Lóversenyek a történelem legnagyobb nyereményeivel

A lóversenyzés hosszú évszázadok óta rendkívüli népszerűségnek örvend. Hagyományosan az Egyesült Királyságban számít nemzeti sportnak, de számos más országban is elterjedt. Magyarországon például az 1820-as években honosodtak meg a lovas sportok, azóta pedig számos hazai és nemzetközi sikerült elérni.

Az alábbi cikkben a lóversenyzés aktuális helyzetéről lesz szó. Bemutatunk néhány népszerű nemzetközi versenyt, amelyekre hatalmas nyereményalap a jellemző. Emellett pedig arról is szót ejtünk, hogy mi várható az idei évben a lóversenyzés területén.

Top lóversenyek nagy nyereményalapokkal

A lóversenyzés talán az egyik legrégebbi sportág, hiszen már időszámításunk előtt is találtak feljegyzéseket róla. A lóversenyzés ráadásul mára az egész világon elterjedt, minden kontinensen szerveznek kisebb-nagyobb versenyeket. Csak Angliában például évente mintegy 10.000 lóverseny kerül megrendezésre. Ezzel együtt pedig az online fogadóirodák kínálatában is nagy szerepet kapnak.

Ezen versenyek között vannak azonban olyanok, amelyek kiemelkednek a többi közül, a méretüket, a résztvevőket és a nyereményeket tekintve is. Az alábbiakban ezekből mutatunk be néhányat, amelyek vagy az elérhető nyereményalap, vagy pedig a hosszú múltjuk miatt ismertek, mint például a következők:

• Kentucky Derby
• Breeders’ Cup Classic
• Ascot Gold Cup
• Dubai World Cup
• Epsom Derby

Nézzük is meg, hogy mit érdemes ezekről a versenyekről tudni.

Kentucky Derby

A Kentucky Derby az észak-amerikai kontinens egyik legnagyobb versenye, amely a „Rózsák futamaként” is ismert. Az Egyesült Államokban ez számít az év legjobban várt lóversenyének, ami nem is csoda, hiszen ez a leghosszabb ideje folyamatosan megrendezett ilyen sportesemény az országban. Egészen pontosan az első futamra 1875-ben került sor.

A versenyre minden évben május első szombatján kerül sor. Az érdeklődés pedig hatalmas. Csak a helyszínen több százezerez ember követi végig azt, hogy milyen izgalmakat okoz ez a verseny. Ráadásul a látogatók között rengeteg jól ismert, híres ember is megtalálható. Arról nem is beszélve, hogy a televíziós és az interneten, illetve fogado oldalak kínálatában elérhető online közvetítéseket milliók követik világszerte.

A Kentucky Derby egyébként a hároméves telivérek versenye, akik egy 1 ¼ mérföldes futamon próbálják meg bebizonyítani azt, hogy ők a leginkább rátermettek a mezőnyben. Sőt, nem egy olyan ló van, akik az itteni győzelemnek köszönhetik azt, hogy beírták a nevüket a legnagyobb győztesek közé.

A verseny helye Nyereményalap
Churchill Downs Racetrack,
Louisville, Kentucky
3 millió USD

 

Breeders’ Cup Classic

A Breeders’ Cup Classic szintén Észak-Amerikában kerül megrendezésre minden év novemberében, annak is az első szombatján. Ezen a versenyen a hároméves, vagy annál idősebb, Grade 1-es súlycsoportú lovak vesznek részt. A Breeders’s Cup Classic-ról az is elmondható, hogy Észak-Amerika második legrangosabb versenyének számít.

A Breeders’ Cup Classic hatalmas 6 millió dolláros nyereményalappal rendelkezik, amely sokáig a legnagyobb nyereménynek számított. Emellett a nézettségben is kiemelkedik az 1984 óta megrendezésre kerülő verseny, hiszen mind a helyszínen, mind a közvetítések során rengetegen követik az eseményeket, és természetesen a legjobb fogadóirodák kínálatából sem hiányozhat.

Az 1 1/4 mérföldes verseny győztese általában elnyeri az Év amerikai lova címért járó Eclipse-díjat, ahogyan az a két legutóbbi Breeders’ Classic bajnokkal, Knicks Go-val és Authentic-el is történt.

A verseny helye Nyereményalap
Észak-Amerika,
változó helyszíneken
6 millió dollár

Ascot Gold Cup

Az Ascot Racecourse-on megrendezett Gold Cup egy jól ismert és népszerű lóverseny az Egyesült Királyságban. Ezt a versenyt azon lovak számára rendezik, amelyek a hosszú távok futásában emelkednek ki. A négyéves és annál idősebb lovak számára kiírt Group 1-es síkversenyt 4 014 méteres távon rendezik meg a Ladies’ Day-en, a négynapos Royal Ascot találkozó harmadik napján.

A verseny rendkívül hosszú múltra tekint vissza, hiszen 1807 óta kerül megrendezésre, bár egy picit más formában. Eleinte ugyanis a hároméves és annál idősebb lovak vehettek részt rajta. Manapság a versenyt június második felében rendezik meg, és hatalmas érdeklődés övezi. Ez azonban csak részben köszönhető a lovaknak, illetve azok teljesítményének.

Ez a verseny valószínűleg azok számára is ismert, akik egyébként nem követik a lóversenyzés világát. Ez a verseny ugyanis a Windsor kastélytól mindössze hat mérföldre helyezkedik el, ahol az angol arisztokraták gyakran töltik az idejüket. Sőt, magára a versenyre is rendszeresen ellátogatnak. Sőt, sok esetben még a lovaik is elindulnak ezen a rangos versenyen.

A verseny helye Nyereményalap
Ascot Racecourse,
Ascot, England
495.000 USD

 

Dubai World Cup

A Dubai World Cup a többi versenyhez hasonlóan egy sorozat része. Egészen pontosan a Dubai World Cup Night versenyek közé tartozik. Ezt a versenyt 1996 óta rendezik meg minden március utolsó szombatján.

Maga a futam egy földes pályán zajló verseny, amelyet az északi félteke négyéves és idősebb telivéreinek, valamint a déli félteke hároméves és idősebb telivéreinek rendeznek. A verseny mintegy 2000 méteres távon zajlik.

Annak ellenére, hogy egy nem túl régi versenyről van szó, amely a lóversenyzés világában azt jelenti, hogy nem rendelkezik évszázados történelemmel, mégis gyorsan az egyik legnagyobb versenyévé vált. Ez persze valószínűleg nagymértékben köszönhető a hatalmas nyereményalapnak is, illetve annak, hogy a legjobb sportfogadási oldalak gyorsan felvették a kínálatukba.

A Dubai World Cup 2019 óta ugyanis 12 millió dolláros nyereményt kínál a résztvevőknek. A teljes versenysorozat, azaz a Dubai World Cup Night pedig 2022-ben összesen 30,5 millió dolláros pénzdíjat kínált nyolc telivér futamban és egy tisztán arab futamban.

A verseny helye Nyereményalap
Meydan Racecourse, Dubai,
Egyesült Arab Emirátusok
12 millió dollár

 

Epsom Derby

Az Epsom Derby az egyik legrégebbi, és legnagyobb rangú verseny az Egyesült Királyságban, amely hatalmas nyereményalappal rendelkezik. A népszerűségét jól jelzi, hogy csak a helyszínen mintegy 130.000 néző követi végig az eseményeket, amelybe a brit királyi család számos tagja is beletartozik, az online sportfogadás terén pedig az egyik vezető versenynek számít.

Az Epsom Derby egyébként más néven Derby Stakes vagy Cazoo Derby néven is ismert, és az angol Hármas Korona második állomása. Az Epsom Derby egy síkverseny hároméves csikók számára. A verseny teljes távja 2420 méter.

Az Epsom Derby 1780 óta kerül megrendezésre. Valójában Sir Charles Bunbury és Edward Stanley, Derby 12. grófja közötti találkozó eredményeként született meg a verseny. Ők találták ki ugyanis a verseny formátumát, majd pénzfeldobással döntöttek arról, hogy milyen nevet kapjon a verseny. Így nevezték el az epsomi versenyt derbynek.

Talán nem is sejtették azt, hogy milyen nagy hatással lesz ez a későbbi versenyekre. Hiszen azóta az egyik legnagyobbnak számító Kentucky Derby és a világ számos más versenye is az Epsom Debyről kapta a nevét.

A verseny helye Nyereményalap
Epsom Downs, Surrey,
England
1,485 millió USD

 

A közvélemény reakciója a lóversenyekre 2023-ban

Ahogy azt a bevezetőben is említettük, a lóversenyzés világszerte rendkívül népszerű sportág. Futamokat világszerte, minden kontinensen rendeznek, és szinte nincs is olyan ország, ahol ne lenne jelen ez a sportág. A népszerűség pedig minden szempontból igaz, hiszen egyre többen érdekődnek a sportág iránt a következő csoportokból:

• Zsokék
• Tenyésztők
• Nézők
• Sportfogadók

Sőt, az is elmondható, hogy a lóversenyezés globálisan hatalmas növekedés alatt áll, amely a következő években tovább folytatódik. Erre pedig sok minden hatással van, de természetesen a technológia fejlődése az, amely várhatóan a legnagyobb nyomot hagyja majd ezen a sportágon.

Ennek a népszerűségnek köszönhető, hogy a versenyek száma tovább növekszik majd, és várhatóan még több nemzetközileg elismert megmérettetés is lesz majd. Ez a trend 2023-ban is igaz. A cikkünkben is említett öt versenyt egészen biztosan megrendezik. Emellett más nagy tornák is lesznek, mint például a következők:

• Preakness Stakes, amely az Egyesült Államokban zajlik 1 millió dolláros nyereményalappal
• Belmont Stakes, Egyesül Államok, 1,5 millió dolláros nyereményalappal
• Prix de l’Arc de Triomphe, Franciaország, 5,5 millió dolláros nyereményalappal
• Melbourne Cup, Ausztrália, 6 millió dolláros nyereményalappal
• The Everest, Ausztrália, 11 millió dolláros nyereményalappal

Ez csak néhány példa az évente megrendezésre kerülő több tízezer lóverseny közül, amely a nézők körében is egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Ez pedig abban is mérhető, hogy a közvetítések nézettsége is egyre nagyobb. Csak a Kentucky Derby versenyét több mint 16 millióan követik a televízóban, míg a Fox Networks közvetítéseinek a nézői az elmúlt években 300%-kal növekedtek.

Ezzel együtt a lóverseny fogadások is virágkorukat élik, hiszen egyre többen szeretnék ezzel a módszerrel fokozni az izgalmakat. Bár ezek a játékok valóban izgalmasak lehetnek, hogy ha valóban jól szeretnél szórakozni, akkor soha nem szabad elfeledkezni a bukmékerek és kaszinók ellenőrzéséről sem az olyan sportfogadási oldalakon, mint legjobbsportfogadooldalak.com.
Természetesen a növekedés során a lóversenyzésnek is számos problémával kell szembenéznie. Ezek közé tartozik a lovak megfelelő életszínvonalának a biztosítása, valamint a balesetek és sérülések megfelelő kezelése is. Ennek ellenére a növekedés töretlen, és a lóversenyzés népszerűsége tovább növekszik.

 

2023.03.10.
Fotó: Canva

Hozzászólások