Öttusa vk – Élcsoportos magyar helyezések a férfiak albenai döntőjében

Szép Balázs a negyedik, Bereczki Richárd a hetedik, Regős Gergely pedig a kilencedik helyen végzett az öttusázók idei harmadik világkupaversenyén, Albenában.

A bulgáriai viadalon az 57 fős mezőny a szerdai selejtezőben két csoportban küzdött, mindegyikből az első 15, illetve pontszám alapján további hat öttusázó jutott tovább. A kvalifikáció mind a négy magyar indulónak sikerült, de aztán a pénteki elődöntőből Tamás József már nem lépett tovább. A kettő között rendezték a körvívást, melynek eredménye az elődöntőben, illetve a döntőben is kiindulópont volt.

Innentől már az új rendszernek megfelelően másfél-két órás blokkokban zajlott a verseny, a szombati fináléra 18-an maradtak.

Az ideális körülmények között, kellemes időben rendezett versengésben a magyarok közül Szép Balázs szerepelt a legjobban, aki 18 győzelem mellé 17 vereséget szedett össze a vívásban, majd a szombati folytatásban hibátlanul lovagolt a fekete-tengeri üdülőközpont egyik parkjában kialakított pályán. A bónuszvívásban nem tudott plusz pontokat szerezni, a 200 méteres úszása 2:06 percen kívüli idővel valamivel gyengébbre sikeredett, mint amit várt magától, de így is a nyolcadik helyen állt a négy lövészettel megszakított 5×600 méteres futás rajtjánál. Hátránya 31 másodperc volt az akkor bronzérmes pozícióban álló, Tokióban olimpiai bajnok brit Joseph Choonggal szemben, mégis volt esélye arra, hogy akár dobogós legyen. Két lövészete nagyon jól sikerült, és remek tempóban futott, akadt azonban olyan sorozata is, amelyben pár másodperccel többet töltött az állásban, emiatt végül harminc-negyven méterrel a végül harmadikként záró egyiptomi Mohamad Saban mögött ért célba.

“Küzdős verseny volt, nehezen indult a vívás, de a végére kicsit összeszedtem magam. Az elődöntőben az volt a cél, hogy bejussak a döntőbe, ami aztán, nagyon jól indult, hibátlanul lovagoltam, összhangba kerültem a lóval, ez egy löketet adott. Sajnos a bónuszvívásban nem adtam tust, és az úszásom sem volt az igazi, a kombinált szám viszont egész jól sikerült” – összegzett Szép Balázs, aki Kairóban bronzérmes, Budapesten pedig 13. volt.

Bereczki 16/19-es vívással “alapozott”, a lovaspályán két verőhibája volt, a bónuszvívásban viszont ritkán látható bravúrt hajtott végre azzal, hogy nyolc ellenfelét legyőzte, ezzel 16 pluszpontot szerzett. Az egész mezőny harmadik legjobb úszóeredményével, 2:02.56-tal kilencedik volt a kombinált szám rajtjánál, végül a hetedik pozícióba küzdötte fel magát.

Regős vívott a legjobban a magyarok közül 19/16-tal, de három verőhibája volt a lovaglásban, nem szerzett pluszpontot a páston, 2:04.79-et úszott, és a 11. pozícióból rajtolt a lövészetes futásnál, majd kilencedikként fejezte be a versenyt.

A kombinált számban Szép a harmadik, Bereczki az ötödik Regős pedig a nyolcadik legjobb eredményt érte el.

“A mezőny élén zártak mindhárman, mert a döntő már nem 36 fős, hanem 18 és annak is az első felében voltak. Azt gondolom, hogy ez egy abszolút jó eredmény, bízom abban, hogy továbbra is ilyen jók leszünk – értékelt Martinek János szövetségi kapitány. – Az látszik, hogy a többiek is kezdik megszokni ezt az új rendszert, tehát egyre nehezebb lesz odakerülni, és vannak olyanok, akik még meg se jelentek versenyen. Mi nagyon jól teljesítünk kezdenek beérni a fiatalok, a versenyzésekkel egyre több rutinra tesznek szert, és remélem, majd a világversenyeken is megmutatkozik, mennyire erősek a magyarok.”

Eredmények:
férfi döntő:
1. Dzsun Vung Te (dél-koreai) 1537 pont
2. Joseph Choong (brit) 1501
3. Mohamad Saban (egyiptomi) 1500
4. Szép Balázs 1495
…7. Bereczki Richárd 1487
…9. Regős Gergely 1459

korábban:
női döntő:
1. Ieva Serapinaite (litván) 1402 pont
2. Veronika Novotna (cseh) 1394
3. Ilke Özyüksel (török) 1385
4. Guzi Blanka 1378
…12. Simon Sarolta 1348
…17. Réti Kamilla 1328

A vk vasárnap a vegyes váltóval zárul.

2022. 05. 14.
Kép: Canva
Forrás: MTI

Hozzászólások