OTP Bank Lovas Világkupa 2011 Eredmények

OTP Bank Lovas Világkupa 2011 – Eredmények

2011. december 02. Péntek
Orosz győzelemmel zárult az első versenyszám, a Port.hu Kupa.

Az első induló, Ales Opartny (CZE) alaposan feladta a leckét az utána következő 44 lovasnak, sokáig úgy tűnt, hogy az OTP Világkupa 1,30-ra kiírt hibaidős, nyitó versenyszámában nem tudja megszorongani senki. Végül a 42-ként induló fiatal orosz hölgy, Olga Chechina volt képes még jobb időt lovagolni a 10 éves U-Too-val (Calvados/Goodtimes). Az eredményhirdetésen két magyar lovast üdvözölhetett hétezres gyerek közönség: harmadik helyezett lett Krucsó Szabolcs Enrique-vel, hatodik helyre ért Szász Attila Love of Prinzi (Landprinz) nyergében.

Olga Chechina: „Második alkalommal versenyzem Budapesten, nagyon tetszik a verseny. A pálya korrekt volt, U-Too-nak semmiféle problémát nem okozott, nagyon jó ló, remélem a továbbiakban is hasonló szerencsém lesz vele. Mint minden lovasnak, nekem is az-az álom, hogy egyszer az Olimpián is indulhassak, bár még nem versenyzem azon a szinten. ”

Szerző: Pétrfi Csaba


CBA Kupa – Lovas testvérek bobversenye

Nyolc testvérpár, két ló és két bob volt a főszereplője a Burucs-Fülöp testvérpár által megálmodott, sí-jöringhez hasonló bob-versenynek. Egyikük lovon ült, ő hajtotta és kormányozta a lovat a szlalom pályán, miközben a testvérpár másik tagja próbált a bobon maradni, ami nem is volt olyan egyszerű feladat. A nyolc párosból négy esett ki a fedélzet idő előtti elhagyása miatt – köztük az értelmi szerzők is. Két fiútestvérpár rendkívül kiforrott technikával jutott a döntőbe: a fogathajtó Magyar Koppány és Zsombor néhány méterrel verte meg a militaryban nemzetközi szinten versenyező Tuska Pétert és Pált, s ezt nem utolsó sorban a versenyt teljes komolysággal vevő Renaissance-nak köszönhették, aki ugró karrierjét váltotta fel a szánkóhúzás örömeiért.

Szerző: Péterfi Csaba


OTP Ló-erőpróba: hatalmas küzdelemmel hajráztak a gyerekekből és
hírességekből álló csapatok a pénteki OTP Ló-erőpróbán

Az V. OTP Bank Lovas Világkupa első napján megrendezett, III. Nemzeti Gyermek Lovasnap egyik sikerprogramja volt az OTP Ló-erőpróba verseny. A délelőtti és délutáni fordulóban több tucat gyermek vett részt. Őket az ügyességi feladatokban, úgy mint: a szlalomozás, pónival ugratás, vagy a zsákbanfutás híres sportolók és médiaszemélyiségek erősítették. A délelőtti futamon, a 2011-es freestyle-futball világbajnok Kovács Péter “Petike” által delegált gárda utasította maga mögé a Győri ETO női kézilabda csapatát erősítő, Vérten Orsolya és Kovacsics Anikó mindenre elszánt ötösfogatát. A délutáni versenyen Faragó András és az MTV műsorvezetője, Mohay Bence által irányított kolónia aratott győzelmet, akik olyan csapatkapitányok versenyzőit köröztek le, mint Bebe és Katus Attila, illetve az erőművész Fekete László és Szabó Anita díjugrató.


Raitchev nyert, Tóth László második a Gravír Expressz Kupa II. nyitószámában

Izgalmas versenyt hozott az OTP Lovas Világkupa második ugró versenyszáma, a kétfázisos, 1,35-1,40-re kiírt Gravír Express Kupa. Tóth László Mira (Accarat/Rodrigo) hátán 39. indulóként vette át a vezetést az orosz Natalia Simonia-tól. Az utána következő Frida Berggren (SWE) Flicka-val veszélyesen megközelítette, azonban megverni nem tudta Lacit, így szinte már elkönyvelhettük az első magyar győzelmet.  Közbeszólt azonban az utolsóként induló, bolgár állampolgárságú, Németországban élő kétszeres olimpikon lovas, Rossen Raitchev, aki a 8 éves pej herélttel Quebs-szel (Quo Vados/Bariton) mindent vitt.

Rossen Raitchev: “Évek óta járok Magyarországra versenyezni, a 80-as években Apajon is megfordultam néhányszor.  Budapesten másodszor veszek részt a Lovas Világkupán, nagyon színvonalas rendezvénynek tartom, versenyben van az európai fedeles világkupákkal. A pályáról annyit mondhatok, hogy jól lovagolható, korrekt pálya, de amikor meg tudok nyerni egy versenyt, mi mást mondhatnék.”

Szerző: Kovács Eszter


Őshonos Védett Magyar Lófajták díjugrató versenye

Harmadik alkalommal került megrendezésre a Lovas Világkupa keretein belül a Magyar Ló Kupa, amelynek célja a rendezők szándéka szerint az őshonos magyar lófajták újrapozicionálása. Válogató versenyek után a legjobb 14 lovas jutott a hagyományos magyar lófajták 1,30-ra kiírt döntőjébe. Az alappályán mindösszesen két hibátlan teljesítmény született, Szotyori Kristóf Gidran Razbeg Mytoc nevű 6 éves ménje és Mráz Tamás 13 éves Maxim Mokkája (Maxim XI-4/Maxim X-5) ment verőhiba nélkül. Mokka az összevetésben hibázott, így 2011-ben Gidran Razbeg Mytoc (Gidran Razbeg/Andor) szerezte meg az első helyet. Mráz Tamás hasonlóan a tavalyi évhez idén is három lóval jutott a döntőbe, Mimivel (Maxim XIII-9/Maxim XI-4), 14 éves sárga kisbéri kancájával egy verőhibával harmadik lett.

Szerző: Kovács Eszter


Hallotta?

A nemzeti kincsnek számító nyolc magyar történelmi lófajta: gidrán, kisbéri, mezőhegyesi félvér (furioso-north star), lipicai, shagya arab, nóniusz, hucul, magyar hidegvérű.


Gyermek kosztümös szimultán díjugrató verseny

Gyermek korosztályú díjugratók legjobbjai versenyezhettek a port.hu díjáért, kosztümös szimultán ugróversenyen. Négy párosból előbb Lehotai Máté, Ágoston Csenge, Lázár Zoltán és Kovács Roland jutott tovább. A döntőbe superman-nek öltözött Ágoston Csenge az ötletes fiú-lány jelmezt viselő Kovács Rolanddal küzdött meg.  Szoros versenyben Roland győzött Timpex Aliscoval, a legjobb jelmez címet pedig Csonka Zsófia nyerte krampusszal.

Szerző: Kovács Eszter


Axiál Kupa CSI-W Világkupa Minősítő

Jörne Sprehe (GER) nyerte az 1,40-re kiírt hiba-idős pénteki Világkupa minősítő versenyszámot 9 éves heréltjével, Kick Like Bummal (Kolibri/KronenkranichXX), gyors, pontos, hibátlan pályával, 68,54 másodperces idővel. Másodikként Francesco Turturiello végzett Bostonnal, az olasz lovasnál azonban többször „rezgett a léc”, így igazán szerencsésnek mondhatja magát, hogy akadályhiba nélkül végzett.  54 lovas közül a legjobb magyar Horváth Balázs és PM Jackpot (Jaguar Mail/Levintos) hetedik lett hibátlan lovaglással, 76, 9 másodperccel.

Jörne Sprehe: “Amikor bejártuk, még nem tűnt nehéznek a pálya, viszont elég kevés hibátlan volt, így kicsit tartottam tőle. Ráadásul a lovam nem igazán akart bemenni, megnézte a pályára épített tavat. Ahogy elindult, már semmi gond nem volt vele, igazi küzdő típus.  Pár éve már nyertem itt egy Nagy Díjat, mindig nagy élmény visszajönni, úgyhogy minden évben igyekszem elindulni a budapesti Világkupa versenyen.”

Szerző: Péterfi Csaba


Tim Hoster nyerte a Tchibo kupát

2011. december 03. Szombat

Tim Hoster (GER) nyerte a szombati versenynap nyitószámát, az 1,40-re kiírt, hibaidős elbírálású Tschibo Kupát L B Look At Me (Lamentos/Ile de Bourbon) 9 éves kanca nyergében,  2, 5 másodpercet verve a második legjobb Benas Gutkauskas -ra.  A versenyszám legeredményesebb magyar lovasa, Krucsó Szabolcs Tilana B-vel (Heartbreaker/Voltaire) az ötödik helyen végzett. A 38 versenyzőből álló mezőny 17 hibátlan lovasa között volt Heibl Ágnes/Simply You (8), Marton András/PM Jaguár (10), Szuhai Gyula/Oklund (12), és Horváth Balázs/Lexon (14).

Tim Hoster: “Ma sokkal jobban ment az egész mezőny, mint a  pénteki gyermeknapon, a tegnapi zaj néhány érzékenyebb ló esetén megnehezítette a lovasok dolgát. Az azonban igaz, hogy aki Budapestre jön versenyezni, annak számításba kell vennie, hogy ez egy különleges verseny, sok show számmal, a pénteki nap sajátos atmoszférájával. Németországból idén már kifejezetten nehéz volt bejutni a versenyre, az elmúlt években híre ment, hogy jó verseny, kifogástalanok a körülmények és a két csillagos nehézségi szinthez képest viszonylag magasak a pénzdíjak. Az is növeli a verseny vonzerejét, hogy naponta már három nemzetközi ugrószám van, így még jobban megéri eljönni.”

Szerző: Kovács Eszter


Póni staféta

A szombat délelőtti fogat-ugró pónilovas stafétában hagyományosan a fogathajtó junior válogatott és a Magyar Póni Klub Szövetség legeredményesebb póni lovasai vehetnek részt. Tíz páros állt rajhoz a 2011-es versenyszámban, a harmadikként induló Jármy Tibor-Genzwein Marina feladta a leckét a többieknek, fergeteges tempóban teljesítették a hat ugró és hét fogat akadályból álló pályát. Egészen az utolsó előtti párosig legyőzhetetlennek bizonyultak, de Habsburg Zsófi Myladyvel és Tabajdi Ábel néhány másodperccel gyorsabbak voltak, így átvették a vezetést, és az OTP-Bank Kupa díját. Harmadik helyre ért a Vajay Dóra – Kenéz Fruzsina páros.

Szerző: Kovács Eszter


Nyugdíjba vonult Pamír és Ben Fox

Egy megható hagyomány következő állomásának lehetett tanúja a nagyközönség szombat délelőtt az Arénában. Nyugállományban vonult Ben Fox a 22 éves angol telivér. 1989-ben született Angliában, 1997-től versenyzett, 30 nemzetközi versenyen indult. Rajthoz állt Kanadában, az Egyesült Államokban, Franciaországban, Csehországban és Magyarországon. Három csillagos military versenyen utoljára 2010-ben indult, ahol hatodik helyezést ért el. Utolsó versenyén idén augusztusban kemény mezőnyben a Junior Európa Bajnokságon ért célba harmincnegyedikként, ahol a terep szakaszt hiba nélkül teljesítette.

A napjainkig egyetlen, Nagy Díj szinten versenyző shagya arab ló, Pamír köszönt el a nagyközönségtől. Utolsó fellépése Neumünsterben volt, 2010 októberében, ahol az Arénához hasonló show műsorban vitte hírét a shagya fajtának. A magyar tenyésztésű mén 12 éves korában egy egyszerű futószárazás alkalmával szenvedett csüdcsonttörést jó fél évvel ezelőtt.  Nehéz lehet átélni a fájdalmat, amit Pachl Péter Pamír kiképzője élt meg a balesetet követő héten, míg a ló életben maradása is kétséges volt. Szerencse a szerencsétlenségben, hogy Pamír magas szintű intelligenciájával áthidalta a jó fél éves boksz-fogságot, s mostantól génjei örökítése lesz legfontosabb feladata.

Szerző: Bozzai Attila


Tim Hoster második győzelmét aratta a szombati napon

A Lovas Világkupa szombati versenynapján második győzelmét könyvelheti el Tim Hoster. A Pick Kupa Díjáért kiírt vadászugratásban (1,35 m) sokáig a pénteki Gravír Expressz Kupa harmadik helyezettje, Frida Berggren (SWE) vezetett Flicka-val, 57,06 mp időeredménnyel. Nagyon gyors, szűk fordulókkal tarkított pályát sikerült lovagolnia a szlovák Jan Cigan-nak, nem volt azonban szerencséje: lova, Timko Ter Dolen az utolsó akadályt ütötte, még az így kapott 4 másodperces időbüntetéssel is csak 1 tized másodperccel került a svéd lovasnő mögé. Az 57 fős mezőny végén induló Tim Hoster a nagy vágtájú H W Sandokannal (Sterntaenzer/ Ganymed) nyergében folyamatos pályával hajszál híján, de megverte Frida Berggrent, így elégedett lehet mai napi teljesítményével.

Szerző: Kovács Eszter


Szimultán fogathajtó verseny

Nyolc kettes fogattal jelentkeztek versenyzők a Szent István Pezsgő Kupa szimultán fogathajtó versenyére. Az indulók, az alábbi párosításban kezdték a versengést: ifj. Fekete György – ifj. Galbács Ferenccel, Galambos Nándor – Juhász Lászlóval, Margitai Sándor – ifj. Nagy Tiborral, Papp János – Penczer Lászlóval mérte össze pillanatnyi felkészültségét. A végső győzelmet ifj. Fekete György a Nyíregyházi Főiskola LSE színeiben, Nagy Zoltán segédhajtó asszisztenciájával Jimmy-vel illetve Villámmal a két fekete magyar félvérrel herélttel nyerte.

Szerző: Bozzai Attila


Koos de Ronde nyerte a szombati fogathajtást

A négyesfogatok szombati versenyszámát az UNICUM KUPÁÉRT írták ki, és a vasárnapi világkupa forduló indulási sorrendjéért zajlott.  Heten rajtoltak a Fintha Gábor nemzetközi pályaépítő által tervezett és épített pályán. Közöttük, szabadkártyával, két magyar hajtó, ifj. Dobrovitz József és ifj. Scheik József kezdte a versenyt.  Az elsőnek induló  ,,Kisdobró” előző években teszthajtóként szerepelt póni négyesfogatával a budapesti fordulókon, most élesben, négyesfogattal állt rajthoz. Nagy lendülettel kezdte a pálya teljesítését, sajnos három helyen is hibázott, ez igen megnövelte az összpontjai számát.  Az őt követő ifj. Scheik József szintén nagy iramban kezdte az akadályok leküzdését, olyannyira, hogy a 6-os akadály után berobbant a nem soron következőbe, s ez kizárással járt.

A kiadott startlista szerint a holland hajtónak kellett volna következni, de mint utóbb kiderült ez a lista nem a sorsolás eredményét tartalmazta. A közönség tehát csak tippelt, hogy éppen ki jelenik meg a behajtó kapuban. Harmadikként Dobrovitz József hajtott közönség elé, óriási üdvrivalgás közepette teljesítette az előírt feladatot, de közben két alkalommal is hibázott, ez végül a harmadik helyhez lett elég. Őt követően Boyd Exell fogata érkezett a melegítőpályáról. Lazán, jó ütemben az utolsó akadályig hibátlanul hajtott, a 12-es akadályt ütötte, de 129.38 hibaponttal átvette a vezetést.

Az aréna fogathajtást szerető közönsége vastapssal fogadta Lázár Zoltánt, aki ötödikként hajtott a pályára. A Lázár fogat lendületesen, nagy iramban haladt egészen a 10-es akadályig, ahol megtört egy kicsit a lendület, egy hiba is becsúszott, ez a mai versenyben a negyedik helyre rangsorolta Lázár Zoltánt. Hatodikként Koos de Ronde tarka lovaival kezdte a pálya teljesítését. Ő is egy verőhibával zárt, de kitűnő időeredményének köszönhetően új elsőt hirdetett a műsorvezető. Utolsóként Ulrich Werner hajtott be, aki nem tudta megszorítani a többieket, hibázott is és lassabb is volt, így ötödik lett. A bemelegítő versenyszám győztese, a stuttgarti fordulót is nyerő, holland Koos de Ronde lett.

A pályabejárás során, a riporter kérdésére, Lázár Zoltán megjegyezte, nehéz a pálya. Ezt végül az is bizonyította, hogy senki sem hajtotta meg hibátlanul a szombati pályát. A nézők fantasztikus hangulatban követték az alig 25 perc alatt lezajló fogathajtó versenyt. A díjátadást követő  ,,örömhajtás” még inkább fokozta  a kialakult jó hangulatot, a szűnni nem akaró taps azt jelezte, még sokáig elnézték volna a gyönyörű fogatokat.

Szerző: Szabó Zsuzsa


Björn Nagel nyerte a Világkupa fordulót Budapesten!

Negyven induló, köztük nyolc magyar lovas állt starthoz a CSI-W OTP Bank Díjugrató Világkupa forduló 1,45 m-re kiírt versenyszámában. Az első hibátlan alappályához a kilencedikként startoló svájci Roland Grimm lovaglásáig kellett várni. Hat lovas jutott az összevetésbe, magyar lovas a közönség legnagyobb sajnálatára nem volt köztük, bár Sándor Balázs egy „potya” verőhibával így is a nyolcadik helyen végzett Caloosa Hatchee-vel. A versenyszámot a tavalyi Világkupa szám győztese, az ukrán színekben versenyző német lovas, Björn Nagel nyerte Quickdiamond (Quick Lauro Z/Cloina) nevű 9 éves lovával, az összevetésben is hibátlanul lovagolva.

Második ugyancsak hibátlan lovaglással a másik ukrán lovas, Oleg Krasyuk lett Caligula nyergében, megelőzve a német Tobias Meyert, aki a leggyorsabban, de egy verőhibával teljesítette az összevetést. Björn Nagel: “Kockáztattam az összevetésben, az egyik meredekhez a lehető legkisebb fordulót lovagoltam meg, ezt kiválóan meg is oldotta a lovam, az utolsó oxerhez azonban már nem értünk oda túl jól, ennek ellenére azt is jól megoldotta, igazi küzdő típus. Szeptember óta lovagolom, múlt héten Celjében nyertem vele Nagy Díjat, nagyon jó ló, szerencsém van vele.”

Szerző: Kovács Eszter


Henk van de Pol nyerte a Pilsner Urquel kupát

2011. december 04. Vasárnap

A 2011-es Lovas Világkupa legnépesebb mezőnye indult a vasárnap reggeli Pilsner Urquell Kupa 1,40-re kiírt joker-pontgyűjtő versenyszámban, a nyolc akadályból álló pályán 69 lovas állt starthoz. Hibátlan teljesítménnyel, hat lovas tudott gyűjteni maximális pontszámot, köztük Horváth Balázs. Az azonos pontszámot teljesítő lovasok között az időeredmény döntött; első két helyen a holland Henk van de Pol végzett Cisco’s Zidane és Warrant nevű lovaival, Balázs a harmadik helyet szerezte meg Lexonnal (Leuthen I/Le Mexico). Szabó Gábor két pontot veszítve végzett a hetedik helyen Aranykapu Lyos-szal.

Horváth Balázs: “A tegnapi rossz szereplésem után jó érzés, hogy végre sikerült jól menni Lexonnal. A vasárnapi versenynapon nincs három különböző nehézségű pálya, így a reggeli kiskör számnak számító versenyszám akadályait eléggé feltette a pályaépítő, emiatt kevés hibátlan lovaglás született. PM Jackpot tegnap a világkupa számban nem volt formában, ezért ma már nem is indulok vele a nagydíjban.”

Szerző: Kovács Eszter


Hidegvérű lófajta és népi hagyományainak bemutatása

A Magyar Hidegvérű Lótenyésztő Országos Egyesület a kaposvári Meistro Lovasklub és Szegedi Gábor fogathajtó csapat világbajnok közreműködésével és az INNOTERV támogatásával repültünk vissza jó 100 évet az időben.

A nehéz mezőgazdasági munkák végzése során alakult, izmosodott tömeges testű, arányaiban rövidebb lábú, hatalmas terjedelmű, széles farú, jó növekedési erélyű fajtává a magyar hidegvérű. Napjaikat reggeltől estig a fogat vagy a mezőgazdasági munkaeszközök elé fogva töltötték. A lovak s a fogat látványa mindent elmondott a gazdáról. A lovak mellett felvonultak eszközeik; tarlóhántó eke, őszi mélyszántó eke, borona, vetőgép, lovas henger, fogatos kaszálógép, lógereblye melyeket a lőcsös kocsik kísértek. A látványos műsorban megjelent a gazdatiszt is, ki jelentette a gróf úrnak s felesége őnagyságának a munka elvégzését. Az aratás végén a béresek átvették megérdemelt napszámukat, mely a jó hangulatú mulatozás után a legszemrevalóbb menyecskékkel együtt a betyároknál kötött ki.

Szerző: Bozzai Attila


Magyar csúcs korlátugratásban!

Hat ló és a francia Horse Man Team három tagja mérte össze magasugró képességét a Bakonyerdő Kupa korlátugratás versenyszámban. Mateo és Roman hamar kiesett az 1,40 m magasságon kezdődött viadalon, harmadik társuk, Evan ugyan versenyben maradt, de az 1,70-es magasság leküzdése során lesántult, így nem tudta vállalni az 1,80-as magasságot.

Ezen a szinten Krucsó Szabolcs lova, Enrique hibázott, Burucs Bora és Márki Zoltán lova azonban hibátlanul teljesített.

Vállalták az emelést, 1,90-en egyik ló sem hibázott, a bűvös 2 méteres határhoz érve a közönség már egy emberként szurkolt minkét lovasnak. Márki Zoltán lova a korlát sorozat utolsó előtti akadályát verte, így – bár a 2 méteres magasságot hiba nélkül ugrotta – mégis kiesett a versenyből. Következett a névnapos Borbála és Lagarder. Junior és ifi magyar bajnokunknak sikerült, ami a verseny férfi résztvevői közül egyiknek sem: hibátlanul végigért a korlát sorozaton és a közönség hatalmas ovációja mellett az utolsó, magyar csúcsot jelentő magasságot is átrepülték.

Szerző: Kovács Eszter


Boyd Exell – Dobrovitz József párharca: Boyd Exell harmadszor is meghódította Budapestet

A vasárnapi OTP Bank Nagydíj négyesfogathajtó versenyében az indulási sorrendet a szombati elődöntőben ,,harcolták ki” a versenyzők. Ennek eredményeként ifj. Scheik József kezdett, sajnos sokat hibázott. Őt ifj. Dobrovitz József követte, aki három akadálynál hibázott, de az ideje nagyon jó volt. Ulrich Werner szintén hármat vert, de jobb idővel átvette a vezetést. Az eredményét lassabban tették ki a kijelzőre, ami miatt – a felfokozott hangulatban – már pályára hajtott Lázár Zoltánnak várakoznia kellett. Lázár Zoltán hajtását végig nagy taps kísérte, s három hiba ellenére sikerült az élre állnia.

Ötödik indulóként a közönség üdvrivalgása közepette kezdte a pályát Dobrovitz József, egy verőhibával, fantasztikus idővel zárt, ami új elsőt jelentett. Már csak két hajtó volt hátra, az izgalom egyre fokozódott a nézőtéren. Fogatában magyar lovakkal, magyar szponzorral érkezett Boyd Exell, aki ugyan egyet szintén ütött, de óriási iramban hajtott és ennek az eredményeként az eddigi legjobb lett. Utolsóként hajtott pályára Koos de Ronde, aki a tegnapi versenyt nyerte. Ekkor az aréna elcsendesedett, hiszen a holland hajtó teljesítményétől függött, hogy a döntőbe hány magyar hajtó kerül. Koos de Ronde nem bízta a véletlenre a bejutást, bár két akadálynál hibázott, harmadikként ő jutott a döntőbe.

A döntőt éppen a holland  hajtó kezdte, aki pár perc pihenő után hajtott ismét a pályára. Megkezdődött a harc a másodpercekért. Rendkívül jó formában, hibátlanul teljesítette az előírt feladatot, ezzel magasra tette a mércét a 119,11 hibaponttal. Másodikként Dobrovitz József következett, a kijelző miatt ő is várakozott, de a csengőszó után szinte berobbant az akadályokba. Egy helyen hibázott, de még ez is belefért az összetett második helyhez. A döntőben Boyd Exell fantasztikus tempóban, hibátlanul, a közönség tapsától kísérve teljesítette a pályát, a legjobb eredménnyel. Ezzel harmadszor is nyert az ausztrál hajtó Budapesten. Az ünnepélyes díjátadón tiszteletére szólt nemzete himnusza.

A magyar szurkolók egyik szeme sírt, a másik nevetett, hiszen a Vincze Tamás fogata mögött Dobrovitz József lett a második, a tegnapi nap hőse, Koos de Ronde pedig a harmadik. A díjátadást követő show ismét lázba hozta az aréna lelkes közönségét, bár először egy keringő lágy dallama csendült fel a hajtók fergeteges vágtára váltottak. Fütty, sikoly és véget nem érő taps volt a jutalmuk.

Szerző: Szabó Zsuzsa


Úton Kassai Lajossal

Kassai Lajos a világ számos pontján fellép műsoraival. Ma az OTP Bank Díjugrató és Fogathajtó Világkupán új fejezetet nyitott sikerei sorában. Sorrendben immár ötödik alkalommal került be a  Guiness rekordok könyvébe.  Vágtató lova hátáról, a mellette futó társa által feldobott 14 korongot talált el tradícionális íjából kilőtt nyílvesszőivel. Mindehhez 19,85 másodpercre volt szüksége, ami vesszőnként 1,42-ot jelent. Kassai Lajos szerint azonban egy rekord beállítása sosem cél. Ez csupán egy folyamat mellékterméke. A folyamat pedig az, hogy minél többet megtudjon önmagáról, s minél többet a lovasíjászatról. Ezek a megmérettetések közelebb viszik önmagához s közelebb saját kultúrájához. Minél mélyebbre megy bele ezekbe a dolgokba, annál jobban tiszteli őseit. Valami egészen elképesztő tudással rendelkezett ez a nép. Kassai Lajos nagyon boldog, hogy ide született és ezt a dolgot tudja gyakorolni. Ez az önös érdeke, ami saját magáról szól. Már a felkészülésből is , mindig nagyon sok tapasztalattal jön ki.  Célja, hogy ha valaki meghallja a világon azt, hogy lovasíjászat, akkor Magyarország jusson az eszébe. És ez már sokkal messzebbre mutat holmi önös indíttatásnál.

Szerző: Péterfi Csaba


Dallos Gyulával nem csupán a díjlovaglásról

A Budapesten ötödik alkalommal megrendezett Díjugrató és Fogathajtó Világkupa az egyik legszínvonalasabban megrendezett fedett pályás verseny a világon. Mondom ezt Európában és a tengeren túlon szerzett évtizedes tapasztalataim alapján. 

Szerencsére Magyarországon is polgárjogot nyert a lovaglás az ország legnagyobb sportarénájában. Külön dicséri a szervezőket – talán Svédországban tapasztaltam ilyet -, hogy 14 ezer gyermek tekintheti meg térítés mentesen a rendezvényt.  Ennek nem csak az lesz a hozama, hogy közülük kerülnek ki a jövő versenyzői, de az ott lévő lelkesen ujjongó gyerekek a sport felé fordulva fejezik ki örömüket. A felnövekvő nemzedék erkölcsi nevelése, magyarság tudatának mélyítése fontos mérföldköve az esemény. Az ország minden részéből érkezett fiatalok hatalmas élménnyel gazdagabban térnek haza.

A díjlovagló szakág népszerűsítésének kitűnő alkalma a KO verseny. Nagy élmény volt átélni a fellépést. Sportpályafutásom 50. évfordulóját ünnepelhetem április 11-én, így bátran nevezhetem magam a lovassport dojen-jének. Hiszem, hogy ez az egyik legjobb módja a szakág népszerűsítésének. Felállíthatunk hipotéziseket is, de sokkal többet ért ennek a kiváló versenyzői társaságnak a bemutatója. Mi sem bizonyítja ezt jobban mint, hogy a zsűri többször is visszahívott minket versenyzőket, mert elsőre nem tudott dönteni közöttünk.

Kiemelkedő volt a szervezés, hiszen csak ennek a három számnak – perdülés vágtából, sorozat ugrásváltás „minden egyre”, piaffe-passage – a bemutatása célravezető, mert ez a lovas adottságától és a ló kiképzettségétől függ, nem pedig a ló adottságaitól. A piaffe-passage versenyszámnál azt gondoltam nyerni fogok,  hisz tudok piaffba perdülni – haladni egyenletesen, hiba nélkül mint  a metronóm, lovamnak nincs egy rossz mozdulata sem, s mégis második helyre szorultam. Ez azt jelenti – nagy örömömre – , hogy van társam aki még jobban csinálja ezt a számot! A jövőben is kihagyhatatlan eleme lesz az ilyen szintű díjlovagló feladatok bemutatása a szakág népszerűsítésének.

Szerző: Bozzai Attila


Henk van de Pol duplázott, Czékus Zoltán negyedik helyen
végzett a Herendi Kupa Nagy Díjban

A Lovas Világkupa záró versenyszámában, az 1,50-re kiírt Herendi Nagy Díj összevetésében végre magyar lovasnak is szurkolhattak a nézők, Czékus Zoltán személyében, aki Kabuki des Isles (Quito de Baussy/Leprince de Turin) nyergében gondoskodott arról, hogy a hazai közönség végig kitartson. Negyven indulóból összesen hat lovas jutott az összevetésbe, jellemzően az előző napok favoritjai.  Zoli utolsó indulóként biztos hibátlan pályára törekedve a negyedik helyet szerezte meg. A versenyszám győztese a reggeli számban első két helyet megszerző holland Henk van de Pol lett, Chesterfield nevű fakó heréltjével, második a szombati Világkupa szám bronzérmese, Tobias Meyer (GER) és Aluta, harmadik a svájci Roland Grimm Even to Heaven nevű lovával. A három nap során a legjobb formát mutatva, de egy-egy fával mentek az ifi és junior korú Burucs testvérek.

Czékus Zoltán: „Két évvel ezelőtt már nyertem egy kis kör számot az Arénában, ez a Nagy Díj helyezés azonban semmihez sem hasonlítható érzés. A legfelemelőbb élmény magyar közönség előtt lovagolni, nagyban hozzásegít a jó szerepléshez, a Lovas Világkupa olyan hazai rendezvény, ahol magyarként öröm versenyezni. Lovam teljesítménye elég hullámzó, az előző két napban nem volt igazán csúcson, utoljára Linzben mutatott hasonló formát, nagyon boldog vagyok, hogy így záratuk a versenyt.”

Szerző: Péterfi Csaba
Forrás: www.lovasvilagkupa.hu
Kép: Canva
2024.04.08.

Hozzászólások