Öttusa vk – Guzi Blanka negyedik Albenában

Guzi Blanka a negyedik helyen végzett az öttusázók idei harmadik világkupaversenyén, Albenában.

További két magyar jutott be a 18-as döntőbe, Simon Sarolta 12., Réti Kamilla 16. lett.

A bulgáriai viadalon a 49 fős mezőny a keddi selejtezőben két csoportban küzdött, mindegyikből az első 15, illetve pontszám alapján további hat öttusázó jutott tovább. Köztük volt a négy magyar, Guzi, Réti és Simon, valamint Erdős Rita is, utóbbi aztán a csütörtöki elődöntőben fejezte be a szereplését. Szerdán következett a körvívás, melynek eredménye az elődöntőben és a fináléban is meghatározó volt.

Innentől már az új rendszernek megfelelően másfél-két órás blokkokban zajlott a verseny, a szombati fináléra 18-an maradtak.

A tavaly egyéniben Eb-ezüstérmes Guzi Blanka, aki a saját korábbi eredményeihez képest szerdán nagyon eredményesen vívott, 20 győzelmet aratott és 15 vereséget szenvedett el, a szombati döntőben egy verőhibával ment végig a lovaspályán egy nem túl megbízható lóval, ezzel stabilizálta helyzetét a mezőny közepén. A bónuszvívásban nem tudta növelni pontjai számát, majd a 200 métert 2:18.99 perc alatt úszta le, így a 10. helyen állt a négy lövészettel megszakított 5×600 méteres futás rajtjánál, hátránya 11 másodperc volt a dobogós pozíciótól. A kombinált számban közel állt ahhoz, hogy az első három közé kerüljön, de a lövészetei kissé lassúak voltak, emiatt meg kellett elégednie a negyedik hellyel, ami így is a legjobb vk-eredménye, mert előzőleg a 18.-nál nem végzett előrébb. A kombinált számban 11:53.10 perccel a hetedik időt érte el.

“Egy kicsit csalódott vagyok, elsősorban a lövészetem miatt, úgy jöttem ide, hogy nagyon gyönge voltam, az, hogy döntőbe jutottam, sikerként volt elkönyvelve” – utalt Guzi arra, hogy a két héttel ezelőtti, budapesti vk-forduló után megbetegedett, illetve azóta fájt a dereka, háta, mert a hazai döntőben leesett a lóról. – Az meg, hogy így vívtam, tényleg maga a csoda volt már, de a mai nap meg úgy keltem fel, hogy a dobogóra azért fel szeretnék futni. A lövészetemen múlott, mert ha azt hozom, amit abban tudok, akkor a dobogóra, szerintem nem kérdés, hogy fel tudok állni.”

Simon Sarolta vívott a magyarok közül a legjobban 22 győzelemmel és 13 vereséggel, ráadásul ehhez két sikeres asszóval még négy pontot hozzá tudott tenni a bónuszban is, az úszásban viszont visszaesett, így hiába ment előzőleg ő is egy hibával végig a lovaspályán, a kombinált számnak 12.-ként vághatott neki, és onnan nem tudott már előrelépni.

Réti Kamilla 16 asszót nyert a körvívásban, majd három verőhibával teljesítette a lovaspályát, és az úszásban sem tudott javítani helyzetén. A lövészetes futást a 17-es rajtszámmal kezdte, és egyet tudott előrelépni. Bár volt benne hiányérzet, a döntőbe jutásnak azért örült.

Kállai Ákos szövetségi kapitány egyértelműen pozitívan értékelte Guzi Blanka teljesítményét, különös tekintettel arra, hogy betegség után és derékfájással érkezett a bulgáriai versenyre, a másik két magyar döntős esetében pedig a finálé kiharcolását emelte ki.

“Önmagában az, hogy ezt így végigcsinálta, az egy dobogós hellyel felér” – mondta a fájdalomcsillapítóval versenyző Guzi Blankát méltatva, majd a vívását külön kiemelte. – “Alapvetően látszik az a munka, ami benne van, ki is jön, amit pedig itt csinált, az önmagában sikerként könyvelhető el. Nehéz lóval ment egy jó lovaspályát, majd egy legyengült szervezettel kibírta a nagy terhelést. A teljesítménye nagyon extra.”

Eredmények:
női döntő:
1. Ieva Serapinaite (litván) 1402 pont
2. Veronika Novotna (cseh) 1394
3. Ilke Özyüksel (török) 1385
4. Guzi Blanka 1378
…12. Simon Sarolta 1348
…16. Réti Kamilla 1328

Szombaton rendezik a férfiak döntőjét is három magyarral – Szép Balázzsal, Regős Gergellyel és Bereczki Richárddal – a 18-as mezőnyben. A vk vasárnap a vegyes váltóval zárul.

2022. 05. 14.
Kép: Canva
Forrás: MTI

Hozzászólások