Rétvári: huszár-hagyományőrzéssel és lovasíjászattal bővül a Lázár Ervin-program

A huszár-hagyományőrzés és a lovasíjászat is bekerült a Lázár Ervin-program keretében látogatható programok közé – jelentette be Rétvári Bence, azha Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára szerdán Budapesten.

Az elmúlt években sikeresen zajló Lázár Ervin-program lényege, hogy a diákoknak a kultúra megismerésével, a nemzeti identitás elmélyítésével kapcsolatos iskolán kívüli programokat kínáljon – mondta az államtitkár, hozzátéve: ezek közé a programok közé került be a színház-, koncert-, cirkusz- és múzeumlátogatások mellé a kormány legutóbbi döntése értelmében a huszár-hagyományőrzés és a lovasíjászat.

A kör kibővülésével a huszár-hagyományőrzéssel és a lovasíjászattal foglalkozó szervezetek is regisztrálhatnak a kulturális államtitkárságon, és ezzel megnyílik a lehetőség, hogy elsősorban a 7-8. osztályos diákok elmehessenek ilyen témájú programokra, amelyek költségét az állam állja.

A kormány évi 5,5 milliárd forintos keretet biztosít a Lázár Ervin-programra, az idei tanévben október 22-ig több mint 415 ezer látogatói jegyet vásároltak már a diákok számára.

Székely Tibor, a Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetség elnöke kiemelte: egyesületeik több mint 30 éve foglalkoznak katonai hagyományőrzéssel, amelyet nagyon fontosnak tart az ifjúság nevelésében. Mint mondta, ezért is egyértelmű, hogy a huszárság mint nemzeti jelkép és hungarikum a nemzeti identitás és ifjúságnevelés homlokterébe került.
Hagyományőrzőik saját erőből, saját pénzből öltözködnek, vásárolnak lovat és fegyvert, nagy áldozatvállalással végzik a munkájukat – hangsúlyozta.

Kassai Lajos, a modern kori lovasíjászat kifejlesztője és terjesztője óriási dolognak nevezte, hogy a kormány ilyen támogatással áll be azon diákok mögé, akik szeretnének ezekre a programokra ellátogatni.
Felidézte, hogy az 1980-as évek végén kezdett bemutatókat tartani azzal a céllal, hogy népszerűsítse a lovasíjászatot elsősorban Magyarországon. Az 1990-es évektől Európában, majd az Egyesült Államokban, 2000-től Kínában, jelenleg a Közel-Keleti térségben tevékenykedik – tette hozzá.

2021. 10. 27.
Forrás: MTI
Kép: canva.com
Frissítve: 2022.08.12.

Hozzászólások