Lovak megjelenése a mitológiában és a vallástörténetben

Vallások és mesék

A lovak évezredeken át kiemelkedő szerepet játszottak az emberiség történelmében. Részt vettek a hadviselésben, a mezőgazdaságban és a megkönnyítették az utazást is. Mindemellett különböző kultúrákban, vallásokban is találkozhattunk velük mesés, legendás alakban. 

Mohamed kedvenc lova, Al Borak hátán szállt fel a Mennybe. Illés szintén ló vontatta, tüzes szekéren hagyta el a földi világot. Buddha hű lova hátán menekült az emberek szeme elől a tisztult gondolatvilágba.

Az északi főisten, Odin szívesen vágtázik nyolclábú lova, Sleipnir hátán.

A görög mitológiában nemcsak lovakkal, de félig ló, félig ember lényekkel is találkozhatunk, ők a kentaurok, hegyek és erdős ligetek szilaj természetű lakói. Poszeidón kedvenc állata volt a ló, melyet ő teremtett, és Pallasz Athéné segítségével szelídített meg. Ő nemzette Pegazust, a szárnyas lovat, ki patája dobbantásával fakasztotta a múzsák forrását. Az ókori görögök szerint a nap azért kel fel és nyugszik le, mert lovak húzzák szekerét. A mesebeli Egyszarvú gyógyító ereje és jósága közismert.

A sors legvégzetesebb lovairól az Újszövetségben olvashatunk: ők az Apokalipszis lovai, kiknek lovasai szörnyű csapásokat hoznak az emberiségre.

Kép: Canva
Frissítve: 2023.05.26.

Hozzászólások