Lovas Világjátékok – Beszámoló a tizennegyedik napról

Lovas Világjátékok
Beszámoló a tizennegyedik napról

 

2010.10.08. – A 2010-es Alltech FEI Lovas Világjátékok az utolsó hétvégéhez érkezett a 14. napon, amikor 44 393 néző jött el a Kentucky Lovasparkba, a verseny egyik legsűrűbb napjára.

Habár nem osztottak érmeket a 14. napon, a fogathajtás, díjugratás, para-díjlovaglás és lovastorna szakágakban mind voltak versenyszámok.

A para-díjlovas versenyszámban az I.a és III. kategóriában versenyeztek az egyéni kűr programban. Az I.a kategóriában Emma Sheardown Nagy-Britanniából vezet, a brit Spohie Christiansen a második, és a szintén brit Anne Dunham a harmadik. A III. kategóriában Hannelore Brenner nyerte meg a kűrt, Annika Lykke Dalskov Dániából a második és Sharon Jarvis Ausztráliából a harmadik.

A fogathajtás folytatódott pénteken a díjhajtás második felével. Mindkét nap versenye után Boyd Exell Ausztráliából vezet 30,08 hibaponttal. Ijsbrand Chardon Hollandiából és Chester Weber az Egyesült Államokból érkeznek másodikként a Fogathajtó Világbajnokság második szakaszába.

A lovastorna a férfi és női technikai és a csapat kűr számokkal folytatódott. A nőknél a brit Joanne Eccles vezet, míg a férfiaknál a svájci Patric Looser. Németország vezet a csapatversenyben, Ausztria a második és az Egyesült Államok a harmadik.

A Díjugrató Világbajnokság egyéni versenyszáma volt az este utolsó versenye, amiből csak a legjobb négy versenyző jut a szombati egyéni döntőbe. A legjobb négy a kanadai Eric Lamaze, a belga Philippe Le Jeune, a brazil Rodrigo Pessoa és a szaúd-arábiai Abdullah Al Sharbatly.

Négy különböző nemzet lovasai vehetnek részt a Top 4 körbelovaglásán a Díjugrató Világbajnokságon

Philippe Le Jeune Belgiumból, Eric Lamaze Kanadából, Rodrigo Pessoa Brazíliából és Abdullah Al Sharbatly Szaúd-Arábiából indulnak a Díjugrató Világbajnokság négyes körbelovaglásán. Már csak ők négyen vannak, akik magukra ölthetik a világbajnoki címet a díjugrató versenyek végeztével.

Mindegyik lovas hibátlanul ugrott péntek este a verseny két fordulójában, amelyet Conrad Homfeld épített. Szombat este döntik el az érmek sorsát oly módon, hogy minden versenyző megy egy pályát a saját lovával, majd utána a többi versenyző lovaival is.

„Elsősorban a tisztességes verseny és a lovak jóléte miatt vagyunk itt, ezért senkinek sem érdeke, hogy ne meséljen a lováról a holnap esti verseny előtt” – mondta Pessoa, az 1998-as Világbajnokság győztese és a 2004-es Olimpia ezüstérmese.

„Nagyon várom, hogy lovagolhassam a másik három lovat holnap, és megpróbálom jól érezni majd magam” – mondta Le Jeune, a kétszeres belga bajnok, aki nyolcadikként végzett egyéniben a 2009-es Európa Bajnokságon.

Lamaze, a 2008-as Olimpia aranyérmese egy törött lábfejet ápol, ami elmondása szerint nem zavarja őt lovaglás közben, csak amikor sétál. Mindazonáltal nem tart a másik három ló lovaglásától, amelyeken még ilyen nagy ugrásokon nem ült. „Úgy gondolom, hogy ez nagyon jó módja a világbajnokság eldöntésének. Azt jelenti, hogy másik három lovat is jól kell tudni lovagolni” – mondta.

Al Sharbatly a legfiatalabb és legkevésbé tapasztal versenyző a Top 4-ben. Kora nyárig Szaúd-Arábiában élt, amikor is Európába költözött, és Seldana Di Campalto-t csupán hat hete lovagolja. Azt mondta, hogy nem várta, hogy ilyen rövid kapcsolat után ilyen jó helyezést érhet el a Díjugrató Világbajnokságon. „Ma este nem akarok a holnapra gondolni. Ha most gondolkozom ezen, az nem változtat semmin holnap” – mondta. „Még ha jól is lovagolsz holnap, szükséged lesz egy kis szerencsére”.

Pessoa, aki HH Rebozo-t márciusban kezdte lovagolni, az egyetlen, aki már részt vett a Díjugrató Világbajnokság ezen különleges versenyében. Megkérdezték tőle, hogy mit változott, mióta 12 évvel ezelőtt lovagolt a címért. „Néhány kilóval több, egy válás és egy gyerek. De még bennem van a szenvedély, hogy versenyezzek, és hogy nyerjek” – mondta néhány pillanatnyi hezitálás után. „A Top 4-ben benne lenni másodszor is igen nagy lehetőség.”

Le Jeune és Lamaze sokkal hosszabb kapcsolatban vannak a lovaikkal. Le Jeune lovagolta Vigo D’Arsouilles apját, Nabab De Reve-et is a 2002-es Világbajnokság bronzérmes belga csapatában, és a lovat öt évvel ezelőtt vette meg. Lamaze Hickstead-et lovagolta már a két évvel ezelőtti olimpiai aranyérmének megszerzésekor is.

További eredménylista a díjugratásban

Döntetlen a helyezettek között a Fogathajtó Világbajnokságon

Döntetlen szinte sohasem történik a négyesfogat-hajtásban. Az Egyesült Államok és Hollandia döntetlenül állnak a csapathelyezések eldöntésében az első helyen 76,16 hibaponttal, miután a két-két legjobb hajtójuk is döntetlenül állnak a második és negyedik helyen egyéniben.

Az egyedüli tiszta vezető Boyd Exell Ausztráliából a díjhajtásban, 30,08 hibaponttal világrekordot ért el a Világbajnokságon. Chester Weber az Egyesült Államokból és Ijsbrand Chradon Hollandiából megosztott másodikak (35,97), valamint Tucker Johnson az Egyesült Államokból és Theo Timmerman Hollandiából megosztott negyedikek (40,19).

„Azt hiszem, 20 év alatt talán két döntetlent láttam, és így, hogy csapatban és a negyedik helyen is döntetlen van, lenyűgöző” – mondta Johnson.

A csapatok harmadik tagjai – Jimmy Fairclough az Egyesült Államokból és Koos de Ronde Hollandiából – kilencedik és tizedik helyen állnak, és csak 0,25 hibapont van közöttük.

Exell a félvérekből álló fogatával rekord pontszámot ért el annak ellenére is, hogy múlt héten megsérült a keze. „Terepakadályokat ugrottam csak úgy, és leestem, és eltört egy csont a bal kezemben. Kicsit erőlködtem tegnap, de az ausztrál csapat hozott nekem egy jó felszerelést, és így már minden jó volt ma.” – mondta.

A keze ellenére Exell élvezte a programot. „Meg kellett állnom, hogy ne mosolyogjak ott bent” – mondta. „Mindent maguktól csináltak, a köröket, a sarkokat, mindent. A lóápolóim segítettek, hogy azt mondták, melegítsek 20 perccel kevesebbet.”

Johnson fogatában egy ló Exell-től érkezett kölcsönbe, akit Black Shadow-nak hívnak (Fekete Árnyék – a szerk.). „Én csak Boyd-nak hívom, amikor mérges vagyok rá” – mondta Johnson mosolyogva. Johnson ma azt mondta, hogy ez a Világbajnokság lesz az utolsó versenye.

Exell azt mondta, hogy nem voltak rossz gondolatai abban, hogy kölcsönadja Johnson-nak a lovat. „Tucker 30 éve nagyon jó pártolója a sportnak, és sosem kért semmit cserébe.” – mondta Exell. „Láttam, hogy Aachen-ben kicsit a lóerők hiányában van, és felajánlottam neki. Mondtam, hogy elosztjuk a pénzdíjat, ha nyer.”

A két hajtó elmondta a holnapi maratonnal kapcsolatos elvárásaikat, amiben 25 hajtó közel az egész Kentucky Lovasparkon keresztül fog versenyezni. Richard Nicoll építette a nyolc akadályt.

„Sokkal nyitottabb pálya, mint amihez szokva vagyok, de sok hibát hozhat, mert gyorsabban mehetünk, és több hibát véthetünk” – mondta Exell.

Johnson azt mondta, hogy: „Szerintem néhány nagyon gyors hajtást fogunk látni, mert nagyon nyitott. Nekem nehéz lesz, mert olyan gyorsan fogok hajtani, ami sok hibát eredményezhet.”

Németország vezet csapatban a Lovastorna Világbajnokságon

A lovastornászok az éremosztó körre készülnek a hétvégén, csapatban pedig Németország vezet. „Nagyon jól ment a program” – mondta Alexander Hartl, a németek futószárazója. „Egy kicsit lehetnénk tökéletesebbek, de nagyon jó volt. Kicsit jobban kell a döntőben csinálnunk, és nagyon tökéletes lesz. Ezek a terveink a döntőre.”

A német csapat lova Adlon, a 15 éves brandenburgi. A németek 7,698 ponttal állnak, őket követi Ausztria (7,644) és az Egyesült Államok (7,655). A döntő a kűr program lesz vasárnap.

Az Egyesült Államok vezetett eddig, de egy kis szerencsétlenség során két csapattagjuk leesett a lóról. „Fizikálisan jól vagyunk, mentálisan is talpra állunk, és vasárnap nagy lehetőség áll előttünk, hogy visszaálljunk az első helyre” – mondta a csapattag és edző Devon Maitozo.

Svájc (7,467) és Franciaország (7,299) vannak még az első ötben.

Az egyéni versenyben a lovastornászok technikai programot mutattak be, amiben a motoros képességek öt különböző gyakorlatát kell előadni. A versenyzők ezeket a gyakorlatokat és még másokat is egy egyperces programban mutatják be. Szombaton lesznek az egyéni kűrök, és az összesített pontszámok alapján osztják ki az érmeket.

A tegnapi egyéni kűr után a svájci tizennyolcszoros bajnok, Patric Looser vezet 8,369 ponttal. Ő maga is meglepődött az eredményen. „Nagyon örülök a technikai programnak, mert az nem a különlegességem. Tudom, hogy megnyerhetem a kötelezőt, a kűrt, és elöl lehetek, de a technikaiban tudom, hogy sokat kell dolgoznom” – mondta. A sikerét részben lovának, Record RS von der Wintermühle-nek, a 18 éves hesseni ménnek tulajdonítja. „Tudom, hogy az egyik legjobb lovam van, és ez biztonságot ad. Nagyon jó rajta voltizsálni” – mondta Looser.

A német Kai Vorberg kapta a férfiak legmagasabb pontját a technikai programra, amivel második helyen áll összesen 8,353 ponttal. A legjobb ötben van még Nicolas Andreani Franciaországból (8,301), Stefan Csandl Ausztriából (8,123) és Gero Meyer Németországból (8,091).

A női egyéni divízióban a legmagasabb technikai pontszámot Joanne Eccles Nagy-Britanniából kapta, aki a 2009-es Európa Bajnok, ezzel vezet 8,327 ponttal. De azt mondta, hogy még semmi sem biztos, amíg van hátra egy versenyszám. „Azt gondolom, hogy a verseny tele volt jóval és rosszal. Első nap nagyon jó volt. Második nap nem voltam annyira elégedett a teljesítményemmel. Ma megint boldog vagyok.” – mondta Eccles. „Igazán fantasztikus a verseny itt; akármilyen irányban mehet tovább. Körülbelül 7 lány van, akik nagyon jók, és bármelyikük vezethet. Ezért ha nem megyek ki és élvezem, akkor nincs értelme a versenyre jönni, így a célom, hogy egy igazán jó döntőt menjek, és elégedett legyek magammal, inkább, mint a helyezést nézni.”

A második helyen áll jelenleg Antje Hill Németországból 8,207 ponttal. A német Simone Wiegele (8,192), az amerikai Mary McCormick (8,133) és a szintén amerikai Megan Benjamin (8,065) a további sorrend.

 

Frissítve: 2023.06.23.
Fotók: Canva

Hozzászólások