18 nemzet, 128 lovas és 315 ló a díjugrató CSIO-n

Ragyogó nyári időjárásban, rekord számú résztvevővel zajlott az idei év legnagyobb magyarországi díjugrató versenye, a CSIO a Nemzeti Lovardában.

1.vsz: Fiatal lovak: teljes magyar siker

61 induló állt starthoz és a mezőny több mint fele hibátlanul teljesítette a német Werner Deeg pályáját. A Paul Schockemöhle által támogatott versenyszám teljes magyar sikert hozott, az első négy helyen hazai párosok végeztek. Győzött a Timpex Emlék ifj. Szabó Gáborral, megelőzve a Toll Forgót lovagló hajdúsámsoni Tóth Lászlót. A nyíregyházi Timpex Ménes által tenyésztett Timpex Ezüst lett a harmadik ugyancsak Szabó Gáborral a nyeregben, akit a pej Vincento – Krucsó Szabolcs páros követett. A legjobb külföldi ló Baloufina lett a bolgár Andrei Sashevvel, a hatodik helyen pedig Gangster Tailormade és a dán Sören Edersen végzett. A további helyeken is magyar lovak osztoztak, Anabel Czékus Zoltánnal, PM Diana Horváth Balázzsal és Climax Szentirmai Péterrel.

Ifj. Szabó Gábor és Timpex Emlék

2. versenyszám – Középkör létszámcsúccsal

A Nemzeti Lovarda díjáért megrendezett kétfázisos középkör versenyszámba rekord számú, 106 nevezés érkezett. A Nemzetközi Lovas Szövetség szabályai szerint száz fölötti létszámnál kettős értékelés szükséges, így itt portugál és magyar győzelem született. Antonio Matos Almeida és nyolc éves sárgája, Tidelio Des Nauves, valamint a hazai közönség nagy örömére Krucsó Szabolcs a 10 éves Chacco Boyjal lovagoltak a leggyorsabban, így tiszteletükre hangzott el országuk himnusza.

Krucsó Szabolcs és Chacco Boy

3. vsz. – Nagykör olasz diadallal

Igazán szeretheti Davide Kainich Budapestet! Az olasz lovas pár évvel ezelőtt a Lovas Világkupán is győzni tudott Loro Piana Tamarixszal és most, a 150 cm-es hibaidős nagykör versenyszámban is a leggyorsabbnak bizonyult a 83 fős mezőnyben. Második helyen a korábban német, most osztrák színekben lovagló Max Kühner végzett Clooney-val, harmadikként pedig a Magyarországon mindig eredményes Andreas Brenner, aki 12 éves kancáját, Trebox Acoradát lovagolta. A legjobb magyar James Wingrave lett, szoros versenyben a 12. helyet szerezte meg Agropoint Cassilockal. 

4-5. versenyszám – Kiskör, ahol Igor Sulek mindent vitt

A szlovák lovas a kilenc éves Gitannal csütörtök este a Díjurató Szakág díját, péntek reggel az Alpenspan kupáját is meg tudta nyerni. A kiskör mindkét pályáján 41 lovas próbált szerencsét, ahol a szürke Capable-lel Petrik Béla volt a legjobb magyar versenyző második és harmadik helyével. A versenyszámban az első nyolc helyen magyar versenyzők domináltak: Füzér Gábor Lawuval, Európa-bajnokunk, Weinhardt Virág Queenie-vel, Burucs Borbála Con Corallal csütörtökön, míg pénteken testvére Burucs Barna Carmennel, Zajzon András Conraddal, Técsy Attila Babett-tel, Szilágyi Réka Alpokkal és Sopronyi Réka Randival.

Igor Sulek és Gitan

6. vsz. Fiatal lovak – ahol egy századmásodperc döntött

Az Ernst and Young díjáért rendezték a fiatal lovak versenyszámát péntek délben. Teljes magyar siker született, miután a Valentino apaságú hétéves Vincento Krucsó Szabolccsal egyetlen századmásodperccel volt gyorsabb a második fázisban a szürke Anabelnél, akit Czékus Zoltán lovagolt. Harmadik helyen a hétéves Diamant de Similly apaságú kanca, PM Diana végzett a magyar bajnok Horváth Balázzsal, megelőzve a Timpex Apoleon apaságú Toll Forgót Tóth Lászlóval.

Czékus Zoltán és Anabel

7. vsz. – Dániáé a Furusiyya Nemzetek Díja 2015-ben Budapesten

13 ország válogatottja nevezett, a második fordulóban nyolc csapat folytathatta a versenyt. 12 hibaponttal biztosan győzött a Lars Pedersen által vezetett dán csapat, akik közül a legjobb eredményt, dupla nullát Rikke Haastrup – Qualico du Bobois páros teljesítette. Második helyen holtversenyben a tavalyi győztes cseh és az olasz csapat végzett 16-16 hibaponttal. Olaszországot Giovanni Lucchetti és Bella Strade mindkét körben elért hibátlan pályája segítette a dobogós helyre. 18 hibaponttal Ausztria lett a negyedik, pedig csapatuk két lovasa, Roland Englbrecht Mevisto’s Poorboyjal és Max Kühner Coeur de Lionnal is dupla nullát tudott lovagolni. Az ötödik helyen ugyancsak holtversenyben Törökország és a magyar válogatott osztozott 20-20 hibaponttal. A török csapatnak Derin Demirsoy szerezte meg a dicsőséges dupla nullát. A Németh István által vezetett válogatott – ifj. Szabó Gábor Timpex Bölcsésszel, Horváth Balázs Zordonnal, Hugyecz Mariann Chacco Boyjal és Tóth László Istivel – az első helyen fordult, de a második fordulóban sajnos hiányoztak a hibátlan lovaglások. 

Rikke Haastrup és Qualico du Bobois

8. vsz Középkör: görög öröm a Horze díjában

78 lovaglást láthatott a közönség a középkör 140 cm-es szombat reggeli vadászugratásában. A verőhibák időbüntetéssé alakulnak ebben a versenyszámban, így a másodpercek döntik el a verseny kimenetelét. Lovasról lovasra hajmeresztőbb fordulatok és egyre gyorsabb lovaglások követték egymást, végül a görög Aggelos Touloupis bizonyult a leggyorsabbnak a 11 éves Quirio de Berlandois nyergében. A második, harmadik és negyedik helyen az olasz csapat lovasai végeztek: Massimiliano Ferrario, Giovanni Lucchetti és Paolo Paini. A legjobb magyar lovas, Krucsó Szabolcs az ötödik helyen végzett a Colonado apaságú fakó Capellóval.

9. vsz. Fiatal ló döntő 12 párossal

A szoros alapidő miatt 12 lovas került a Magyar Sportlótenyésztők Országos Szövetségének díjáért kiírt fiatal lovak versenyszámának döntő összevetésébe. A leggyorsabb összevető a Staccato apaságú 7 éves Spimex lett a még csak 18 éves Maria Madenovával. Második helyen a Lewitzi Ménesben tenyésztett Condarco végzett a bolgár Angel Nyagolovval. A Clarimo apaságú holsteini Caruso Enrico szerezte meg a harmadik helyet az osztrák Stefan Ederrel a nyeregben. A legjobb magyar ló Cassini I. fia, Calasnyikov volt Szuhai Gyulával, és bár a leggyorsabb eredményt az összevetésben a szürke Timpex Emlék érte el, mivel az utolsó előtti oxert leütötte, a hetedik helyre került ifj. Szabó Gáborral a nyergében.

Maria Madenova és Spimex 

10. vsz. Nagykör: osztrák ünneplés

A szombati nap kiemelt számában nyolc lovas tudta hibátlanul teljesíteni Werner Deeg 150 centiméteres alappályáját. Az osztrák Gerfried Puck Biondával verhetetlen volt, csupán csapattársa, Max Kühner Cielito Lindóval tudta megközelíteni az összevetésben. Harmadik lett az olasz Paolo Paini, megelőzve a dán Torben Frandsent és Horváth Balázst, aki a tavalyi évhez hasonlóan most is PM Jumping Ladyt lovagolta, és a legjobb magyarként végzett.

Gerfried Puck Biondával

11. vsz. Kiskör: görög himnusz a döntőben

Aggelos Touloupis folytatta nyerő szériáját, hiszen a 11 éves Quirio de Berlandois-val a maximális 65 pontot begyűjtve a leggyorsabban lovagolta végig kiskör finálét. Második lett a csehek sztárlovasa, Ales Opatrny a 10 éves Curley Sue-val. A legjobb magyar lovas Reischl Márton lett, aki maximális ponttal a hatodik legjobb időt lovagolta Latinóval.

Aggelos Touloupis és Quirio de Berlandois

12. vsz. Középkör döntő 24.500 euróért

Közel száz lovas indult a Magyar Televízió díjáért megrendezett 145 cm-es, 24.500 euró összdíjú Longines világranglista pontot adó középkör döntőben. A győzelmet a Nemzetek Díját is megnyerő dán csapat sztár lovasa, Andreas Schou szerezte meg a Lewitzi Ménesben tenyésztett Chacco Blue apaságú 8 éves Chaliscóval. Második lett a holland fajtájú Clooneyt lovagló osztrák Max Kühner. Harmadik helyen végzett a szintén dán csapattag, Sören Pedersen Tailormade Cavettával, míg a negyedik hely hazai lovashoz, Krucsó Szabolcshoz került, aki nagyszerű pályát lovagolt Chacco Boyjal. A helyezettek között zárt még Szász Sándor Ferranával és a húsz éves Vándor Zsófia Quintusszal.

Max Kühner és Clooney

13. vsz. – Nagydíj – Favorit siker

Az előzetes induló lista után látható volt, hogy a dán lovasoknak nagy esélyük lesz Budapesten. Pénteken megnyerték a Nemzetek Díját, vasárnap délután pedig a nagydíjban is Dánia dominált. A 160 cm-es magasságonrendezték a CSIO nagydíját, ahol három lovas tudta hibátlanul teljesíteni az alappályát. A leggyorsabb hibátlant Andreas Schou lovagolta a tízéves Allstarral, csapattársa, a rutinos Sören Pedersen lett a második, a Chacco Blue apaságú Tailormade Chaloubet-vel. A verseny egyetlen ír lovasa, Paul O’Shea lett a harmadik a szintén Chacco Blue apaságú Skara Glen’s Siennával. Két magyar lovas végzett a helyezettek között, 4-4 hibaponttal: Hugyecz Mariann Chacco Boyjal és a nagyszerű képet mutató Füzér Gábor – Le Royal páros. 

Andreas Schou és Allstar

2015.07.20. Forrás és fotó: CSIO Budapest, Hajdú Kriszta

Hozzászólások