Lovas Naptár átadás a Kassai-Völgyben!

Kassai Lajos íjkészítő mester, a modernkori lovasíjászat megteremtője fogadott csodálatos birodalmában, a Kassai Völgyben. A találkozó apropója a Lovasok.hu 2022-2023-as Lovas Naptárának átadása volt.

A Kassai Völgy a Zselic dombjai között elterülő 15 hektáros terület. A Völgybe belépve lenyűgöző látvány tárul elénk. Az itt élő állatok szabadon járnak-kelnek, abban az élettérben, ahol az állatok nem ismerik a bezártságot, kényszert, kiszolgáltatottságot.

A Kassai Völgy 1994 óta lovasíjász versenyek és edzőtáborok, a Lovasíjász Világkupa rendezvény helyszíne, valamint otthont ad kétévente a Lovasíjász Világbajnokság és Nemzetközi Bírók Világtalálkozójának is.

  • Kassai úr, szeretném megkérni, hogy pár szóban beszéljen a lovasíjászatról, a szakterületéről.

34 éve élek a Völgyben, akkor indult el a lovasíjászat alapjainak a lerakása.

1994-ben rendeztem az első versenyt, amit már a saját szabályaim szerint hoztunk létre. A 90-es évek közepétől az Egyesült Államok, Kanada, majd 2000-től Kína és 2020-tól az arab régió van a figyelem homlokterében. A múlt héten Szaúd-Arábiából volt itt a szaúdi válogatott és most a katari válogatott van itt.

1992-ben léptem fel először Visegrádon, a Palotajátékokon, azóta minden évben kihagyás nélkül részt vettem ezen a rendezvényen. Papp János barátom konferálja az eseményt. Ő 38 éve minden évben végzi ezt a megtisztelő feladatot.

  • Jelenleg hogyan zajlanak a mindennapjai?

Ahogy mondtam, most a katariak vannak itt edzőtáborban. Két edzés van, egy délelőtti és egy délutáni. Miután véget ér az edzés íjász része, lóra ülünk.

A Völgy minden hónap első szombatján nyitva van a nagyközönség számára. 1998-ban rendeztem az első nyílt napot, nem is tudom, hogy van-e az országban még egy olyan program, ami 34 éve havi rendszerességgel megrendezésre kerül.

  • A világ minden részéről jönnek látogatók a Kassai Völgybe ezeken a napokon.

A közelmúlt sajnálatos eseménye, hogy hatalmas jégeső pusztított itt egy hónappal ezelőtt, ami szétverte a lovardának a tetejét. Mostanra sikerült helyreállítani az összetört tetőfelületet.

  • Kassai Lajos lovasíjász hitvallása:

A lovasíjászat, ami egykor táltos lovon repített térben és időben, ma már egyre inkább egy rítus számomra, keretet adva hétköznapjaimnak, életemnek. Egyszerre jelenti számomra a tudományt, a művészetet és a vallást. Megpróbáltam a józan észre hivatkozva a lehető legtöbbet megtudni erről a tevékenységről, majd képességeimhez mérten művészien bemutatni és mire eljutottam idáig, azt vettem észre, hogy hitemmé vált.

Egyik legutóbbi a rendezvények közzül:

2022. augusztus 6-án került megrendezésre a Nyílzápor a Kassai-völgyben a 907-es Pozsonyi csata emlékére.

A Lovasok.hu csapata elismerését fejezi ki Kassai Lajos életpályájával kapcsolatban.

Egy nem mindennapi életút körvonalazódott ki előttünk arról a lovasíjászról, aki eddig öt Guinness világrekordot állított fel. Ő az egyetlen ember a világon, aki képes volt 24 órán keresztül váltott lovakon megállás nélkül lovas íjászkodni.

Szeretettel nyújtjuk át a Lovasok.hu 2022-2023-as évi Lovas Naptárját és további sok sikert kívánunk!

A Lovasok.hu 2022-2023-as évi Lovas Naptára megvásárolható webáruházunkban ide kattintva.

2022.07.13.
Szőkéné Nagy Edit
Képek forrása: Lovasok.hu

Hozzászólások