Öttusa vk-döntő – Eredményes szereplés után hat magyar indul

A kiemelkedő világkupa-eredményeknek köszönhetően hat magyar öttusázó indulhat a sorozat törökországi döntőjében.

A jövő csütörtök és vasárnap között Ankarában zajló viadalon a női mezőnyben Guzi Blanka, Gulyás Michelle és Réti Kamilla, a férfiban pedig Bőhm Csaba, Szép Balázs és tavalyi világbajnokként Marosi Ádám lehet ott. Országonként mindkét nemben legfeljebb három versenyző szerepelhet.

A kairói, a budapesti, az albenai és az ankarai vk-fordulón lehetett pontokat szerezni, ami a magyaroknak várakozáson felül sikerült. A férfiaknál a világkupa-ranglista első négy helyét lefoglalták, Bőhm az első, Szép a második, Bereczki Richárd a harmadik, Regős Gergely pedig a negyedik. A rangsor alapján azonban csak ketten fértek be a 36 fős mezőnybe, mivel a nemzetközi szövetség (UIPM) az előző évi világbajnokot meghívja, aki pedig a 37 éves Marosi Ádám.

A nőknél Guzi a negyedik, Gulyás Michelle a hetedik, Réti Kamilla pedig a tizenegyedik. Itt a tizenharmadik Simon Sarolta nem fért már be a mezőnybe.

Az ankarai vk-döntőt követően kerül sor a 2024-es olimpia utánra a lovaglás helyére szánt új szám, az akadályverseny tesztelésére, majd július utolsó hetében rendezik a világbajnokságot Alexandriában.

A várható összeállítást illetően Kállai Ákos, a női válogatott szövetségi kapitánya az MTI érdeklődésére elmondta, hogy a csapat gerince adott, mivel a világkupákon négy versenyzőnek – Gulyásnak, Guzinak, Rétinek és Simonnak – volt döntője, ráadásul mindegyiknek legalább kettő. Hozzátette: a vb-n az egynemű váltókat az egyéni verseny előtt rendezik, így azokban mások kerülnek képbe.

Martinek János, a férfiak szakvezetője egyelőre nem akart konkrétumokat említeni, mert a sok jó eredmény miatt bővebb a merítési lehetősége, és a szakmai bizottságban várhatóak különböző vélemények, az elnökség pedig csak két hét múlva hagyja jóvá a csapatnévsort.

2022. 06. 14.
Kép: Canva
Forrás: MTI

Hozzászólások