A Grand National legnagyobb sikerei a történelemben

A Grand National évente kerül megrendezésre Liverpoolban és a világ egyik legnehezebb akadályversenyének tartják.
Az Egyesült Királyságban kiemelkedő eseménynek számít, rengeteg érdeklődőt vonz. 1839-ben került először megrendezésre és a legnehezebb ló- és zsoképróba az Egyesült Királyságban. A győzelemhez a ló és lovas tökéletes összhangjára van szükség, ugyanakkor a kíváló felkészülés mellett sokszor csak a szerencsén múlik a siker. Több akadályt is legenda övez -általában a nehézségük miatt-, mint például a Becher Brook, a The Chair és a Canal Turn. Nem meglepő tehát, hogy Aintree-ben az elmúlt évtizedek során elképesztő történetek születtek. Vessünk egy pillantást azokra a páratlan lovakra és zsokékra, akik versenyükkel lenyűgözték a világot és beírták nevüket a történelembe.

Foinavon

1967. április 8-án Foinavon 100/1-es eséllyel indult, majd győzelemmel sokkolta a nemzetet. Az esélytelen nyugalmával állt rajthoz, még a gazdája sem jelent meg a versenyen. A 23. (vagy hetedik) ugrásnál óriási zűrzavar alakult ki, amely drámai módon megváltoztatta a Grand National történelmét. Az addig utolsóként galoppozó Foinavon átjutott a káoszon és hatalmas előnyre tett szert. A többi lovas már nem tudott felzárkózni és ezáltal -dacolva az esélyekkel- győzelmet aratott. A Foinavon akadály (hetedik és huszonharmadik ugrás) is innen kapta a nevét.

📷racingpost.com

Red Rum

Hihetetlen, de volt olyan időszak, amikor a Grand National elvesztette érdeklődését. Az egyik legtehetségesebb versenyló, akit valaha láthattunk az Aintree versenypályán, Red Bum feltünése újra felkeltette a verseny iránti figyelmet. A súlyos beteg lovat trénere kigyógyította az esetek kilencven százalékában végzetes kórból és ezt Red Rum mesébe illő módon hálálta meg. 1973-ban harminc hosszal nyerte meg a Grand Nationalt és egy új pályarekordot is sikerült felállítania, majd 1974-ben ismét győzött. Még ugyanabban az évben a Scottish Grand Nationalt is megnyerte. Ő az egyetlen telivér a lóversenyzés történetében, akinek a duplázás egy szezonon belül sikerült. 1977-ben megszületett a harmadik győzelem, ezzel Red Rum és Tommy Stack történelmet írtak, amire azóta sem volt példa. Sokan ezt a versenyt tartják a brit sport legkiemelkedőbb eseményének.

Tiger Roll: Kis ló, hatalmas szívvel

Red Rum után Tiger Roll az első telivér, aki két egymás utáni Grand Nationalt nyert, és ha idén is győzne, felérne a nagy előd mellé, sőt e tekintetben meg is tudná előzni, hiszen eddig senkinek sem sikerült háromszor egymás után nyernie Aintree-ben. Kis mérete ellenére olyan győzelmeket is magáénak mondhat, mint a Group 1-es Triumph Hurdle de Cheltenhamben. Ő annak a három lónak az egyike, aki öt vagy több győzelmet aratott a Cheltenham Fesztiválon.

Lenyűgöző zsokék

Bár legtöbbször a lovak hihetetlen teljesítményéről áradozunk, de ne feledkezzünk meg a nagyszerű zsokékról sem. Habár számtalan figyelemre méltó lovassal találkozhattunk már, én mégis Fred Winter nevét emelném ki, aki kétszer lovasként és kétszer idomárként is sikert aratott. Aldantini és Bob Champion 1981. évi győzelmét azért jegyeztük meg, mert a ló oly sok sérülést szenvedett pályafutása során, hogy szinte esélye sem volt jó eredmény elérésére, lovasa pedig azután szállt nyeregbe, hogy legyőzte súlyos betegségét. Történetükről könyv és film készült, a zsokét II. Erzsébet királynő a Brit Birodalmi Rend lovagkeresztjével tüntette ki érdemei elismeréseként.

📷Chris Pitt

Összességében véve nem csak a Grand National, hanem minden lóverseny elképesztő hírnévnek örvend világszerte. A sportfogadás egyidős a lóversenysporttal, azaz a lóversenyfogadás minden sportfogadás alapja. A világhálón megjelenő online szerencsejáték platformok forradalmasították a lovas sportágakra történő fogadást és a lovas nyerőgépes játékokat. Mivel általában a valós élet szereplői, eseményei után készülnek, így több ilyen nyerőgép létezik, mint gondolnád. Nem meglepő tehát, hogy a lovas nyerőgépes játékok online változata is mindenhol megtalálható már és olyan nagy nevű fejlesztőtől származnak, mint a Playtech.
A lóversenysport a fogadások nélkül szinte elképzelhetetlen. Vannak olyanok is, akik még sose találták el a győztest, de mint minden játékban itt is tudni kell veszíteni. George Atkinson 1940 óta minden Grand National-en megtette tétjét, eddig sikertelenül. Ha kedvet kaptál próbáld ki Te is a lóversenyfogadást, de ne csüggedj, ha úgy jársz, mint Atkinson.

Hozzászólások