Amit a para-díjlovaglásról tudni kell

Amit a para-díjlovaglásról tudni kell

Az Olimpiai Játékokhoz hasonlóan a Lovas Világjátékokat négyévente rendezik meg, ez a Nemzetközi Lovas Szövetség (FEI) által hivatalosan elismert nyolc lovassportág világbajnoksága.

Para-Díjlovaglás:

A “para” szó azt jelenti, hogy valamivel párhuzamos, valami melletti, és az Egyesült Államok Lovas Szövetségének állásfoglalása szerint  a para-lovassportok párhuzamosan zajlanak az egészségesek lovassportjával. A 2010-es Világjátékok világklasszis paralimpikonjai a Lovas Világjátékok történetében először az egészséges sportolókkal vállvetve fognak versenyezni!

A para-díjlovaglás a FEI (Nemzetközi Lovas Szövetség) által elismert szakággá vált 2006-ban, és a lovassport egyetlen szakága, amely szerepel a Paralimpián. A para-díjlovaglás lesz a 2010-es Világjátékok lovas para-sportága. A másik, FEI által hivatalosan elismert lovas para-sportág a fogathajtás.

Hogyan történik a para-díjlovaglás?

A para-díjlovaglás, hasonlóan a szokásos díjlovagláshoz, olyan díjlovagló programok bemutatását követeli a lovasoktól, amelyek a ló és lovas összhangjának értékelésére szolgálnak. A díjlovas programokat egy olyan pályán teljesítik, amelyet betűjelzések vesznek körül, ezek a betűk jelölik a programon belül az egyes feladatok kezdésének, vagy éppen befejezésének helyét.

A verseny helyszínére, a programokra, a bemutatás módjára, valamint az értékelésre ugyanazok a FEI szabályok és előírások vonatkoznak, mint a normál díjlovaglás esetében.  A para díjlovasok ugyanúgy mutatnak be tehát programokat – beleértve a zenés kűrt is – szigorú bírói tekintetek kereszttüzében, mint egészséges társaik.

A para-díjlovagláshoz a lovasokat testi képességeik szerint sorolják csoportokba. Orvosok és gyógytornászok értékelik a lovas izomerejét és/vagy mozgáskoordinációját és határozzák meg az adott lovas profilját. E profil határozza meg azt a „fokozatot”, amelyben a sportoló versenyezni fog.

A para-díjlovaglásban öt fokozat, kategória van: Ia, Ib, II, III és IV. Ez a besorolás lehetővé teszi az egyes profilokba tartozó sportolók egymással versenyzését és képességeik igazságos megítélését. A nyergek, kantárak és csizmák módosíthatók úgy, hogy a versenyzők megfelelően használhassák azokat. S mint bármely más sportág esetében, a para-díjlovaglás lovasainak is minősülnikük kell a Világjátékokon való részvételhez.

A 2010-es Világjátékokon

A para-díjlovasok versengése Világjátékok hat napján, október 5. és 10 között zajlik majd. Minden versenyző három programot lovagol végig a versenyben: csapat program, egyéni program és zenés kűr. Minden fokozathoz testre szabott gyakorlatsor tartozik, s a lovasoknak a maguk fokozatának gyakorlatait kell teljesíteniük.

Miután a lovasok teljesítették a a csapat és az egyéni programot, a három legjobb lovas pontszáma minden nemzet esetében összeadódik, ez határozza meg a csapat helyezését.

A lovasok zenés kűrt is bemutatnak. A hagyományos díjlovagláshoz hasonlóan, a lovasok megterveznek és koreografálnak egy saját programot, melyet az általuk megválasztott zenére mutatnak be. A programnak természetesen tartalmaznia kell bizonyos kötelezően előírt feladatokat, de a lovas dönthet ezek sorrendjéről, a végrehajtás helyéről.

Hogyan történik a pontozás?

A pontozás ugyanúgy zajlik, mint a hagyományos díjlovaglásnál. A lovasok az alapján kapnak pontokat a bíráktól, hogy milyen színvonalon teljesítették az egyes előírt feladatoka, és milyen pontosan hajtották végre a gyakorlatot. A pontszám 0 és 10 pont között változhat, ahol a nulla azt jelenti, hogy a lovas a feladatot egyáltalán nem hajtotta végre, míg a 10 azt, hogy a feladat kitűnő volt.

Ezen felül a para-díjlovasok összesített pontszámokat is kapnak jármódra, lendületre, az átengedőségre és a lovas ülésére. Miután a lovas befejezte a gyakorlatát, a bírák pontszámait összeadják, és büntetőpontokra váltják át. A három verseny után legkisebb hibapontszámot elérő lovas lesz a győztes.

Szurkolói etikett

Csakúgy, mint sok más sportágban, a para-díjlovaglás nézői csendes megfigyelői kell, hogy legyenek a gyakorlatok végrehajtásának. Miután a lovas megállította lovát és köszönt a bíráknak, már helyénvaló és örömmel vett a drukkolás.

Miért érdemes néznem a para-díjlovaglást?

A para-díjlovas versenyzők megtekintése inspiráló, nem csupán azért, mert legyőzték a fizikai akadályokat, annak érdekében, hogy azt csinálják, amit szeretnek, de amiatt is, hogy mind a sportolók, mind a lovak rendelkeznek azzal a tehetséggel, mely lehetővé teszi, hogy sportjukat a lehető legmagasabb szintjén űzzék.

Ha ez nem lenne elég ok, nos, akkor ez az első alkalom, hogy a para-díjlovaglás bekerült a Lovas Világjátékok programjára, tehát ez egy történelmi pillanat a sportolók és a nézők számára egyaránt!

Kép: Canva
Frissítve: 2023.06.06.

Hozzászólások