch Gábor – Huncut, Gyenesei Leila – Táncos, Habsburg Lotharinger Eilika – Holiday  nyergében.

A versenyt követő sajtótájékoztatón Lázár Zoltán és Mondok József a verseny izgalmát és hangulatát magukkal hozó résztvevők gyűrűjében állta az újságírók kérdéseit. A jó hangulatú beszélgetés magán viselte a verseny show elemeit, hiszen a győztes Balogh Gábor szerint: „Az elmúlt egy évet erre a versenyre felkészülve töltöttem, aminek meg is lett az eredménye.”.

Lázár Zoltán a címvédő: „Lehetőséget adtam Gábornak a győzelemre azzal, hogy nem indultam a versenyen. Igaz, ehhez buknom kellett két héttel ezelőtt. Komolyra fordítva: rám esett a lovam, ezért nem vállaltam az indulást.” A kérdések, illetve válaszok között dícsérték még a pálya minőségét, hangsúlyozták, hogy a szórakoztatást előtérbe építettek be a kaszkadőrök akrobatikus lóról szállásokat.


BEFAG Kupa kiütéses K.O. díjlovas verseny

Rendkívül látványos versenyszámnak lehetett tanúja az Aréna közönsége: nagydíj szintű feladatokban mérték össze erejüket a magyar díjlovaglás jelenlegi csillagai és Dallos Gyula örökös magyar díjlovagló bajnok.

Nyújtott ügetés, minden egyre sorozat ugrásváltás, perdülés és piaffepassage feladatokban kellett helyt állniuk az indulóknak. Minden feladatban 8-8 versenyző küzdött egyenes kieséses rendszerben a vasárnapi döntőbe jutásért és a végső győzelemért. Ács Róbert, háromszoros magyar bajnok, a német Wintermühle istálló lovasa négy döntőből háromba jutott be a trakhéneni Shannon TSF nyergében.

Nyújtott ügetés feladatban Révész Paulinát és Topolt győzte le. Piaffe-passage feladatban Borsó Dorottyánál Epona Spanyol Lovasiskola vezető tanáránál volt jobb. Dorottya Quorummal, a fakó lusitano ménnel második helyen végzett. A vágta piruette feladatban a zsűri jobbnak találta Dallos Gyula és a spanyol Osado teljesítményét. A negyedik feladatban, a sorozat ugrásváltásában az ukrán színekben versenyző, de Magyaroszágon élő Révész Paulina könnyed, pontos feladat végrehajtásával kápráztatta el a nézőket és a bírókat, második helyen Borsó Ágnes végzett Solitario-val. Ács Róbert és Révész Paulina minősültek a Kentucky-ban megrendezésre kerülő 2010-es Lovas Világjátékokra.


CBA Kupa – Magasugró szimultán magasugró atlétikával és lovassal

2009-ben az atléták versenyében első helyen holtversenyben Bolgár Zoltán, Reichardt Ronald és Fadzsuli Viktor végeztek. A legmagasabb akadály, amit átugrottak, 205 cm-en volt. Reichard Ronald  egyéni rekordja 200 cm, így ő kettős győzelmet ünnepelhet. Az atléták magasabbat ugrottak, mint a lovasok. A magasugró világrekord egyébként 247 cm, a magyar csúcs 219 cm, a fedettpályás magyar csúcs 215 cm. A CBA Kupán a lovak a 2 méteres akadályt már leverték, Angelo pedig mindkét alkalommal ellenszegült. Így a kupa három győztese 190 cm-t ugrott:  Stöckler Ingrid Angelo nevű lovával, Göttler Vilmos Ulrichával, valamint Debreczeni János LifeDancerrel.


Póni galopp a Bábolna Takarmány Díjáért

Schablauer Sára a Korona Póni Klub lovasa és sárga kancája, Mixi fölényes győzelmet aratott a 2009-es póni galopp négy fordulója után. Annak ellenére, hogy a versenybírák handicappelték, némi hátránnyal indították az esélyes párosokat, Mixi abszolút favoritként aratott rajt-cél győzelmet. Második helyre nagy küzdelem után a tehetséges póni fogathajtó Genzwein Marina ért a szürke Pedróval.  Bronzérmes lett a 2007-es galopp győztese, Pintér Marci Piskótával.

Szerző: Péterfi Csaba
Kép: canva
Frissítve: 2024.04.04.

Hozzászólások