Takarmányozás: kulcs a póniegészséghez

Sok lótartó hajlamos kis kedvenceit túletetni és kövér pónivá változtatni, amellyel jelentősen megnövelik a betegségek, például a kólika és a patairhagyulladás kialakulásának kockázatát. Ha megfogadod takarmányozási tippjeinket, sokat teszel azért, hogy pónid sokáig fitt és egészséges maradjon.

A pónikat és a minilovakat a legtöbben egy kalap alá veszik a lovakkal, ami annyiban igaz is, hogy ugyanazon fajhoz tartoznak. A pónik azonban sokkal kedvezőtlenebb körülmények között éltek, mint a lovak, adaptálódtak ehhez a keményebb környezethez, hogy elviseljék és túléljék a nehézségeket. Ez az oka annak, hogy a pónik és minilovak tartása jóval egyszerűbb, mint a lovaké. 

Mivel manapság a legtöbben leginkább családi kedvencként tartják őket, természetesen a mai póni és miniló tulajdonosok nem teszik ki őket a természet viszontagságainak és munkába sem fogják őket.

Az átlagosan aktív a pónik és minilovak étrendje széna és legelő kell, hogy legyen a megfelelő ásványi anyag és vitamin kiegészítéssel. Természetesen nekik is szükségük van minden, a szervezet által a működéshez, fenntartáshoz, növekedéshez, szaporodáshoz, munkához felhasznált építőelemre (fehérje, vitaminok, szénhidrátok, stb.).

Mindenképpen szükségük van jó minőségű réti szénára, az emésztőrendszer egyensúlyának fenntartása érdekében. A kevés szálas takarmány nemcsak emésztési problémákat eredményez, hanem viselkedésbeli gondokat is, hiszen pónid unatkozni fog, karórágó lesz, rágcsál, esetleg elkezd játékosan harapdálni, amelyről gyorsan le kell szoktatni.

A pónik viszonylag hamar, már 3 éves korukra elérik kifejlett méretüket. Az alábbiakban néhány gondolat arról, hogy mit vegyél figyelembe a megfelelő táplálék összeállításához és a szükséges mennyiség meghatározásához:

  • A póni mérete, felépítése, fajtája, 
  • A testtömege: alultáplált / megfelelő / túlsúlyos, 
  • Életkora: teljesen eltérő igénye van egy csikónak, egy munkában lévő kifejlett korú vagy egy idős póninak, 
  • Általános egészsége: egy beteg, vagy betegségből felépülő póni szükséglete is teljesen eltér az egészséges állat szükségletétől. Ha a póni például patairha gyulladásban szenvedett, akkor speciális táplálási szükséglete van. 
  • Munka (terhelés) mennyisége: lovagolnak-e rajta, húz-e kocsit, ha igen, milyen gyakran, mennyi ideig, milyen terheléssel, stb. 
  • Legelőn van-e, füves vagy homokos karámban, hány órát tud legelni,

Ez csak néhány alapvető kérdés annak meghatározásához, hogy mennyi és milyen táplálékra van szüksége a póniknak. 

Ha a pónid jól hasznosítja a takarmányt és hízásra hajlamos, akkor kifejezetten javasolt a koncentrált táplálékkiegészítők és vitaminok etetése, hisz kis mennyiséggel elérheted a szükséges ásványi anyag és vitamin mennyiséget.

Fontos azt is tudni, hogy a pónik és minilovak jobban hasznosítják a zsírokat mint a lovak, ezért is hajlamosabbak az elhízásra és az ezekből eredő betegségekre. Ilyen például az inzulin rezisztencia, májproblémák, stb.  

Az almaecet etetése kifejezetten előnyös a pónik számára, mivel támogatja az emésztést, természetes antibiotikumként viselkedik és méregtelenít, támogatja a máj működését. 

Jó, ha tudod, hogy a lovak és pónik édesszájúak. Mi emberek pedig túl sok édességet, lócsemegét adunk nekik, hiszen „olyan aranyosak” és „úgy kérik”. 

Gyakori hiba az is, hogy ugyanazzal a lótáppal etetik a pónikat is, mint a lovakat. Ez nem megfelelő, hiszen a lovak számára összeállított táplálék vitamin és ásványi anyag tartalma eltér a pónik szükségletétől. Sőt! A póniknak és minilovaknak sem lótápra, sem más abraktakarmányra nincs szükségük!

Megfelelő gondoskodással és odafigyeléssel, állatorvosi segítséggel a család kedvenc pónija vagy minilova sok éven át lehet a gyerekek barátja, megtaníthatja őket a lovaglás és lótartás alapjaira. Az első lépés ehhez a megfelelő takarmányozás.

Equimins Hungary 
AB-ORIGINAL KFT

 
9200 Mosonmagyaróvár
Kossuth Lajos utca 31.

 
Termékfelelős:
Möhöly Christa
+36 30/979 6578
+36 30/226 9956

2014.04.25.
A cikket összeállította: Möhöly Christa Termékfelelős, Equimins.hu

Hozzászólások