Kétszáz nap múlva öttusa-vb Budapesten

Kétszáz nap múlva öttusa-vb Budapesten

 

Az idén világ- és Európa-bajnoki címet is szerzett Horváth Viktor pisztolylövésére indult el az az óra, amely a kétszáz nap múlva kezdődő budapesti MVM Öttusa Világbajnokságig hátra levő időt mutatja másodperc pontossággal. A vb az utolsó kvalifikációs világverseny lesz a pekingi olimpiára.

“Azután, hogy 1969-ben, 1979-ben, 1989-en és 1999-ben is Budapest volt az öttusa vb házigazdája, természetesen felmerült, hogy újabb tíz év elteltével a következő olimpiai ciklus elejére, a 2009-es lebonyolításra is pályázzunk.

Ugyanakkor az is megfordult a fejünkben, hogy a pekingi játékokat megelőző vb-t célozzuk meg. S mivel ez utóbbi rendezésére Klaus Schormann, a nemzetközi szövetség elnöke gyakorlatilag felkért bennünket, el is dőlt a kérdés” – szólt az előzményekről Császári Attila, a Magyar Öttusa Szövetség elnöke azon a hétfői sajtótájékoztatón, amelyet a Syma-csarnokban, az egyik leendő versenyhelyszínen tartottak kétszáz nappal a vb-rajt előtt.

Császári Attila kiemelte, hogy az 1999-es, margitszigeti vb különösen sikeres volt, és a sydneyi olimpia előtt emelte az öttusa presztizsét. S mivel a pekingi játékok után a Nemzetközi Olimpiai Bizottság újra górcső alá veszi a sportágakat, hogy esetleg melyek kerüljenek le az ötkarikás műsorról, a 2008-as vb sokat segíthet az öttusa nemzetközi megítélésének előmenetelében. Császári mindazonáltal megjegyezte, hogy az athéni olimpián 32-32 férfi és női pentatlonista szerepelhetett, Pekingben viszont mindkét nem versenyszámában harminchatan állhatnak rajthoz, s ez is előrelépés.

Visszatekintés

A sajtótájékoztatón Pécsi Gábor, a Magyar Öttusa Szövetség technikai igazgatója, aki a vb szervezőbizottságát vezeti, múltidézéssel indította beszámolóját. Egy kisfilmben visszatekinthettünk az első, 1954-es budapesti vb-re is, amelyen csapatban a Szondy István, Benedek Gábor, Tasnády Károly összetételű magyar trió állhatott a dobogó legfelső fokára.

Az 1969-es világbajnokságon Balczó András győzött, és ez a vb leginkább arról nevezetes, hogy itt a nézők gyakorlatilag együtt futottak minden idők legeredményesebb öttusázójával. Az 1979-es vb-n csapatunk második lett az amerikaiak mögött, 1989-ben viszont három magyar arany született: egyéniben Fábián László, csapatban a Fábián, Mizsér Attila, Martinek János hármas, a vb-programban itt debütáló váltóversenyben pedig a Mizsér, Martinek, Kálnoki Kis Attila trió tagjainak nyakába került arany.

Az 1992-es világbajnokság kilóg a sorból, mert ez az első női vb volt, magyar csapatezüsttel és váltóbronzzal. 1999-ben a férfiak és a nők is megmérették magukat a legtöbb nézőt, a leghosszabb televíziós közvetítést és a legtöbb magyar aranyérmet hozó vb-n. A Margitszigeten egyéniben Balogh Gábor és Vörös Zsuzsanna, valamint a Balogh, Hanzély Ákos, Sárfalvi Péter összetételű csapat és váltó egyaránt diadalmaskodott.

A rendezvény részletei

Pécsi Gábor elmondta, hogy a hetedik magyarországi – valamennyi fővárosi – rendezésű vb versenyeire 2008. május 29. és június 3. között kerül sor a Puskás Ferenc-stadion területén található Szoborparkban, a Syma-csarnokban, és a Nemzeti Sportcsarnok melletti uszodában. A lovaglást és a futást a Szoborparkban nyolcezren, a vívást (Syma “B”-csarnok) háromezren, a lövészetet (Syma “C”-csarnok”) ezerötszázan, az úszást a Nemzeti Sportcsarnok uszodájában ugyancsak ezerötszázan tekinthetik meg.

Férfiak

A világbajnokságnak különleges jelentőséget ad, hogy ez az utolsó verseny, amelyen olimpiai kvótát lehet szerezni. Ebben a tekintetben azonban versenyzőink jól állnak, hiszen a férfiaknál az idén világ- és Európa-bajnoki címet szerzett Horváth Viktor mellett Balogh Gábor, Németh Róbert és Tibolya Péter is kvalifikálta magát a jövő évi ötkarikás játékokra – ám mivel Pekingben nemzetenként csak ketten indulhatnak, ketten nagyon szomorúak lesznek…

Nők

A nőknél egyelőre csak az olimpiai bajnoki címvédő Vörös Zsuzsanna biztosította helyét a pekingi mezőnyben. A vb-n az érem automatkusan kvótát ér, s a kvalifikációs rangsor alapján még tíz versenyző is kijuthat az olimpiára. Ebben a rangsorban Máthé Vivien jelenleg a negyedik helyen áll, így jó esély van arra, hogy Pekingben maximális létszámmal, azaz négy versenyzővel leszünk jelen.

Elindult az óra

Egyelőre azonban a hivatalos nevén MVM Öttusa Világbajnokság van a középpontban. Hétfőn Horváth Viktor jelképes lövésére indult el az az óra, amely a kétszáz nap múlva kezdődő vb rajtjáig hátra levő időt mutatja másodperc pontossággal. Mielőtt Horváth leadta volna a jelképes lövést a Syma-csarnok egyik plazmatévéjén megjelenő céltáblára, a fegyvere töltetlenségét az olimpiai és világbajnok Szondy István ellenőrizte; így a múlt és a jelen egy-egy kiválósága együtt indította el a visszaszámlálást.

 

2007.11.12.
Forrás: Origo
Frissítve: 2023.03.09.
Fotók: Canva

Hozzászólások