2004-es év championjai

Mi történt 2004-ben?

 

Eltelt ismét egy év. A tavalyihoz hasonlóan ez is eseménydús volt, bár most nem olyan változatos a tenyészversenyt nyerők listája, mint az elmúlt évben. A jó lovak most végigversenyezték az évet, nem volt influenzajárvány, ami lebetegítette volna őket. A hajtók is jó formában voltak, sokan léptek egy, vagy akár két lépcsőt azon a bizonyos ranglétrán. Nézzük hónapokra bontva, mi is történt 2003-ban.

Januárban

megszavazták Elegant Lady-nek a hónap legjobbja címet, hiszen három napi főfutamban aratott könnyű győzelmet. Ellátogatott kis pályánkra az osztrák ügetőversenyzés sztárja is, Gerhard Mayr, és öt futamban aratott győzelmet. Göböly Zoltán Escoriallal 60. győzelmét aratta, és nem sokkal utána megkapta az idomári státuszt is. A Turf is megváltozott, a második számtól kezdve színesben jelent meg.

Februárban

Turbucz Sándor megnyerte 15. versenyét is, ezzel jogosultságot szerezve arra, hogy profi versenyben is hajthasson. Elbúcsúzott a pályától Zsabó és Dina Rosa. Elvesztettünk egy amatőr hajtót, Hajnal Tibor úgy döntött, ezentúl a segédhajtók között próbál szerencsét, de Békési Lajos személyében nyertünk egy újat. Meglepetésre Euréka nyerte a Sennyey Géza Emlékversenyt Dénes Áronnal. A győzelem ellenére idomárja ekkor még nem érezte a klasszist lovában. Csordás Emil Hitelezővel 300. győzelmét aratta. A későbbi derby nyerő itt veszítette el nyeretlenségét.

Az ügető farsang jól sikerült. A híres emberek hajtásában Kőbán Rita realizálta az esélyeit. Ekkor még nem tudhattuk, hogy Bubik Istvánt most láthatjuk utoljára hajtani. A Magyar Turf Club Göböly Zoltánt és Papp Kálmánt a tavalyi egyenletes és megbízható teljesítményükért Fairplay díjjal jutalmazta. Göböly Zoltán ezen a napon első idomári sikerét is aratta a Magyar Turf díjában Bergomina Parkkal.

Márciusban

a népszerű Heti Hetes is elvesztette nyeretlenségét. A Tavaszi Hendikepet Lakatos Csaba nyerte El Actionnal. Az év harmadik tenyészversenyében ismét Euréka aratott sikert a finn Kimmo Pekkalaval, aki ekkor hajtott először nálunk. Dénes Áron örömmel vonta vissza azt az állítását, hogy Euréka nem tud helytállni a klasszisok között, mert ezzel a futásával a ló meggyőzte idomárját, hogy ő igenis klasszis. Az amatőrök táborát Nagy Attila bővítette. Rendhagyó módon az amatőröknek is lehetőségük volt heat versenyben hajtani. A két előfutam legjobbjai kerültek be a döntőbe. A versenyt Turbucz Sándor nyerte. Alexandra M. nyeréssel zárta verseny pályafutását, majd Football bizonyította a napi főfutamban idomárja állítását, miszerint az év második felére felérhet a legjobbak közé.

Áprilisban

Thomas Huber is feltűnt idomítottjaival, Új-Mexikó is felvillantotta tudását, amivel nem véletlenül szerepelt régebben a legjobbak között. A Turf hasábjain pedig rendületlenül mutatják képekben, hogyan folyik az építkezés a Kincsem Parkban.

Globus is pályára lépett, téli pihenője utáni első versenyét Nagyváry Andreával nyerte. Az év negyedik tenyészversenyében ismét Dénes Áron idomítottja aratott sikert, de most nem Euréka, hanem Flinga.

Májusban

Marschall István 400. győzelmét aratta a Matucza Lajos Emlékversenyben. A Májusi Nagydíjra hazaérkezett az addig külföldön versenyző Effendi és El Santana is, valamint Fábián Zsolt is visszatért Olaszországból. A versenyt Grand nyerte, Lakatos Csabával. Ferge Lászlóra emlékezve a Tavaszi Díj ezentúl az ő nevét viseli, a versenyt Hitves nyerte Soós Imrével.

Az első hölgy verseny is megrendezésre került, ahol 16 női hajtó küzdött az Avon díjáért. A mamut mezőnyben Kovács Dórának sikerült diadalmaskodnia Cseppkővel. Fazekas Imrének is valóra vált egyik nagy álma májusban, hiszen Diorral 1000. győzelmét aratta. Effendi bebizonyította, hogy ő a legkeményebb ló a pályán, hiszen az elmúlt három hét alatt hétszer állt starthoz, ezek után pedig nem hogy lankadt volna a lendülete, hanem egyre jobb lett. Csordás Árpád 200. győzelmét nyerte Ganges Riverrel. A május 19-ei számban pedig mindenkivel tudatták, május 29-én futnak a lovak utoljára a Kerepes úti pályán. Be is tartották szavukat, mert nagy könnyek között elbúcsúztunk kedvenc pályánktól. A Nemzeti Díj adta a nap főattrakcióját, ahol Globus kezdte meg győzelmi sorozatát. A záró futamot Football nyerte szintén Kimmo Pekkalaval. Sokáig érintetlenül, elhagyatottan hevert a Kerepesi út közepén a régi pályánk, de nem rég nehéz szívvel láttam, hogy ledozerolták az istállókat.

Június

Lassan átköltözködtünk, belaktuk az új pályát, így megkezdődhet a versenyzés június 12-én a Kincsem Parkban. A nyitás napján nagy versenyek dömpingje szerepelt a programon, amelyekben egytől egyig Fazekas Imre aratott sikert idomítottjaival. A Négyévesek Nagydíjában Globus aratott elsöprő győzelmet, majd a Lovasélet Sprinterkupában nagy meglepetésre Fairplay-jel győzött. A csikó verseny egy kicsit rendhagyó lett, mert mindössze három ló állt a starthoz, persze ez nem von le semmit Illetmény győzelmének értékéből. A nyitó versenyt Vezér Emese nyerte E.T.-vel. Majd jött a kanca díj, ahol Hitelező bebizonyította, hogy ő a legjobb hároméves kanca. A heat versenyben Effendi bizonyította, hogy ő a legkeményebb, hiszen nagyon könnyen nyerte a Vecseklőy József Emlékverseny mindkét heatjét.

Júliusban

Houston nyerte a Derby Kísérleti Versenyt, Eperjes pedig sorozatban 11. győzelmét aratta Szabó Krisztinával. Majd legjobbjaink kiruccantak Pozsonyba, hogy ott próbáljanak szerencsét. Szereplésünk nem sikerült rosszul, hiszen Globus a Derby-ben második helyezést ért el, a Duna Kupában Erzsébetváros az összesítésben harmadik lett, míg a hűséges Derengő a pályarekordot futó Our Secret mögött másodikként haladt át a célon. A hónap közepén Huszár László Hamboville Star sulkyjában 500. győzelmét aratta. Az FVM Díjában Derengő aratott sikert Tarsoly Róberttel, aki 50. győzelmét nem régiben megnyerve már hajthatta kedvenc kancáját tenyészversenyben is. Fazekas Andrea 15. győzelmét, míg Török István 300. győzelmét aratta ebben a hónapban. Eperjes diadalútja is tovább folytatódott.

Az augusztust

a 90. Magyar Ügetőderby-vel kezdtük, ahol nagy harc volt kilátásban Hitelező és Houston között. Ezúttal is a hölgyekké lett az elsőbbség, Szabó Krisztina Hitelezővel fölényesen nyerte az év legrangosabb versenyét. Szabó Krisztina ezzel történelmi győzelmet is aratott, hiszen Magyarországon ő az első hölgy, aki Derbyt tudott nyerni, és egyben 300. győzelme is volt ez. A Pannónia Díjban Globus ismét nem talált legyőzőre. Kelemen Tamás és Kolozsi László 100. győzelmüket aratták ebben a hónapban, és Eperjest még mindig nem tudta legyőzni senki. Szomszédaink is ellátogattak hozzánk Ausztriából, és egy profi hajtótalálkozó keretein belül megmérkőztek hajtóinkkal. A találkozó Huszár László győzelmével zárult. A Szent István Díjat jobb összidővel Globus nyerte Kimmo Pekkalaval. Sajnos az augusztusi orosházi versenynapon Jáder László súlyos agyvérzést szenvedett, amiből már felépült, de sulky-ban azóta sem láthattuk.

A szeptembert

ismét nagyversenyekkel nyitottuk. A Marschall József Emlékverseny és a Hungária Díj volt a soronkövetkező a tenyészversenyek közül. Mindkét versenyben erős nemzetközi lovak képviseltették magukat. A sprintverseny kupáját ismét nem sikerült itthon tartani, a versenyt Gerhard Mayr nyerte Enzio Toftebjerggel. A Hungária Díjat már nem engedtük át, Globus ötödik kiemelt versenyében diadalmaskodott itt. Hatalmas küzdelmet láthattunk a befutóban Derengő és Globus között, amiből a fiatal mén jött ki győztesként.

Az amatőrök is vendégül látták ezen a napon német barátaikat. Fazekas Sándor 60. győzelmét érte el, és bukásból is debütált az új pálya ebben a hónapban. Szerencsére az ijedség nagyobb volt, mint a baj. Hamboville Star egy szerszám hiba miatt belelépett az előtte haladó Ciklon Class kocsijának a kerekébe.

Folytatódott az adai barátság is. Szeptember közepén egy rendhagyó verseny került megrendezésre, a versenyközegek hajtása. A verseny tisztaságáért, kiírásáért, elbírálásért felelős személyek úgy döntöttek, kipróbálják ők is azt, amit eddig csak kritizáltak. A verseny jó hangulatban folyt, és az egyetlen női hajtó, Éry Judit, a célbíró nyerte a versenyt. Eperjes folytatta győzelmi sorozatát, Express pedig harmadik napi főfutam győzelmét aratta az új pályán. Gyönyörű finist láthattunk egy amatőrversenyben is, ahol Dzsigoló, Érdemrend és Fanketti fej-fejt küzdöttek egymással a győzelemért. Ötvenedik győzelme után Tóth László próbált szerencsét Hitelezővel az őszi Kanca Díjban, ahol a legnagyobb ellenfelének a csupaszív Derengő tűnt. A fiatal kanca győzelmével zárult a verseny.

Szeptember végén szerepet kaptak az amatőrök is. A napot Nagyváry Andrea zárta a legeredményesebben, annak ellenére, hogy az egyik legesélyesebb lovával kisebb balesetet szenvedtek még a verseny előtt, aminek a következményeként ő a földre került, Hilberto pedig szabadon távozott. Gyönyörű finist láthattunk Bözske, Dramaturg és Fiola között. Dramaturg itt még lemaradt, de innentől kezdve sorozatban aratja győzelmeit.

Az októbert

a Kétévesek Nagydíjával kezdtük, ahol Illetmény aratott könnyű győzelmet társai felett. Előbb Tóth Lászlónak, majd Tarsoly Róbertnek sikerült megnyernie 60. versenyét. Tóth László ezután a győzelme után idomári engedélyt kért magának. Ebben a hónapban én is félelmetes győzelmet arattam Gabi l’unique kocsijában. Azért volt félelmetes, mert egy kör után leszakadt a befogó csatom, így csak az egyik oldalam maradt befogva. A hónap végén a Köztársasági Díjban ismét Globus teljesített a legjobban. Eperjes győzelmi sorozata is megszakadt, mert olyat tett, mint soha: ugrott a startnál. Ismét kevesebbek lettünk egy amatőrrel, mert Horváth György is úgy döntött, inkább segédhajtóként folytatja tovább a pályafutását. Dénes Áron Football kocsijában 200. győzelmét aratta.

A november

ismét nagy versennyel indult, az őszi Kísérleti verseny volt a soron következő. Izgalmasnak ígérkezett, mert a bombaformában lévő Hitelezőnek Globus 20 méter előnyt adott. Hitelező nem bízta a véletlenre a versenyt, ezért élre állva, félelmetes tempót diktálva nyerte a futamot, Globus csak megközelíteni tudta. Eperjes korrigálta múltkori hibáját, és hatalmas küzdelemben győzte le Delta Start. A Ménesek Díja ismét hároméves sikerrel zárult, ezúttal Hansa győzte le Globust. Derengőtől sajnos el kellett búcsúznunk, mert ez a hűséges kanca visszavonult a versenyzéstől. Vendégül láttuk az osztrák amatőröket, ez a találkozó is magyar sikerrel zárult. Ámokfutó megtáltosodott évvégére, így a hónap elején abszolút pályarekorddal nyerte az Adai Díjat, majd könnyű győzelmet aratott a Vilcsek Károly Emlékversenyben. Ismét sor került egy hölgy hajtó találkozóra, amit nekem sikerült megnyernem, így valóra vált egy álmom, nyertem végre egy hatalmas csemege kosarat. Manfred Zwiener is tiszteletét tette nálunk, és Escoriallal sikerült győznie is.

A decembert

az év leghosszabb távú versenyével, a Baka Hendikeppel nyitottuk. A versenyt szép küzdelemben Bonviván nyerte Tolnay Lászlóval, a Rádiházi Díjban pedig Ámokfutó folytatta siker sorozatát. Franciska is óriási formába lendült az évvégére, és minden távon bizonyította tudását. Varga Zoltán 60. győzelmét nyerte a csikó versenyben, Kovács Dóra pedig az 50. versenyében diadalmaskodott az Eszes Mátyás Emlékversenyben. Turbucz Sándor és Földi Péter 30. győzelmükkel jogosultságot szereztek arra, hogy napi főversenyben is hajthassanak. Sajnos Effendi megunta a versenyzést évvégére, így utolsó versenyeinél sokszor megtagadta a startot. Az utolsó ilyen mutatványánál a Versenyintézőség három hónap pihenőt javasolt neki. Amatőrjeink sem tétlenkedtek ebben az évben, hiszen az osztrák, német amatőrtalálkozók mellett ők is jártak külföldön. Szalay Tamás képviselt minket a férfi EB-n, míg Fazekas Andrea a női EB-n; sor került a Svéd-Málta-Magyar találkozóra is Svédországban. Nagyváry Andrea és Szalay Tamás pedig a F.E.G.A.T.-on képviselt minket Svájcban.

Ennyi szűken a 2004. év, most lássuk, hogy kik voltak a legjobbak. Idén a Fazekas istálló tarolt, hiszen Fazekas Imre lett a legjobb tréner és hajtó is egyben, lánya, Fazekas Andrea lett az amatőr champion, valamint az amatőr kupát is sikerült megszereznie. A segédhajtó kupa is ehhez az istállóhoz került, mert itt Rácz János diadalmaskodott. A segédhajtó champion címet Tóth Lászlónak sikerült megnyernie, aki azóta már idomárként folytatja pályafutását.

A 2004-es év championjai

Idomár- és hajtóchampion Fazekas Imre

Fazekas Imrétől 1994 óta csak tavaly tudták elvenni a legjobb idomárnak járó címet, de idén visszahódította, és újra ő lett a legjobb tréner. A legtöbb versenyt is ő nyerte, így ő lett a legjobb hajtó is. Úgy gondolom, hogy már senki előtt nem ismeretlen, hogy Gurbel Lipótnál indult el ügetős karrierje. Az tapasztalt idomár rögtön felismerte az ifjú hajtóban a tehetséget, így lehetőséget adott a számára, hogy bizonyítson, amivel Fazekas Imre élt is, hiszen kétszer is segédhajtó champion lett. 1991-ben 10 lóval kezdte meg idomári pályafutását, és már az első évben második lett az idomárok között. Rózsa Péter Svédországból importált lovai, valamint Milliomos és Natív sikerei hozták meg számára a fordulópontot, valamint Piktor eredményessége a jó kapcsolatot a Rádiházi Ménessel, onnantól kezdve csak felfele ível a pályafutása. Őt kértük, hogy értékelje a 2004-es évét.

Kiemelkedő teljesítményt nyújtottunk ebben az évben, hiszen ennyi nyereményt még soha nem értünk el. Úgy érzem, a Derby csalódáson kívül minden sikerült, amit szerettünk volna elérni.

Mi történhetett akkor Houstonnal?
Nem tudom. Tréningben egyre jobb formát mutatott, és a versenyekben is biztatóan teljesített, így elég nagy bizalommal indultunk neki a Derbynek. Ott olyan rosszul futott, hogy akkor egy világ omlott össze bennem. Később megint összekapta magát, és elkezdett megint jól teljesíteni, és akkor megint jött egy rossz futás. Év végén több jó futás után, az utolsó versenyeiben elkezdett fogni, passzba akart esni, és bárhogy hajtottam, a finisben mindig feladta a küzdelmet. Rejtély számomra, hogy ezt miért csinálja. A tulajdonosával megegyezve a téli pihenője alatt ki lett herélve, hátha így megváltozik.

Kik szerepeltek kiemelkedően?
Globus teljesítményével maximálisan meg vagyok elégedve. A nyolc kiemelt versenyből hatot megnyert és kétszer második lett, azt hiszem, ez több, mint elég. Jövőre tervezünk vele külföldi kirándulásokat, majd meglátjuk, milyen sikerrel.

Ámokfutó még mindig meg tud engem lepni. A nyári sérüléséből 100%-osan fel tudott épülni, és év végére maximális teljesítményt nyújtott. A csikókkal is nagyon meg vagyok elégedve. Indiana és Ivana June szépen teljesítettek, de Illetmény egyszerűen elsöprő volt, hiszen megnyert mindent, amit egy csikó megnyerhet. Fairplay teljesítményével is meg vagyok elégedve, bár most nem volt olyan látványos, mint tavaly, de így is 1 millió Ft felett keresett. Év végére egy kicsit visszaesett, be is szőrösödött, ezért egy kicsit lazítottunk neki. Flamma is rekordot rekordra futott, csak ő pénznyereménye miatt nagyon erős társaságba keveredett, ahol már nehezebben tud érvényesülni. Valószínűleg március környékén elmegy tenyésztésbe. Elegant Lady is szépen teljesített az év első felében, de az új pálya nem nyerte el tetszését, ezért úgy gondoltuk számára is az a legjobb, ha tenyésztésbe megy.

Kik lesznek a főszereplői a 2005-ös évnek?
A csikókra maximálisan számítok, ők lesznek a fő húzóerői az istállónak. Az említett három csikón kívül Intenzívben is nagyon bízom, származása és külleme alapján bármi lehet belőle. Készül Indiana Lady, Elegant Lady húga, aki szintén biztatóan mozog, de ígéretesnek tűnik Hamburg és Ámokfutó húga is. Ők még csak tréningeznek, de már a kvalifikáció környékén járnak. Iviza Sun is tehetséges lónak ígérkezik. De támaszaim lesznek a G-betűs lovak továbbra is, az idősebbek közül Ámokfutóra számítok még. Azért ezt az évet nehéz lesz túlszárnyalni.

2004-es év emlékezetes pillanatai?
Az 1000. győzelmem, amit nagy küzdelemben sikerült aratnom. A Négyévesek Nagydíjának is nagyon örültem, mert elég rosszul alakult számunkra a verseny, nagyon sokáig nem is tudtunk zárkózni, és ennek ellenére hatalmas fölénnyel nyertük a futamot. A Hungária Díj is kedves, hiszen ott egy nagyon erős nemzetközi mezőnyben sikerült helytállnunk. Fairplay pedig kellemes meglepetést okozott nekem azzal, hogy megnyerte a Lovasélet Sprinter Kupát. Ámokfutó pályarekordja is örök emlék marad.

De nem csak idomárként ért nagy öröm, hanem apaként is, hiszen a lányomnak is sikerült megszereznie a championátust az amatőrök között. Természetesen ehhez az édesanyjának egy kicsit háttérbe kellett húzódnia, ennek ellenére ő is eredményesen zárta az évet.

Mennyire volt tudatos az ő championátusa?
Nem terveztük el előre. Úgy gondoltam, kap tőlem lehetőséget, és ha tud vele élni, akkor támogatom. De ehhez elengedhetetlenek tartottam, hogy a napi munkában is részt vegyen, mert úgy gondolom, csak az tudja igazán értékelni ezt a sikert, aki keményen meg is dolgozott érte.

Szeretnék köszönetet mondani a családomnak és az istálló munkatársainak, akik maximálisa kivették a részüket a munkából, hogy ezt a sikert el tudjuk érni. A Viktória és a Napsugár istállónak pedig minden elismerésem, hiszen ők tanyán készítették a lovaikat, munkájukban kevés segítséggel veszünk csak részt.

Tóth László a segédhajtóchampion

Tavaly decemberben még csak a 30. győzelméről írtunk, azóta megnyerte a 60. versenyét is, és a napi főfutamokban és tenyészversenyekben is sikeresen helyt állt. Igaz, hogy most segédhajtói státuszát ünnepeljük, de nem olyan régen már megkapta az idomári engedélyét is. Tóth László mesél a 2004-es évéről, valamint a jövőről.

Mi változott a 30. győzelmed óta?
Komolyabb feladatok elé lettem állítva, hiszen utána már hajthattam napi főfutamban is, és az ötvenedik győzelmem után pedig tenyészversenyben is. Szerencsére sikeresen vettem az akadályokat, hiszen mindkét kiemelt versenyemet győzelemmel zártam Hitelezővel. Persze sokkal nagyobb felelősség egy ilyen versenyben hajtani, nagyobbak az elvárások a tulajdonosoktól is, és magammal szemben is.

Mikor döntötted el, hogy megpróbálod az idomárságot?
Egyre több lehetőséget kaptunk, egyre több tulajdonos szerette volna hozzánk hozni a lovaikat, így egyértelművé vált, hogy nekem is minél előbb kvalifikálnom kell magam a rangosabb versenyekre is, és akkor jött az ötlet is, hogy akkor miért ne önállósulhatnánk teljesen.

Akkor a tanyát is bővíteni kellett?
Igen, építettünk még 20 bokszot, és lassan elkészül a jártatógép is. Van egy tréningpályánk is, de az erdőben is tudunk edzeni.

Emlékezetes pillanatok?
Az őszi Kísérleti Versenyre vagyok a legbüszkébb, hiszen a pálya legjobb lovát kellett megvernünk. A Kanca Díjra, mint idomár vagyok büszke, mert ott tudatosult bennünk igazán, hogy van egy nagyon jó lovunk, akit már én készítettem. Ageo nyerése is emlékezetes marad számunkra, amikor Filmszínészt győztük le, hiszen vert helyzetből tudott újítani.

Mit vársz a 2005-ös évtől?
Remélem eredményesek leszünk jövőre is, hiszen sok jó lovunk van, és az utánpótlás is ígéretes. Hitelező, Gázsi, Eperjes, Good Love River, Grand és a csikók lehetnek az istálló főtámaszai. Az igazán nagy feladatok Hitelező előtt állnak, amiket remélem jó eredménnyel fog megoldani, hiszen a Hungária Díjtól eltekintve, ami talán egy kisebb csalódás volt, mindig bizonyította hűségét és klasszisát. Hazafitól egy picit többet vártam, mert megtört a lendülete, mikor átjöttünk az új pályára, és amikor újra jó formába lendült, akkor le kellett állítanunk egy sérülés miatt.

Új álmok?
Szeretnék minél több kiemelt versenyt, de elsősorban Derby-t nyerni.

Fazekas Andrea amatőrchampion és amatőrkupa győztes

Az amatőr championátust és az amatőr kupát is egy ifjú hölgynek, Fazekas Andreának sikerült elnyernie, aki 18. születésnapja után, azaz tavaly kezdett el hajtani, és erre az évre a legjobbá érett. Nem hiába, a vér nem válik vízzé, mégis csak a Fazekas család sarja.

Kötelező volt számodra, hogy ezt a sportot űzd?
Nem, a szüleim soha nem akartak semmit rám erőltetni. Már kislányként is szívesen bejártam az istállóba segíteni, bár amikor a kedvenc lovam, Vazelin meghalt, akkor sokáig nem érdekelt az ügető, inkább az ugró sport iránt kezdtem lelkesedni.

Nem érzed, hogy túl korán jött a siker?
Nem, mert a lehetőséget akkor kell megragadni, amikor jön. Édesapámtól rengeteg segítséget kapok, sokat hajtunk együtt munkában, és ilyenkor nem csak a lóra, hanem rám is figyel, megmondja, mit teszek jól, de azt is, mit rosszul. Mivel a papám évek óta legjobb, úgy éreztem nekem is annak kell lennem. Természetesen én is hibázom, ilyenkor leülünk a tv elé, és elmondják mit, hol csináltam rosszul, hogyan kellett volna hajtanom, hogy eredményesebb legyek.

Kedvenc lovad?
A tréningben lévők közül Gertrud áll hozzám a legközelebb, vele nyertem a legtöbb versenyemet is. De a régiek közül Detroit még mindig a szívem csücske.

Emlékezetes pillanatai a 2004-es évnek?
Az összes győzelmem nagyon kedves számomra, de a finn kirándulást élveztem a legjobban, ott rengeteg tapasztalatot gyűjtöttem.

Mit szeretnél elérni?
Szeretnék minél többet tanulni erről a sportról, és szeretnék egyszer olyan jó lenni ebben a szakmában, mint az édesapám. A közelebbi tervem pedig, szeretném megnyerni a következő EB-t.

Segédhajtó Kupa győztese, Rácz János

Ez évben első alkalommal lett megrendezve a segédhajtó kupa, amit magasan Rácz János, a Fazekas istálló tehetséges segédhajtója nyert meg.

Mesélj magadról!
Édesapám 1961 és 1971 között a Lóverseny Vállalatnál dolgozott. Amikor 14 éves voltam, akkor mutatott először fényképeket a munkahelyéről, és akkor annyira megtetszett, hogy eldöntöttem, én is ezt szeretném csinálni. Iskola után rögtön jelentkeztem is dolgozni, akkor Árokszállási Pálhoz osztottak be, természetesen lovásznak. Szokatlan volt a munka, hiszen előtte még nem nagyon foglalkoztam lovakkal, de szép lassan beletanultam a szakmába. Eleinte a biztos munka vonzott, hogy havonta fizetés kapok, de fél év alatt megszerettem magát a sportot és a lovakat is. Lándzsarózsa volt az első kedvenc lovam, ő egy nagyon nagy egyéniség volt. Hároméves munkaviszony után idomárom, Árokszállási Pál kért nekem segédhajtói engedélyt. Egészen más volt versenyben hajtani, mint munkában. Rengeteg dologra oda kell figyelni. Pillanatok alatt kell észrevenni a lehetőséget, és helyesen dönteni. Először Fanny Begével versenyeztem, és harmadik versenyemet már meg is nyertem, szintén vele.

Kedvencek?
A régiek közül Ranett. Talán ő volt az első ló, akivel önállóan foglalkozhattam. Ménesi ló volt, de a mesterem bérelte, így megtiszteltetésnek éreztem, hogy rám bízta. Alkonyt is szerettem, pedig ő kétévesen szíven rúgott. Csikóként nagy gengszter volt, de a herélés után nagyon kezes lett. Cicerot is nagyon szerettem, olyannyira, hogy a fele az enyém. Emlékszem, nagyon szerettem ezt a lovat kezdettől fogva, de Szabó Melindának is megtetszett, aki akkoriban sokat bejárt hozzánk. Amikor meghirdették, hogy eladó, akkor nagyon elkeseredett, és akkor jött az az ötletem, hogy vegyük meg ketten, hiszen mindkettőnk számára kedves. Tetszett neki az ötlet, és azóta ketten birtokoljuk a lovat. Kele Juditnál áll a tanyán, ahol nagyon jó helyen van, Szabó Melinda pedig minden héten meglátogatja.

Legkedvesebb győzelmed?
A legkedvesebb talán, amikor Ámokfutóval sikerült egy napi főversenyt nyernünk.

Mire vagy a legbüszkébb?
Handa győzelmeire, mert őt én készítettem, de természetesen a segédhajtó kupára is nagyon büszke vagyok.

Patkolsz is!
Lovászként sokat fogtam a ló lábát, miközben patkolták, és nagyon megtetszett ez a mesterség is. 1994 óta aktívan patkolok én is, természetesen kovácsmesterek mellett tanultam ki ezt a szakmát.

Tervek?
Szeretném a ranglétrát végigmászni, azaz egyszer szeretnék én is idomár lenni.

Hajdu Bíborka
Frissítve: 2023.07.06.
Fotók: Canva

Hozzászólások