Díjugrató Világkupa 2008.

Díjugrató Világkupa 2008.

Ki gondolná, hogy a Díjugrató Világkupa sorozat immár a negyedik ikszbe lépett? 1978-ban, harminc évvel ezelőtt a svájci Max Amman ötlete alapján kelt életre egy téli versenysorozat, amely ősztől tavaszig tartott. Abban az időben nagyon kevés helyen rendeztek fedeles versenyeket, így az ötletet tárt karokkal fogadta a nemzetközi díjugrató közösség. 

 

Kilenc fedeles verseny Európában, három Észak-Amerikában, és a göteborgi döntő 1979-ben: a kezdeti sikeres lépések a versenysorozat életében. Göteborgban az osztrák Hugo Simon és az amerikai Katie Monahan izgalmas összevetése jól demonstrálta, hogy ez a versenysorozat mennyire lázba tudja hozni a közönséget.

Eleinte két ligából állt a díjugrató VK sorozat, ma már világszerte 14 ligában zajlanak a fordulók, köztük a Közép-Európai Ligában, amelynek két csoportja közül a déli csoporthoz tartozik Magyarország – Bulgáriával, Horvátországgal, Görögországgal, Szlovéniával, Szlovákiával és Törökországgal együtt. A Közép Európai Liga versenyzői saját ligájukban gyűjthetnek minősítő pontokat, az így létrejött sorrend alapján vehet részt a két csoport első húsz lovasa a Liga Döntőjén, amely Varsóban kerül megrendezésre, 2009. márciusában.

A 2008/2009-es Díjugrató Világkupa jelenlegi állása szerint a Közép-Európai Liga déli csoportjának első 20 helyén négy magyar színekben versenyző lovas áll: harmadik helyen Jamie Wingrave, aki Replay nevű lovával a tavalyi budapesti OTP Lovas Világkupa Bábolna Takarmány díjáért kiírt Budapest Nagydíj győztese volt, valamint a 2008-as kiskunhalasi CSIO4*-W Világkupa fordulón is neki szólt a magyar himnusz, ahol Agropoint Calirával nyerte a Kiskunhalasi Nagydíjat.

Hetedik helyen 2005. és 2007. magyar bajnoka, Horváth Balázs, aki szintén bravúros teljesítményt nyújtott tavaly az Arénában: az OTP Nagydíj – Világkupa forduló versenyszámban legjobb magyarként negyedik helyen végzett Eternally-val.

Tizenegyedik helyen áll a Németországban élő Hugyecz Mariann, aki tavaly Budapesten, a Budapest Nagydíjban harmadik helyen végzett Cash 51-gyel nem sokkal később Frankfurtban a Bajnokok Kupájában pedig negyedik helyre lovagolta Casht, az összevetésben is hibátlanul lovagolva – Marcus Ehning, Hugo Simon és Jurgen Stenfert csak időben tudta megverni Mariannt.

Huszadik Szentirmai Ferenc, 2006. és 2008. díjugrató magyar bajnoka, aki tavaly a Lovas Világkupa Joker ugrószámában legjobb magyarként negyedik helyen végzett Carrycho-val. A liga második helyén álló Körmendy György, aki korábban eredményes tagja volt a magyar válogatottnak, az idei versenysorozatban görög színekben vesz részt.

A Közép-Európai Liga déli csoportjának állása 10 verseny után:

1 Angel NIAGOLOV  BUL   111
2 György KÖRMENDY  GRE    80
3 Jamie WINGRAVE  HUN   77
4 Hasan SENTURK   TUR   74
5 Avni ATABEK  TUR    56
6 Ulkan DELIKAN   TUR   55
7 Balázs HORVÁTH HUN   51
8 Luka ZALOZNIK   SLO   45
Ivelin VALEV   BUL   45
10 Sencer HORASAN  TUR   41
11 Mariann HUGYECZ  HUN   40
12 Asparuh ATANASOV  BUL   38
13 Ales OPATRNY   CZE   35
14 Ivailo LIUBENOV  BUL   32
16 Rossen RAITCHEV  BUL    31
17 Stelios STAVROULAKIS GRE     28
Radu ILIOI   ROU   28
19 Tomas KUCHAR   SVK   26
20 Ferenc SZENTIRMAI  HUN  25

A 2009-es VK döntő Las Vegasban lesz, áprilisban, ahová a Közép-Európai Liga legjobbjai juthatnak ki. Azok a lovasok, akik ezen a szinten versenyeznek, a lovassport nagykövetei, fiatal lovasok példaképei világszerte.

Az első VK döntőn Hugo Simon diadalmaskodott Gladstone-nal, majd 16 és 17 évvel később szintén ő lett az első, John Whitaker huszonegyszer, Michael Whitaker hússzor küzdött az első helyért.

Az utóbbi években a német lovasoknak állt a zászló, 2002 óta csak két olyan év volt, amikor más nemzet lovasa nyerte a döntőt, a címvédő Meredith Michaels-Beerbaum és Shutterfly pedig kétszer is a győzni tudott.

De ha az Olimpián történtek jutnak eszünkbe, könnyen lehet, hogy a harmincadik szezonban megtörik a német hegemónia…

Kép: canva
Frissítve: 2023.08.09.

Hozzászólások