Lovardák a fecskék megmentéséért

Lovardák a fecskék megmentéséért

A legfrissebb elemzések alapján 2020-ra a fecskék állománya jelentősen lecsökkenhet. Ha ezek a „jövendölések” valóra válnak, az utánunk következő generációk értetlenül fognak állni a híres szólás hallatán (egy fecske nem csinál nyarat…).

Éppen ezért a Magyar Madártani Egyesület (MME) a 2010. évet a fecskék évének nyilvánította. Ezzel a Magyarországon élő 3 fecskefaj (füsti fecske, molnárfecske, partifecske) védelmére próbálják meg felhívni a figyelmet.

A leginkább emberi környezethez kötődő madaraink egyike a füsti fecske, melynek élettere a legfontosabb táplálékforrást biztosító falusi állattartás visszaszorulásával jelentősen lecsökkent, ugyanakkor a lovaglás és a lótartás egyre népszerűbbé válásával, ha más irányban is, de javítható ezeknek a kedves, a magyar kultúrához szervesen kötődő madaraknak az életfeltétele.

Az MME szeretné felhívni a lovardák és lótartók figyelmét arra, milyen lehetőségek rejlenek a fecskevédelemben akár a figyelemfelhívás, akár a turizmusfejlesztés területén. A füsti fecske és a városiasodott molnárfecske különösen alkalmas arra, hogy a jelenlétük kínálta látogatócsalogató, élményt nyújtó hatásokat az érdeklődők kiaknázzák. Nem utolsó szempont, az sem, hogy a jelenlegi uniós pályázati környezetben egyre inkább nő a szerepe a civil szervezetek bevonásával megvalósuló programoknak, adott esetben kötelező fenntarthatósági vállalásként kell a pályázatokba beépíteni ilyen együttműködést, amiben az MME szintén partnere lehet a lovardáknak.

A hétköznapokban már egyszerű odafigyeléssel is sokat tehetünk a fecskék érdekében, kezdve onnan, hogy ezekre a madarakra bízzuk a zavaró rovarok eltávolítását ahelyett, hogy különféle mérgekkel próbálunk megszabadulni tőlük, vagy nem bosszankodunk – ne adj’ Isten leverjük a fészküket – amiatt, hogy ürülékükkel elcsúfítják a környezetünket. Ez utóbbi például egy egyszerű fecskepelenka felszerelésével könnyedén kiküszöbölhető. Szintén nem kerül semmibe, a fecskéknek viszont nagy segítség, ha sárgyűjtő helyeket biztosítunk számukra.

Aki már célirányosabb fecskevédelemmel is szeretne foglalkozni, az belefoghat az égetett cserép alapú műfészkek kihelyezésébe is, vagy a különböző helyekre felszerelhető, vagy akár saját lábazaton álló mesterségek fészektelepek kialakításába. Ez utóbbiaknak különösen a molnárfecskék veszik nagy hasznát. A molnárfecskék felülről zárt műfészket építenek, amin csak egy kis bebúvó-nyílást hagynak. A fészkek teteje azonban nem sárból készül, ezt egy eső ellen védő anyag – az ember előtti időkben sziklák, ma már szinte kizárólag az épületeink – vízszinteshez közeli felülete adja.

A partifecske a legkevésbé városiasodott fecskefajunk, és megtelepítésük is nehezebb, mivel jelentős földmunkát és akár bányahatósági engedélyeztetést is igényel. Ugyanakkor megfelelő természeti környezetben (lovarda közelében található, függőleges oldalú homokbányában vagy vízparton) megtelepedő, akár több ezer párból álló kolónia látványa felejthetetlen élményt nyújthat.

Azok a lovardák, melyek aktívan részt kívánnak venni a fecskevédelmi programokban, bemutatkozhatnak az MME honlapján, illetve a havonta megjelelő Madártávlat c. újságban is.

Ezzel kapcsolatban bővebb felvilágosítást Orbán Zoltánnál, az MME társadalmi kapcsolatok igazgatójánál lehet kapni az orban.zoltan@mme.hu e-mail címen, vagy az 1/275-6247/107 telefonszámon.

kép: Canva
Frissítve: 2024.02.19.

Hozzászólások