Aacheni Fogathajtó Nagydíj 2008

Lázár Zoltán bravúros szereplése Aachen-ben

Lázár Zoltán fokozatosan halad az Aachen-i Nagydíj egyéni győzelme felé. 2006-ban negyedik helyen végzett, tavaly már a dobogó harmadik fokára állhatott fel, idén nagyszerű, kiegyensúlyozott versenyzéssel a második helyezést szerezte meg. Remélem, jövőre már az arany érmet fogják Zoltán nyakába akasztani.

Az idén július 3-6-ig megrendezett aacheni nagydíjon hihetetlenül erős mezőny gyűlt össze . Ezen a versenyen mindenki starthoz állt, akinek esélye lehet az idei világbajnokságon a végső győzelemre. Hazánkat Lázár Zoltán, Dobrovitz József és Juhász László világbajnokok képviselték. Az első napon a díjhajtásban amerikai győzelem született: Chester Weber a bíróktól 36,48 pontot kapott. őt követte a hollandok sokszoros világbajnoka: Isjbrand Chardon (38,91), a harmadik helyen pedig szintén egy amerikai hajtó végzett: Tucker Johnson (44,42) személyében. A magyar hajtók közül Lázár Zoltán volt a legeredményesebb, a hatodik helyet szerezte meg (48,64). Juhász László 15. (56,70), Dobrovitz Jószef 18-ként (57,98) zárt. Csapatban az első nap után hajtóink a negyedik helyről várhatták a folytatást.

Másnap a maratonon nagy meglepetésre a németek újonca, a fiatal Michael Brauchle tudott nyerni (98,72), őt a hollandok szintén ifjú tehetsége, Ronde Koos követte 99,27 ponttal. A harmadik, a franciák egyetlen nemzetközi szintű hajtója, Benjamin Alaud lett 100,08 ponttal. Lázár Zoltán, ahogyan a díjhajtásban, a maratonon is a legjobb magyarként ért célba, ebben a számban is hatodik lett (102,66). Nagyon érdekes volt látni, hogy a maratonon a mezőny kétharmada milyen kiegyensúlyozottan és jól szerepelt. A versenyzők között mindössze néhány pont döntötte el a helyezéseket. Az első és a tizedik hajtó között mindössze 5,33 pont volt a különbség! Ez azt mutatja, hogy a maraton versenyszámban nagyon erős a nemzetközi élmezőny. Örömmel mondhatom, hogy a magyar csapat nagyszerűen szerepelt, hiszen a második helyezést szerezte meg ebben a kiélezett versenyszámban.

Vasárnap az akadályhajtásban a huszonkét fős mezőnyből tíz hibátlan hajtást láthatott a közönség! Igaz, alapidőn belül csak Ronde Koos, Michael Brauchle és Daniel Würgler tudott teljesíteni. Lázár Zoltán, Dobrovitz József és Juhász László is hibátlanul hajtottak, de mind a hárman túllépték az alapidőt. Csapatunk az akadályhajtást a harmadik helyen fejezte be. Összetettben így zsinórban harmadszor léphettek fel hajtóink a  dobogó második fokára. Az egyéni versenyt Ijsbrand Chardon nyerte meg, ezzel tizedszerre diadalmaskodott Aachenben! A második helyen Lázár Zoltán, a harmadikon pedig az amerikai Chester Weber végzett. Dobrovitz József a 12., Juhász László pedig a 16. helyen zárta az Aacheni Nagydíjat.

Aachenben egyértelműen a hollandok fölényével végződött a verseny, hiszen csapatban és egyéniben is ők tudtak nyerni. A magyar csapat és akadályhajtásban is kiválóan teljesített, de díjhajtásban egyedül Lázár Zoltán tudott az élmezőnyben végezni. Ahhoz, hogy Hollandiában eséllyel vegye fel csapatunk a világbajnoki címért való küzdelmet, a díjhajtásban szükséges javítani, ami remélem, jövőre sikerülni fog hajtóinknak. Szurkolunk nekik!

Szerző: Tóth István
Kép: Canva
Frissítve: 2023.08.09.

Hozzászólások