Október 4. az állatok világnapja

Október 4.
Az állatok világnapja

Az Állatok Világnapja alkalmából azokra a lovakra emlékezünk, akiknek oly sokat köszönhetünk. A megkülönböztettt figyelemből természetesen jár a ma köztünk élő lovaknak is, és törekedjünk arra, hogy minél több jusson belőle a következő Világnapig tartó hétköznapokra is.

Az Állatok Világnapját 1931-ben Olaszországban hívták életre, Magyarországon a rendszerváltás után vált népszerűvé. A kezdeményezés célja eredetileg a vadon élő állatok pusztulásának megfékezése volt. Később a kör tágult, minden állat védelmét felvállalta, a világnapok szaporodásával párhuzamosan viszont egyre inkább a velünk élő állatok kerültek a középpontba.

Időpontja október 4-e, Assisi Szent Ferenc halálának évfordulója. A rendalapító Szent Ferenc az állatok védőszentje, aki a legenda szerint nemcsak értette az állatok nyelvét, hanem beszélgetett is velük.

Az állatok világnapjának alapelve, hogy az állatok boldogabbá teszik életedet, segítőtársként és barátként gazdagítják mindennapjaidat. Az ünnep célja, hogy az ember és állat közötti barátságot erősítse, valamint felhívja a figyelmet az együttélés fontosságára.

Az állatok világnapja alkalmából szentelj különleges figyelmet lovaidnak is. Az emberiség történelme folyamán a legtöbbet a lovaknak, szamaraknak, öszvéreknek köszönhette.

Egészen a huszadik század végéig a ló a mezőgazdaság, az ipar, a kereskedelem, a hírközlés, a harcászat nélkülözhetetlen kelléke, mozgatórugója volt.

Bár szerepük a második világháborút követően veszített jelentőségéből, a lovak még ma is szerves részei a mindennapoknak. És itt ne csak a ló- és lovassportban, vagy a különféle bemutatókon foglalkoztatott lovakra gondolj!

Hiszen dolgoznak lovak például az egészségügyben. A terápiás lovak sérült, beteg embertársainknak segítenek önállóbb, teljesebb életet élni. De ott vannak – ha nem is túl nagy számban – a vakvezető lovak, pónik is. Máig dolgoznak lovak fakitermeléseken, de Belgiumban a rákhalászok munkáját is ők segítik.

Bármily meglepő, mind a mai napig találkozhatsz patásokkal a rendvédelmi szerveknél, vagy a harcászatban, gondolj csak a rendőrlovakra, vagy az amerikai hadseregben szolgálatot teljesítő szamarakra és öszvérekre.

Egy biztos: ló nélkül lehet ugyan élni, de minek… Az Állatok Világnapja alkalmából emlékezz meg tehát azokról a lovakról, akiknek oly sokat köszönhetsz és fordulj megkülönböztetett figyelemmel a köztünk élő lovak felé. És persze törekedj arra, hogy ebből a megkülönböztetett figyelemből minél több jusson a következő Világnapig tartó hétköznapokra.

2013.10.04.
Magyar Dorottya, Lovasok.hu
Kép: Canva
Frissítve: 2023.06.05.

Hozzászólások