Világörökség a Bécsi Spanyol Lovasiskola művészete

Jogosan örülhet minden lovas és lóbarát, újabb lovas elemmel bővült az UNESCO szellemi kulturális világörökségi listája.

Az UNESCO namíbiai ülésén felvette a szellemi kulturális világörökségi listájára a Bécsi Spanyol Lovasiskola klasszikus lovasművészetét, ami felöleli az ott ápolt hagyományokat kezdve a tenyésztéstől a csikók felnevelésén át egészen a lovak kiképzéséig.

A 450 éves múltra visszatekintő Bécsi Spanyol Lovasiskola egyedülálló a világon abban, hogy a reneszánsztól napjainkig megőrizték és továbbra is ápolják a lovaglás magasiskolájának művészetét. A felhalmozott tudást a belovaglók ma is nemzedékről nemzedékre adják át egymásnak. A Piberi ménes kifejezetten erre a célra tenyésztett lovaival évről évre számos fellépésen vesznek részt nem csak Bécsben, de külföldön is.

Lassan, de biztosan szaporodnak a lovas értékek az UNESCO szellemi kulturális világörökségi listáján. A belgiumi lovas rákhalászat például 2013-ban került be ebbe a körbe. Ennek a kihalófélben lévő mesterségnek a képviselői ugyanis ma is ugyanúgy húzzák hálóikat apálykor a tengervízben brabanti lovaikkal, ahogy elődeik tették ötszáz éven keresztül.

Világörökség a Cadre Noir de Saumur is. A franciák legendás lovasiskolája 1815-ben alakult, célja egy elit lovas testület kialakítása és a lovaik hadi célokra való kiképzése volt. A lovasoktatók fekete egyenruhája miatt maradt meg a megkülönböztető „Cadre Noir” elnevezés.

De lovas világörökség például a mongolok Nadaamja és az azeriek lovas ügyességi játéka is.

 

2015.12.08.
Forrás: Bécsi Spanyol Lovasiskola, UNESCO
Frissítve: 2023.03.14.
Fotók: Canva

Hozzászólások