Egy lovaspóló viadal a legelegánsabb lórajongókkal

Kalapos hölgyek, csillogó lovak és jó kiállású pólójátékosok – minden adott volt ahhoz, hogy a tabajdi BMW Diplomata Lovaspóló Kupa az év egyik legelegánsabb eseményeként záruljon. A budapesti és környéki rendezvényeket felkutató Szidor N. Gábor is ott járt, beszámoLÓját olvasva Téged is magával ragad majd a lovaspóló láz.

Az első lovaspóló élmény Szidor N. Gábor tollából

Alig félórányi autóútra Budapesttől, közvetlenül a Magyar Lovaspóló Club tabajdi pályája mellett egy hatalmas fehér sátor fogad. Míg odabent az asztaloknál hűsítő koktélokkal és fagylaltkelyhekkel a kézben beszélgetnek a vendégek, pár méterrel odébb, a nyári napsütésben lassan felsorakoznak a torna legjobb négy csapatának játékosai. Nemzetközi mezőny, világszínvonalú játék, tele eleganciával: röviden így foglalnám össze az idei BMW Diplomata Kupa záró napjának hangulatát.

A háromnapos versenysorozat csúcsaként vasárnap délben kezdődött meg a küzdelem a dobogós helyekért. Valamennyi négyfős csapat igen színes összetételű, a magyar sportolók mellett a világ legkülönbözőbb pontjairól érkező férfiak és nők alkotják. A lényeg, hogy átlagosan azonos erősségű csapatok álljanak egymással szemben, és így tisztességes, kiegyenlített erőviszonyok között mérhessék össze jelenlegi tudásukat. A csapatok “legerősebb” játékosa általában egy-egy argentin pólós, akik néhány látványosabb megmozdulással időnként plusz színt vittek az egyébként is eseménydús játékba.

Életem első lovaspóló versenyén, komolyabb szakmai előismeretek hiányában is könnyen követtem a mérkőzések alakulását. Az elején még meglepődve tapasztaltam, hogy a labdarúgással ellentétben itt minden egyes gól után térfélcsere következik, de szerencsére ennek ellenére sikerült lépést tartanom a fejleményekkel.

A szakkommentátort hallgatva a pályától távolabb, akár a vattacukrosnál, a fagylaltos pultnál, vagy épp a Gundel által felállított rögtönzött látványkonyhánál sorban állva sem maradtam le semmiről. Sőt, közben így még jobban szemügyre is vehettem a díszes vendégsereget, az elegánsan felöltözött férfiakat, és főként a különleges nyári ruhákba bújt hölgyeket, feltűnő kalapjaikkal.

A lovaspóló nem csak sport, hanem életforma, állítják annak szerelmesei. És valóban, a lovaglás szeretete mellett több közösségépítő hagyomány is kapcsolódik hozzá. Az egyik az úgynevezett pályataposás, amikor félidőben a nézők birtokba veszik a pályát, és megpróbálják elegyengetni a paták által felszakított gyepszőnyeget.

De legalább ennyire mulatságos az a kis játék is, amelyben a szünet alatt a közönség hölgy tagjai mérik össze ütőtudásukat. És ha már a napsütés ellen egyébként is praktikus védelemnek számít a kalap, a nagysikerű kalapverseny sem maradhatott el.

A mérkőzések, a jó társaság és a színes programok mellett szinte észre sem vettem, hogy repült az idő, és eltelt egy aktív pihenéssel töltött, közel sem szokványos vasárnap. Kiderült, hogy még mindig sok újdonságot és színes programot tartogat Budapest és környéke. Az élményt pedig ezúton is köszönöm a Magyar Polo Clubnak.

Forrás és fotó: Szidor N. Gábor, Budapest With Us, NGS Stúdió

Lássuk a BMW Diplomata Kupa végeredményét:

Ismét nagy érdeklődés övezte a május utolsó hétvégéjén megrendezett hagyományos lovaspóló versenyt: a magyarokon kívül egyiptomi, pakisztáni, perzsa, orosz, francia, belga és argentin játékosok is érkeztek Tabajdra, hogy 4-4 fős csapatokkal mérjék össze pólótudásukat.

A bajnok idén a Cassiopeia csapata lett, 8:5-ös győzelmet aratva a Royal Saluta ellen, mely csapat így a 3. helyezést érte el. Szoros volt a küzdelem az éremszerzésért: A Professio Clinic csapata lett a 2. helyezett 11:6-os diadalt aratva a BMW lovas delegációja felett.

Miért olyan jók a magyar lovaspólósok?

A világháborúk által megtépázott, magyar póló sportló állomány gyakorlatilag újjászületett a Magyar Polo Clubnak köszönhetően. A póló pónikat kezdetektől Argentínából hozzák be, azonban már saját argentin póló póni állományuk is van, továbbá kisbéri félvér lovakat is kipróbálnak a póló sportban.

Az argentin edzők és a fejlett infrastruktúra révén minden tényező adott ahhoz, hogy a sportolók világszínvonalon űzhessék a pólósportot, így a hazai csapatok tökéletes magabiztossággal veszik fel a versenyt külföldi ellenfeleikkel.

Sikk és hagyomány a színpadon

Az idei BMW Diplomata Kupa hétvégéjének legemlékezetesebb napja a vasárnap volt: a szikrázó napsütés és a festői szépségű táj varázslatos hátteret adott a játék, a résztvevők, valamint az itt már hagyományossá vált kalapverseny eleganciájának is.

Az új életre keltett lovaspóló hagyományon, valamint a gasztronómián túl a művészet is főszerepet kapott a győztes csapatnak átadott, gyönyörű vándorkupa formájában, amelyet a közel kétszáz éves múltra visszatekintő Herendi Porcelánmanufaktúra ajánlott fel.

A sikk és a hagyományok színpadán a jótékonyság is főszerepet kapott: a szervezők a rendezvény keretei közt zajló festményárverés teljes bevételét a Tabajdi Általános Iskola, a Royal Diamonds által felajánlott nyakéket pedig az Országos Mentőszolgálat infrastruktúrájának fejlesztésére ajánlották fel.

A lovaspóló kupák ma már összetett üzenetet hordoznak: a lovaspóló egy dicsőséges, elegáns magyar tradíció, és a modern lovas csapatsport iránti szeretet hirdetője.

2016.06.03.
Dr. Ivanics György, www.magyarpoloclub.com
Fotó: Dr. Ivanics György
Frissítve:2022.09.12.

Hozzászólások