Ostinato negyedik Berlinben

Ostinato negyedik Berlinben

Német Újraegyesítés díj (Group III)

Nemzetközi szinten is jegyzett galoppsporttal rendelkező országban a magyar tréningben álló lovak közül Overdose mellett az utóbbi években a 2011-es Magyar Derby-győztese, Ostinato indult a legjobb eséllyel.

Harmadik helyre ért egy tavaly júliusi müncheni Listed-versenyben, majd hazajött a Kincsem Díjra, amit 3/4 hosszal nyert a friss Derby-győztes Latin Lover előtt. Októberben mindössze másfél hosszal végzett a harmadik helyen a Group III-as Német Újraegyesítés Díjában, a Német Derby-győztes Pastorius mögött Berlinben. Ostinato eredményét felértékeli, hogy Patorius azóta harmadik Group I-es versenyét is megnyerte.

Ezután egy római Group I-esen képessége alatt futva csak hetedik lett, de a télen három versenyt futott Meydanban, a Dubai World Cup Carnivalon, ahol két hendikepben negyedik és hatodik helyeket szerzett, egy Group III-asban pedig az utolsó pénzes helyre ért hatodiknak.

Az idei Német Újraegyesítés Díjában – tavalyi harmadik helyezése ellenére – a tíz induló közül a fogadóknál csak a hetedik esélyt képviselte, a legnagyobb német online fogadóirodánál és a pálya totalizatőrénél is húsz-huszonötszörös nyeremény reményében lehetett megjátszani győztesnek. Lovasa ismét az a Kerekes Károly volt, akivel tavaly harmadik helyre ért ugyanebben a berlini Group III-as versenyben.

A szeptember eleji budapesti Kincsem Díjban két kilóval magasabb formát futott, mint tavaly, ami már mutatta, hogy ismét jó formában van. Tavaly várásra lovagolták, a verseny végén, fantasztikus hajrájával ért fel harmadiknak.

Most a startgépbe utolsó előttiként állt be, a versenyt a középmezőny végén, hetedikként kezdte az elég sűrű bolyban. A kanyarban még nyolcadikként fordult, majd kívül utat találva ismét óriási hajrába kezdett. A győztes Neatico a célegyenesben távolodott a mezőnytől, de Ostinato méterről-méterre jött fel a többiekre, és másik két lóval együtt ért a második-negyedik helyre. Ha még 10 méterrel távolabb van a cél, talán a dobogóra is felérhetett volna, ilyen távolról feljőve azonban nem tudott mindenkit levenni, és a célfotó negyediknek hozta ki.

Eredménye azért is fontos siker a magyar galopp számára, mert Overdose visszavonulását követően is van olyan magyar tréningben álló ló, aki felveszi a versenyt a nemzetközi elit jobb lovaival. Ha Ostinatot ez a futása csak kicsit is előbbre hozza, bízhatunk benne, hogy ősszel (esetleg télen is?) újabb nemzetközileg jegyzett futamokon lehet versenyben – legalább a dobogóért.

Ezen a felvételen pedig az is látszik, ami a közvetítésben nem került képre: amikor Kerekes megindítja Ostinatot:

A verseny hivatalos végeredménye

23. Preis der Deutschen Einheit

2013. október 3., Galopprennbahn Hoppegarten, Berlin

Group III, 2000 méter

Díjazás: 50 000, 17 000, 7500, 5000, 3500, 2000 EUR

Befutási sorrend:

  1. NEATICO – 59,0 kg – A. Starke
  2. DESTOR – 57,0 kg – J. Bojko
  3. VANISHING CUPID – 57,0 kg – F. Veron
  4. OSTINATO – 59,0 kg – Kerekes Károly
  5. DUBDAY – 57,0 kg – A. Helfenbein
  6. ARS NOVA – 55,5 kg – F. Tylicki
  7. BERMUDA REEF – 57,0 kg – D. Schiergen
  8. POLISH VULCANO – 59,0 kg – W. Panov
  9. BELANGO – 59,0 kg – E. Pedroza
  10. LIMARIO – 57,0 kg – A. Pietsch

2013.10.07. PannoniaOverdose
Kép: Canva
Frissítve: 2023.06.05.

Hozzászólások