Világsztár zsoké egy világklasszis lovon

Világsztár zsoké egy világklasszis lovon

Christophe Soumillon

Belgiumban lovas családban született a most 28 éves sztárzsoké. Édesapja gáton és akadályon versenyzett, így Christophe már gyerek korában beleszagolt a galoppsport világába. Pályafutását sok pályatársához hasonlóan pónikon kezdte és aratta első győzelmeit. Később francia zsokéiskolában tanult tovább és 1996 -99 között utánpótlás lovasként versenyzett, első sikerét 1997-ben aratta.

Annak ellenére, hogy nem ideális zsoké alkat (túl magas) bőven túl van már az 1000. győzelmén, a világ minden jelentős pályáján nyert már versenyt és jelenleg Aga Khan istálló lovasa. Amennyiben utóbbiban nincs kötelezettsége egész évben szeretné „Dózit” lovagolni a többszörös milliárdos sportoló, akinek az egykori szépségkirálynő a felesége és két gyermeke van.

Íme néhány érdekes adat eddigi pályafutásáról:
– 2000- öt győzelem egy napon, francia rekord beállítás
– 2003- az első champion cím (továbbiak 2005, 2006)
– 226 győzelem/szezon- francia rekord
– 3x Francia Derby
– 2x Prix deL’Arc de Triomphe-t (2003- Dalakhani, 2008- Zarkava)
– 2006. szeptember 10., öt győzelem, négy group versenyben- francia rekord


Világsztár zsoké Overdose nyergében

A világ legjobb zsokéja Christophe Soumillon ül Overdose nyergében április 19-én a Kincsem Parkban, sőt a tervek szerint az év hátralévő részén is, amennyiben fő tulajdonosa Aga Khan istállójában nincs kötelezettsége. A belga származású, de francia színekben versenyző szupersztár még tavaly Baden-Baden-ban szerezetett bele „Dóziba” és magától jelentkezett a lovaglására. Soumillon lassan egy évtizede a világ elit tagja, bőven túl van már az 1000. győzelmén, háromszoros champion, háromszoros Francia Derby győztes és kétszer nyerte meg a kontinens legjelentősebb galopp futamát a Prix de L’Arc de Triomphe-t (2003- Dalakhani, 2008- Zarkava). 2006-ban egyetlen nap alatt öt futamban nyert, amiből négy Gr besorolású, ezzel újabb rekordot állít fel a 226-os egy szezonban aratott siker mellé.

Soumillon április 17-én pénteken két nappal Overdose pesti fellépése előtt érkezik hazánkba családjával, menedzserével és több francia újságíróval.


Kép: Canva
Frissítve: 2023.05.31.

Hozzászólások