Overdose nem szeret úszni

Dózi rehabilitációja a szárazföldön folytatódik

 

A PannoniaOverdose.hu az Angliából frissen érkezett, de oda rövidesen visszainduló Mikóczy Zoltánnal beszélgetett arról, hogy Overdose miért nem szeret úszni, és milyen következményekkel jár a felkészítésére nézve ennek hiánya.

Nemrég értél haza Pulboroughból. Tervezett út volt?

Mikóczy Zoltán: Azért utaztam Angliába, mert jelezték, hogy Overdose nem szívesen úszik. Az első alkalommal – amikor még nem tudta, hogy mi vár rá – szépen belement a vízbe. A lovak természetüknél fogva tudnak úszni, eddig rendben is volt minden.
A második alkalommal már nem tetszett neki, de még viszonylag könnyen be lehetett vezetni, azonban harmadszorra már csak zsákkal a fején sikerült. Olyan kapucnival, amilyet a versenyeken a startgépbe történő bevezetéskor használnak a nehezebben kezelhető vagy túl ideges lovaknál. A negyedik alkalommal már annyira ellene volt, hogy szinte letámadta a személyzetet.
Így adta a tudtunkra, hogy ez neki nem teszik, és nem akarja. Ekkor azonnal felfüggesztették a terápiát, és megvártak, hogy együtt beszéljük meg a további lépéseket.
Én is láttam – hiszen a jelenlétemben is megpróbálták úsztatni – hogy a medencéhez közeledve, amikor meglátta a nyitott ajtókat lefékezett, és egy lépést sem volt hajlandó tenni előre. Úgy döntöttünk, hogy nem kockáztatjuk az egészségét, nehogy kárt tegyen magában, és ami legalább ilyen fontos, nem törjük meg az egóját. Elálltunk az úszás-terápiától.

Ezzel ugye úgy lehetett volna javítani a kondícióját, hogy közben a sérült lábát nem kell terhelnie.

Mikóczy Zoltán: A rehabilitáció ettől függetlenül folyik a maga útján. A célunk az lett volna, hogy ne csak a lábán keresztül kelljen a fizikai lemaradását bepótolnia. Így sikerült volna a formába hozási időszakot is lerövidíteni.

Tehát a felkészítés csak lábon fog történni.

Mikóczy Zoltán: Másként nem lehet. Ez azt is jelenti, hogy lényegesen hosszabb időnek kell eltelnie a következő versenyben történő indulásig. A szakemberek szerint ez legalább másfél hónap, de minden esetben az adott lótól függ, lehet akár három hónap is. Az augusztus közepi ellenőrző vizsgálaton tudunk majd dönteni arról, hogy azonnal elkezdődhet-e ez a munka. Reményeink szerint addigra az egészségi állapota 100%-os lesz.

Hogy van a sérült jobb első lába?

Mikóczy Zoltán: Tegnap reggel munka közben elhagyta róla a ragasztott patkóját, épp most szervezem, hogyan tud a lehető leggyorsabban kijutni hozzá francia ortopéd kovácsa, Max Fournier. Még ma, de legkésőbb holnap én is megyek Angliába, hogy mindent elrendezzek az újrapatkolás körül.

 

Frissítve: 2023.04.19.
Fotók: Canva

Hozzászólások