Öttusa-világkupa – Gulyás Michelle a női győztes

Gulyás Michelle győzött az öttusázók világkupa-sorozatának budapesti versenyén. A női döntő másik magyar résztvevője, Guzi Blanka 18. lett.

A dobogóra még az olasz Elena Micheli és az egyiptomi Szalma Abdelmakszud állhatott fel.

A 61 fős mezőny szerdán a selejtezővel kezdett a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen, amelyből 36-an – a 12 magyar közül heten – léptek tovább. Ezt követte a csütörtöki körvívás, melynek eredményét magukkal vitték a versenyzők az új formátumú elődöntős-döntős szakaszba. A pénteki elődöntőben két 18-as csoportban zajlottak a küzdelmek, a fináléba csoportonként az első hét közvetlenül jutott be, további négy öttusázó pedig pontszáma alapján. A 18-as mezőnybe két hazai sportoló került be.

A szombat délutáni verseny lovaglással indult, majd bónusz vívás következett, amelyben a körvívásban elért eredmény alapján fordított sorrendben léptek pástra az öttusázók. Ezt követte a 200 méteres úszás, végül a lövészetekkel megszakított 5×600 méteres futás.

A kairói első vk-n ezüstérmes, tavaly vb-harmadik Gulyás Michelle a jó csütörtöki vívásával – 23 győzelemmel és 12 vereséggel – kedvező helyzetből, a negyedik helyről vágott neki a szombati programnak. A lovaspályán két akadályverése volt, majd a páston négy ellenfelét győzte le, ezzel őrizte pozícióját. Az úszásban a harmadik legjobb időt érte el, így továbbra is maradt összesítésben negyedik, de a kombinált szám rajtjánál csak öt másodperc volt a hátránya az éllovas egyiptomi Amira Kandil mögött. Gulyás az első lövészet után elsőként jött ki az állásból, az utolsót követően pedig már megnyugtató volt az előnye, végül magabiztosan győzött.

“Minden tényező adott volt ahhoz, hogy a maximálisat kihozzam magamból” – mondta, majd emlékeztetett rá, hogy duplán hazai pályán versenyzett, mert a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen tanul, ráadásul a családja mellett barátai és iskolatársai is kijöttek szurkolni neki.

“Nagy erőt adott a közönség, az utolsó kör már egy érzelmekkel teli futás volt” – árulta el.
Guzi Blanka a 14. pozícióból kezdte a napot a 16 győzelemmel és 19 vereséggel zárult rangsoroló vívása folyományaként, majd a lovaglása nem sikerült, az utolsó akadálynál leesett a lováról, emiatt nem szerzett pontot. Így viszont gyakorlatilag ki is szállt a verseny érdemi részéből.

Eredmények:
női döntő:
———
1. Gulyás Michelle 1420 pont
2. Elena Micheli (olasz) 1406
3. Szalma Abdelmakszud (egyiptomi) 1405
…18. Guzi Blanka 1098

korábban:
férfi döntő:
———–
1. Martin Vlach (cseh) 1510 pont
2. Giuseppe Parisi (olasz) 1498
3. Christian Zillekens (német) 1495
4. Demeter Bence 1492
5. Böhm Csaba 1492
6. Bereczki Richárd 1491
…8. Regős Gergely 1479
…12. Viczián Bence 1466
…14. Szép Balázs 1460
…16. Marosi Ádám 1448

A vk-ban az idén debütál az új formátumú, elődöntős-döntős rendszerű, tömbösített lebonyolítás, amelyben a számok kis szünetekkel követik egymást. A sorozat március végén indult Kairóban. A budapesti verseny a vegyes váltóval zárul vasárnap.
Ezt követően a bulgáriai Albena lesz a helyszín két hét múlva, végül június közepén következik a negyedik állomás Ankarában, és két héttel később ott lesz a vk-döntő is.

2022. 04. 30.
Kép: Canva
Forrás: MTI

Hozzászólások