Kaspi póni – Káspi póni – Caspian

Kaspi póni – Káspi póni – Caspian

ÖSSZEFOGLALÁS
Első pillantásra az Arab miniatűr mására gondolhatunk, ugyanis jónéhány jellemzőt hordoz, ami az Arabban is megtalálható. Ellenben a Kaspi póni kisebb méretekkel rendelkezik, csak 10-13 marok magas. Egy fotón a Kaspi póni távlati képet ad ember nélkül, olyan illúziót ad, mint a többi Telivér, vagy Arab.

FIZIKAI (TESTI) LEÍRÁS
A hegyvidéki eredetnek köszönhetően a csánkjuk inkább szögletes, sörényük hosszabban növesztett mint a sivatagi arab fajtájáé és a fejlődéssebességük hatalmas az első 18 hónapban.

Lábuk nagyon erősek és nagyon kicsi a békájuk (patán). Ritkán igényel vasalást. Az összes egyszínű színben megtalálható, járásmódja “természetesen akciós” az összes jármódban.

A lapocka szélesebb mint a többi más fajtájé.

A kézközépcsont és a lábközépcsont hosszabb és keskenyebb.

A pata keskeny és ovális alakú, ritkán kell patkolni.

EREDET
Az ókori történelemben a kaspi ló a kecsesség erősítője volt a nagy Dáriusz királnynak, kincsként ajándékozta a Perzsa királynak, királyi ceremóniákon használták őket.

Louise Fiorouz olvasott a Kaspik kihalásáról, ugyanis kritikus volt a Kaspik állománya. ő volt az, aki 1960-ban megtalálta ezt az ókori fajtát az Irán hegyekben, ő kezdte a küzdelmet a következő két tízéves időszakban a fajta fennmaradásáért. ő fáradozott és fizette a költségeket, egy sajtmagot egy kancában hordatott ki, és exportálta Európába biztonságba.

A káspi védett, egy kicsi és elegáns alkatú, mely 10-12 marok magas és csaknem 5 000 éves.

Kutatások bizonyították, hogy a káspi megtartotta kicsi alkatát, demográfiai, környezeti kondícióját, és tisztaságát, kiválóság és egyedülálló eredet az elmúlt néhány évszázadban.

ÉRDEKESSÉGEK
1992-ben csak 38 fajtatiszta Káspit regisztrált a ménkönyv. Egyesítették őket a vadon élő Káspikkal, génjeikkel erőiket egyesítették. Újabb keletű Káspikat importáltak US-ba.

A kutatások megállapították, hogy ezt a lovat festették a falakra a királyi palotában, Persepolis-ban, tulajdonképpen fennál, és nem teljes a “tolmácsolás” az elképzelt kicsi lovakról.

HATÁSOK
1. 5 000 év a királyi lovakkal Perzsiában

Fordította: Jenna2v
Frissítve: 2023.03.10.
Fotó: Canva

 

 VISSZA A LÓFAJTÁKHOZ

Hozzászólások