Több funkciót is betölt a száz éves lovarda épülete

Több funkciót is betölt a száz éves lovarda épülete

Komárom. A város és a környéke a magyar történelem folyamán mindig fontos katonai település volt. A laktanyák és erődrendszerek mellett lovardák is épültek.

A Komáromban található laktanyát 1904 és 1906 között építették, melyet Frigyes főhercegről neveztek el. A lovardák az országban a magyar honvédség és magyar kincstár megbízásából épültek, melyet ők is terveztettek.

A komáromi laktanyában 46 különböző létesítmény működött. Három fedett lovarda: mintegy félezer ló elszállásolását szolgáló istállórendszer is hozzátartozott az épületegyütteshez. Amikor azonban a laktanya szovjet csapatok kezére került, az épületek állapota leromlott, többet pedig le is bontottak. Az istállók vörös márványból készült abrakolóit letörték, a lovardákat harckocsik tárolására használták. A még megmaradt épületek az önkormányzat tulajdonába kerültek, s mivel a helyőrség megszűnt, ezért polgári célokra értékesítették azokat.

Az évszázad végére, az egykori építményekből szinte csak romok maradtak. 1996-ban azonban az egyik, még nagyjából épen maradt lovardát egy magánvállalkozó megvásárolta: az épület a Wahr Kft. tulajdonába került. A tulajdonos teljes mértékben rendbehozta a lovardát. Az épületben jelenleg a Magyar Nemzeti Lovasőrség komáromi alegysége is gyakorol, számos lovasünnepnek illetve havonta lovasszínházi előadásoknak is otthont ad. Milyen nehézségekkel néztek szembe a az építmény felújítása közben? – kérdeztük a tulajdonostól, Márkos Attilától.

– Renoválás közben kellemes meglepetés ért bennünket. Az ablakok helyreállításánál, a kibontott üvegcsempék mögül előbukkantak a lovardákra jellemző, osztott ablakszemes vaskeretek. Ezek ismét megadták a lovarda eredeti hangulatát és megvilágítását. A homlokzat vakolatdíszítését, az újonnan készült első és hátsó kétszárnyas fakaput úgy terveztük, hogy az a századelő katonai középületek stílusát hordozza.

Kicsit alakítottunk is az eredeti kinézeten, mivel már akkor is tudtuk, hogy főként kulturális célokra fogjuk használni. Ennek jegyében az eredeti homlokzatra, korhű díszítés és a lovarda felirat került. Régen ezekre azért nem volt szükség, mivel a katonai fedeles lovardák kizárólag a katonák gyors és eredményes képzését szolgálták. Jelenleg azonban, újra a lovas egységek felkészítését szolgálja az épület, hiszen ez ad helyet a Nemzeti Lovas őrség kiképzési központjának, ahol a szolgálatot teljesítő lovas őrök kiváló körülmények között készülhetnek fel a rájuk háruló feladatokra. A lovarda épülete jelenleg sportcélokat is szolgál: több minősítő verseny megrendezésének a helyszíne. Az épület Komárom egyik legjelentősebb építészeti emléke is.

Vizer Helga
Forrás: 24 Óra
2007-11-02
Kép: canva
Frissítve: 2024.03.14.

Hozzászólások