Tippek a lovak hűtésére nyáron

Most, hogy az igazi nyár és vele a kánikula is megérkezett, fontos odafigyelned, hogy elkerüld lovad túlhevülését, leégését, és a legyek ellen is fel kell venned a harcot. Öt hasznos tanáccsal segítünk, hogyan védd meg lovad a kánkulától.

1. A versenyzők ha tehetik, még hajnalban vagy a lehető legkorábban induljnak neki az utazásnak, hogy elkerüljék lószállítót húzva a napközbeni csúcsforgalmat és esetleg egy dugóban ácsorgást a hőguta kockázatával. Arról is meg kell győződni, hogy a futó ablakai nyitva vannak és megfelelően áramlik a levegő utazás közben vagy álló helyzetben is. Megérkezéskor érdemes alaposan megfontolni a helyválasztást, hogy a lószállító naptól védett helyen állhasson.

2. Azoknál a lovaknál, akik általában napközben karámban vannak, éjszaka pedig az istállóban, érdemes megfordítani a napirendet, hogy napközben hűsölhessenek bent nyugalomban, éjszaka pedig legyek és tűző nap nélkül mozgathassák le magukat a karámban.

3. Csak úgy tarts egy lovat egész nap a karámban nyáron is, ha valahova el tud menekülni a nap elől. Legyen az néhány fa árnyéka vagy akár egy beálló féltető. Ha nincs ilyen karámod, mindenképpen telepíts ideiglenesen villanypásztorral valahova máshova egy lekerített részt. A rendszeres itatásról sem szabad megfeledkezni. Ezt vízhordó talicskával vagy összecsukható itatóvödörrel is könnyedén megoldhatod.

Kell egy hűvös, árnyékos hely a legelőn, vagy a karámban, ahová lovad be tud menekülni a tűző nap elől

4. Figyelj arra, hogy egy hosszabb száraz időszakokat követő esőzés hatására nagyon gyorsan indulhat meg a tápanyagban gazdag fűnövekedés. Ilyenkor túlehetik magukat a lovak, így fennáll a kólika vagy a súlygyarapodás veszélye. Száraz időszakban pedig ne hagyd, hogy a poros földről egyenek a lovak, kösd fel a szálastakarmányt szénahálókba.

5. Amennyiben azt gyanítod, hogy lovad túlhevült vagy hőgutát kaphatott, mindenképpen vidd hűvös nyugodt helyre pihenni, hidegvizes szivaccsal töröld át a hátát és lassan, hűvös, de nem túl hideg vízzel kis adagokban itasd. Ha a tünetek továbbra is fennállnak, hívj állatorvost. Megérkezéséig pedig tegyél lovadra bevizezett légytakarót.

Frissítve: 2022.08.18.
Képek: canva.com

Hozzászólások