A ló nem robot – iszonyatos kihívás a Kincsem film

Nagy Ervinnek fogynia kellett, Petrik Andrea a cigarettát tette le Kincsem, helyesebben a csodakancáról most készülő film kedvéért, ami minden idők legdrágább magyar mozija lesz. A stábot pedig kemény kihívás elé állítja a lovakkal való munka.

A Kincsem film forgatása Alagon

Kincsem a legdrágább

A Kincsem a legdrágább magyar film, ami a rendszerváltás óta – de lehet, hogy valaha – készült, mintegy hárommilliárd forintba fog kerülni. Ehhez fogható büdzséje csak a Sorstalanságnak és a Hídembernek volt az elmúlt 25 évben. Az ok maga a sztori: a történelmi keretek hitelességének megteremtése ugyanis az egyik legdrágább mozgóképes kihívás.

„Egy kosztümös filmnél erősen közbeszól a költségekbe, hogy az egy erdőn kívül nem tehetjük le úgy a kamerát, hogy az egy 19. századi környezetnek felelne meg. Mindent építeni kell” – mondta a film producere, Hutlassa Tamás a Nepszava.hu-nak adott interjúban.

Hutlassa cserében grandiózus filmet ígér: sok statisztát és száznál is több lovat használnak, a díszletek is nagyszabásúan vannak megépítve, mindezt pedig számítógépes trükkökkel teszik majd még lélegzetelállítóbbá. A filmben szerepel majd a bécsi lóversenypályának az a lelátója, amin annó ott szurkolt Ferenc József, más futamokat viszont Alagon vesznek fel.

A számítógépes utómunkálatok legalább nyolc hónapot vesznek majd igénybe a film megvágása után. 

Herendi Gábor, a film rendezője azt is kiemeli, hogy minőségében a Kincsemnek állnia kell a sarat nemzetközi összehasonlításban. „Nekünk nem a magyar filmekkel kell versenyeznünk, hanem az amerikaiakkal”, mondja.

Két- és négylábú szereplők

A film szereplőinek nevét régóta tudja már mindenki: Kincsem gazdáját Nagy Ervin, idomárját Gyabronka József, zsokéját pedig Kovács Lehel kelti életre a vásznon. 

Kincsemet viszont öt ló alakítja: külön ló játssza a „színészi” feladatokat, külön a színészekkel közös jeleneteket, a versenyeken pedig igazi telivérek futnak, őket is cserélni kell. A Kincsemet játszó lovakon kívül a forgatáson száznál is több lovat használnak. A lovakkal való munka azonban úgy tűnik, kemény feladat elé állítja a stábot.

A film két főszereplője: Nagy Ervin, alias Blaskovich Ernő az egyik, Kincsemet alakító lovon
Fotó: Szabó Adrienn

Időigényes és nehéz feladat lovakkal filmet készíteni

A producer szerint ez a legnehezebb része a munkálatoknak: "Iszonyatos kihívás" – mesélte Hutlassa az Origo riporterének. "Amellett, hogy rendkívül időigényes és stresszes, még borzasztó veszélyes is, amikor a ló mozog egy csomó technika, egy csomó ember között. Ha az összes biztonsági feltételnek megfelelsz, akkor is folyamatos életveszélyben vagy. Hiába idomítottak, mégiscsak menekülő állatok” – magyarázza a producer. A legfontosabb tulajdonságuk az, hogy bármi történik, akkor elkezdenek rohanni, és meg akarnak szabadulni attól a helyzettől, ami nekik nem jó. Valószínűleg az idő majd megszépíti ezt a dolgot, és akkor visszatérek abba az állapotba, hogy csodálom őket, és legszívesebben felülnék rájuk. Most biztos, hogy nem."

Elmondta azt is, hogy lókiképzőkkel és kaszkadőrökkel együttműködve szinte az ország összes létező lovát feltérképezték, s a forgatáson a hazai lóállomány színe-java közreműködik.

Herendi Gábor rendező is azon az állásponton van, hogy a világon az egyik legnehezebb feladat állatokkal, különösen lovakkal forgatni. „Már rettegek, ha reggel arra ébredek, hogy ma is van lovunk”, mondja Herendi. Érzékenyek, idegesek és nincs annál nehezebb dolog, mint mondjuk egy réten egyedül álldogáló lovat rávenni, hogy eljátssza, éppen észrevett valakit. 

A lovakon kívül sok más állat is szerepel a filmben, kiemelt helyen egy cica, hiszen Kincsemnek volt egy macskája, aki még versenyeire is elkísérte.

Lóra termett főszereplők

Nagy Ervin, a film férfi főszereplője szerint is nagyon fárasztó lovakkal forgatni. "A ló nem robot. Vagy van kedve, vagy nincs kedve. És ha úgy dönt, neki most nincs kedve, akkor lebontja a sátrat. Ez meg is történt velünk" – mesélte a színész. „Apám úgy nevelt, hogy ne féljek az állatoktól. Ráadásul én még abba a színészosztályba jártam, ahol Pintér Tamás Oroszlán kaszkadőr révén lovagoltunk is. A mostani forgatás előtt pedig Andreával két hónapig tanultunk lovagolni" – mondta Nagy Ervin, aki szeretett volna minél több jelenetet maga csinálni a kaszkadőrök bevonása helyett. Elmondása szerint eddig 80-90 százalékban meg tudta oldani a nehezebb feladatokat is. 

A női főszereplőt alakító Petrik Andreát viszont magával ragadta a lovak varázsa. Ő korábban soha nem ült lóháton, miután megkapta a szerepet, a produkció fizette be egy intenzív, két hónapos lovaskurzusra, hiszen szerepe szerint lóháton nőtt fel, ezt pedig el is kell majd hitetnie a nézőkkel. 

Lóval való húzatás, leesés, égetés

A forgatáson zsokék és kaszkadőrök is dolgoznak. Utóbbaik vezetője az a világhírű Piroch Gábor, aki olyan hollywoodi kasszasikerekben működött közre, mint a Trója, a Titanic, a Transformers 3 vagy a Thor. Dolgozott már többek között Ridley Scott-tal, Steven Spielberggel, Michael Bayjel, és Guillermo del Toróval, de elmondása szerint a mostani forgatás is hatalmas kihívás számára. A kaszkadőr elmondta, nem csak a versenyeket sorra nyerő Kincsem kerül bemutatásra, de már csikókorától megismerkedhetünk vele.

Mint mondja, a kaszkadőrök számára is változatos és nagy kihívás ez a forgatás: a lóval való húzatástól kezdve a leesésen át az égetésig sok mindent kell bevállalniuk a kaszkadőröknek. Piroch szerint egyhuzamban még nem volt ennyi kaszkadőrmunka magyar filmben.

A film forgatása november 6-ig tart, a kétórás Kincsem-film várhatóan 2016 telén kerülhet majd a mozikba

Ez nem Kincsem életrajzi filmje

Herendi azt mondja, Kincsemről nehéz újdonságot mondani, hiszen a lényeget mindenki tudja: minden versenyét megnyerte. Ezért a film nagyrészt kitalált történet valós szereplőkkel. Kincsem és a szereplők igaziak, de minden más a fantázia szüleménye. A készítők közönségfilmnek szánják, kalandos-balhés-akciós-szerelmi történetet ígérnek, melyben a Nagy Ervin által játszott Blaskovich Ernő Kincsemmel folyamatosan porig alázza a császári udvar versenyparipáit.

"Ez egy bosszútörténet" – meséli Nagy Ervin. Blaskovich nagy ellenfele Von Ottingen báró. "Két olyan lovas családról van szó, akik vetélytársai egymásnak" – magyarázza. A történet a kiegyezés táján játszódik, amikor már nem lehetett párbajozni, ezért a gróf a lóversenypályán vesz revansot az apja halála miatt: Kincsemmel próbálja legyőzni az ő lovukat. És persze elcsábítja a báró Klára nevű lányát. 

2015.10.26. Magyar Dorottya, Lovasok.hu
Forrás: Origo, MNO, Népszava
MTI fotó: Kallos Bea

Hozzászólások