Így érhet több pontot a díjlovas programod

Ha díjlovagolsz, vagy militarylovas vagy, sok múlik azon, lovaddal hogyan teljesítesz a négyszögben. Persze lovassportról lévén szó, a világ összes gyakorlása sem garantálja, hogy maximális pontszámot kapsz majd programodra, de vannak olyan apró trükkök, melyekre érdemes figyelned, ha szeretnéd a lehető legtöbbet kihozni programodból.

Ezúttal Gina Miles-től, a 2008-as pekingi olimpia egyéni ezüstérmesétől hoztunk néhány hasznos tippet, melyek sokat segíthetnek a felkészülésben.

Geometria

A geometriának nem csak az iskolában, de a díjlovagló négyszögben is hasznát veszed. Egy átlagos mozgású lóval pontosan végrehajtott programot ugyanis többre értékelnek majd a bírók, mint amikor egy látványos mozgású lóval a nagykör inkább tojás, az egyenes pedig nem igazán egyenesre sikeredik. 

Rajzold le a programodat. Gondold át, mérd le pontosan, hogy annak 15, vagy 20 méter átmérőjű körnek mettől meddig kell tartania a pályán.

Hasznos segítség, ha gyakorláskor bójákat használsz, illetve számolod a lépéseket. Ha egy 20 méter átmérőjű nagykört kell csinálnod B-nél, és ügetésben 16 lépéssel érsz át a pálya túloldalán az E-hez, akkor elvileg visszafelé is ugyanennyinek kell lennie.

Sarkok

Gyakran a lovasok ugyanúgy lovagolnak a pálya rövid falán, ha elvileg a külső patanyomon haladnak egyenesen, mint amikor nagykört lovagolnak. Ha szeretnél több pontot kapni a programodra, ezen változtatnod kell!

Ha nagykört lovagolsz, akkor nem kell belovagolnod a sarokba. De ha a külső patanyomon haladsz egyenesen, akkor lovagold ki a sarkokat. Minél képzettebb a lovad, annál jobban hajlik és annál szebben fog ez sikerülni. De egy fiatal lóval is érdemes megmutatnod, hogy mi a két feladat között a különbség – ez a pontjaidon is látszani fog.

Középből

A legrövidebb út A és C között is az egyenes. Látszólag egyszerű feladat, de nem árt egy kis gyakorlás, hogy az egyenes valóban egyenes legyen.

Készülj fel fejben is!

Tanuld meg a programot. Lovagold le fejben is. Ne hagyd, hogy meg zavarjon az idegen pálya. 

Ha ismered a programot és a lovadat, meg tudod határozni, hol vannak a programban azok a pontok, ahol egy picit lazíthattok, vagy épp lehetőséged van korrigálni a lovat. A sarkak például kiválóak erre. Ha mondjuk az átlón nyújtott ügetés a feladat, nem a sarokban nyújtott teljesítményedet fogják pontozni – így, ha szükséges, ott össze tudod szedni a lovadat a következő feladat előtt.

A csengő megszólalása után 45 másodperced van arra, hogy belovagolj a pályára. Kérj meg valakit, hogy gyakorolja ezt veled. Te lovagolj a négyszög körül, ő pedig csengessen és mérje az időt. Rá fogsz jönni, hogy ez a 45 másodperc bőven elegendő akár arra is, hogy még egyszer körbelovagold a pályát. A gyakorlás segít abban is, hogy a versenyen ne fagyj le a csengő hallatán. Tudni fogod, mennyi időd van, veszel egy mély levegőt és ha készen állsz, belovagolsz a négyszögbe.

Jó, ha van egy megszokott programod a bemelegítésre – ez sokat segíthet, hogy elmúljon a verseny előtti lámpaláz. Lovadnak pedig add meg a lehető legtöbb időt arra, hogy megismerje a pályát.

2015.02.01. Magyar Dorottya, Lovasok.hu
Forrás: HorseChannel 

Hozzászólások