Idén is számtalan lovarda hirdet lovas tábort! – hogyan készítsd fel rá gyermeked?

A lovaglás hazánkban is egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Ráadásul közeledve a nyár felé, táborozási lehetőségek sokasága nyílik meg előttünk – de hogyan is érdemes megismertetni a lovakat a gyermekkel, mielőtt bárhova is beadnánk a jelentkezést? Tóth Bettina, író, a lovak viselkedésének szakértője segít megadni a választ erre a sokakat foglalkoztató kérdésre.

Az első találkozás meghatározza a viszonyunkat a lóhoz egy egész életre.

„A lovaglás statisztikailag az egyik legveszélyesebb sport – hússzor veszélyesebb a motorozásnál.” – nyilatkozta Bettina a Lovasok.hu-nak – “Ennek nyilván az egyik oka, hogy a motorosok jobban fel vannak öltöztetve, illetve, hogy a motoron van fék és gázkar. A motor egy gép, a ló pedig egy élőlény. Egy önálló akarattal rendelkező 600 kilós állat.” – az első és legfontosabb dolog tehát, hogy bár a motorozással ellentétben a lovasok számára nem írja elő törvény a védőfelszerelések használatát, mégis kiemelkedő hangsúlyt kell rá fordítani.

Nagyon sokan ódzkodnak ezeknek a felszereléseknek a viselésétől, mert – főleg nyáron a nagy melegben – kényelmetlennek gondolják. Azonban egyrészt, ahogy haladunk előre a korral, a tervezők egyre inkább törekednek az ergonomikus kialakításra – egyre kényelmesebbek, jól szellőznek és nem mellesleg divatosak is. A lovaglás mindig is egy nemes sportot, eleganciát takart – nem egyedi, hogy a divattervezők a lovas világból emelnek át bizonyos elemeket. Illetve természetesen, ami a legfontosabb, hogy a saját testi épséged múlik rajta, hogy felveszed-e vagy sem.

„Statisztikailag minden 350. órára jut egy súlyosabb baleset.” – attól, hogy tapasztalt vagy még nem csökken a baleset kockázata, mindinkább egyenes arányban növekszik a lóval töltött idővel.

Hogy mi a lovas balesetek legnagyobb „ellenszere”? „Viselkedj lóul!”

A gyermeket először is a ló természetes tulajdonságaival kell megismertetni – azzal, amit az evolúció alakított. Előnyben kell részesíteni a földről való munkát és soha nem szabad a gyermekre ráerőltetni a feladatokat.”

A félelem, az ijedség ugyanis átragad a lóra is – a ló alapvetően egy menekülő zsákmányállat, így minden idegszálával arra fókuszál, hogy a saját biztonságát megőrizze. Soha nem hiszi el, hogy nincs semmi vész, ha saját magad vagy ez esetben gyermeked riadtan áll előtte.

Ne csinálj a lóval olyat, ami saját magadnak is kényelmetlen!” – javasolja Bettina mindazoknak, akik először kívánnak kapcsolatba lépni a lovakkal. Ez nem kizárólag magára a feladatra igaz, de a felszerelésekre is. A ló alapvetően a testbeszédedből tudja, hogy mit szeretnél tőle – egy olyan nyeregben ülve például, amely kényelmetlenséget, ezáltal fészkelődést von maga után, könnyedén összezavarhatja a lovat, egy idő után megelégelheti a kétes információkat.

A hirtelen mozdulat, az egyenes vonalú gyors mozdulás a ló felé kerülendő. Általában mindenki megsimogatja a ló fejét, hiszen gyönyörű teremtmények, de ez a mozdulat nem kelt bizalmat a lóban.” – a lovak kommunikációját Bettina elmondása szerint nyugodt, lassú, kimért mozdulatok jellemzik, a hirtelen mozdulatokkal, a kiabálással, hangoskodássál mindinkább akadályt állítunk magunk elé a bizalom kiépítésének hosszadalmas útján.

A lóból ezek a mozdulatok, cselekedetek menekülést váltanak ki, ami lehet rúgás, elsodorhat minket, ha nem lát más kiutat, vagy akár belénk is harap, hogy megszabaduljon ettől a kellemetlen érzéstől. – Viselkedj tehát lóul.” – a modern világunknak köszönhetően ma már számtalan hasznos videót, szakkönyvet találhatsz a témában, de már az is sokat segít, ha a ménes karámja mellett eltöltötök néhány pihentető órát és magatok is megfigyelitek a lovak egymás közötti kommunikációját.

2018.04.24. Írta: Frisch Andrea – Lovasok.hu külső munkatárs
Fotó: canva.com
Frissítve: 2022.08.10.

Hozzászólások