Kassai Lajos

Kassai Lajos – Lovas íjász

Kassai Lajos a modernkori lovasíjászat megteremtője.
15 év alatt dolgozta ki egy ősi magyar harcművészet alapjain nyugvó sportág szabályrendszerét és edzésmódszereit.

A kép illusztráció

Kezdetben Magyarországon, majd egész Európában, Amerikában, és Kanadában tartott sikeres bemutatókat, edzőtáborokat, majd létrehozta a Lovasíjász Világszövetséget.
A világ szinte minden részén vannak tanítványai, és keresik fel azt a bázist Kaposmérő határában, ami a jelenlegi sportág központja.
Minden eddigi lovasíjász versenyt megnyert. 1998-ban pedig 12 órán át tartó, megállás nélküli lovasíjászatával bekerült a Guinness Rekordok Könyvébe, amit négy év kemény felkészülés után 2002. május 11-én döntött meg. Az idén elképesztő teljesítményével, 24 –órás lovasíjászatával ismét bekerült a rekordok könyvébe.
Tagja a Megszállottak Klubjának.
2003. augusztus 20-án Mádl Ferenc köztársasági elnöktől a Magyar Köztársaság Érdemrend Tiszti keresztjét vehette át.
„Lovasíjászat” c. könyve negyedik kiadását éri meg Magyarországon, de megjelent az angol és a német fordítás is. Itt írja le ars poeticáját:
„Alapvetően két embertípus van, a kérdés embere és a felelet embere. A kérdés embere az állandóan kutató, tapasztalni, megismerni akaró ember. A felelet embere pedig azt mondja, vallása már mindenre megadta a választ, és visszavonul a hitének megfelelő rítusokba. Az én életem mintha mindkettőt tartalmazná. Én mindent ki akartam próbálni, és azt mondtam, csak az ostobák akarnak a mások kárán tanulni, és nincs fontosabb az egyéni tapasztalásnál. A tudás az egyedüli kincsünk, amit nem vehetnek el tőlünk, és egyben a legarisztokratikusabb dolog is a világon. Most, hogy elértem életem delét, egy napfényes tisztásra jutottam, magam mögött hagyva a kérdések és a vágyak kínzó dzsungelét. Sokkal több az elfogadás, mint a változtatni akarás bennem. A lovasíjászat, ami egykor táltoslovon repített térben és időben, ma már egyre inkább egy rítus számomra, keretet adva hétköznapjaimnak, életemnek. Egyszerre jelenti számomra a tudományt, a művészetet és a vallást. Megpróbáltam a józan észre támaszkodva a lehető legtöbbet megtudni erről a tevékenységről, majd képességeimhez mérten művészien bemutatni, és mire eljutottam idáig, azt vettem észre, hogy hitemmé vált.”

 

Frissítve: 2023.01.24.
Fotó: Canva

Hozzászólások