Veszely Beáta Oxfordban

Csizmadia Alexa: Veszely Beáta Oxfordban

A Modern Art Oxford két évvel ezelőtt indította Arrivals (Érkezések) című kiállítássorozatát, amelynek keretében egy-egy alkotó munkáin keresztül mutatja be az Európai Unióhoz 2004-ben csatlakozott tagországok kortárs képzőművésztét. A sorozat 9. kiállításaként most Magyarország bemutatkozására került sor » Veszely Beáta munkái révén.

Veszely Beáta figuratív alkotásainak visszatérő témája a ló és a lovas, de nem a pusztaromantika, hanem inkább a hagyományok vetületében.

A kiállítás központjában a Mennybe vezető út című videómunka látható, melyben egy lovas szürke kancáján vágtázva ugrat, a becsillantott napfény pedig némi misztikumot és melankóliát kölcsönöz a dinamikus jelenetnek, mígnem fokozatosan eluralja a képmezőt. A History Wanted sorozat egyik legújabb festményén két meggyötört testű ló hozza zavarba a nézőt és minden bizonnyal a közismerten harcos brit állatvédőket is. A kiállítást a H. Á. rajzok címet viselő sorozatból bemutatott rajzok kerekítik szerves egésszé. Különböző újságok, főleg nemzetközi művészeti magazinok kiragadott lapjaira rajzolt fekete lovas íjászok feszítik íjukat távoli célpontok felé. A szövegeket, fotókat vagy éppen festményeket reprodukáló oldalakat felülíró fekete sereg az arte povera egyszerűségét keresztezi a ready made kritikai szellemével.

Ugyancsak az Arrivals sorozat keretében a Margate-i Turner Contemporary rövidesen » KissPál Szabolcs: A Tánc című videóját mutatja be, míg a Modern Art Oxford kortárs magyar videoválogatást iktatott programjába és egy beszélgetést » Sugár Jánossal és » Lázár Eszterrel.

©Csizmadia Alexa, London
Forrás:  Artportal
2007-01-15
Kép: Canva
Frissítve: 2023.06.14.

Hozzászólások