Miért fontos az E vitamin a lovaknak is?

Ha lovad hirtelen izomtömeget veszít, lábát nem emeli, hanem patáját gyakran húzza a földön, teljesítménye hanyatlik, gyenge és izomfáradtság jellemzi, akkor E vitamin pótlás lehet szükséges számára.

Az E vitamin fontos szerepet játszik az izmok fejlődésében, a megfelelő izomerő fenntartásában. A kutatások szerint hasznos fiatal (gyors növekedésű) csikók számára, tenyészkancák és tenyészmének, valamint a csúcsformában lévő versenyző és sportlovak esetében.

Az E vitamin egy zsírban oldódó vitamin, amely antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik. Az E-vitamin különösen fontos szerepet játszik a sejtfalak jó állapotban tartásában, illetve a bőr, az idegek, az izmok, a vörösvérsejtek, a vérkeringés és a szívműködés egészségének megőrzésében. 

Az E vitamin fontos vitamin az egészséges izomfejlődés érdekében. Mivel a lovak nem képesek az E vitamin szintetizálására, ezért amennyiben lovad nem tud jó minőségű legelőn legelni, akkor fontos az E vitamin bevitele számára. A friss fű kb 110 IU = NE (Nemzetközi Egység) E vitamint tartalmaz kilogrammonként.

Equimins újdonság: Tiszta E vitamin olaj táplálékkiegészítő lovak részére

A gyorsan és teljes mértékben felszívódó tiszta Tiszta E vitamin olaj a lovak izomzatának növekedéséhez, a megfelelő kondicionáláshoz és kemény munka utáni regeneráláshoz javasolt takarmánykiegészítő. 

Az E vitamin erős antioxidáns, védi a sejtmembránokat, emellett segíti a szelén és a K-vitamin felszívódását is. Az antioxidánsok pozitív hatásait a kutatások is megerősítik. Legfontosabb szerepük, hogy csökkentik a szervezetben keletkező káros szabad gyökök mennyiségét, amelyek a sejtszintű légzés természetes melléktermékei, ám hatásuk káros a szervezetre nézve.  Mivel az E vitamin zsírban oldódik, ezért jellemzően hosszabb ideig képes elraktározódni a zsírszövetekben és a májban. Viszont szükség esetén gyorsan mobilizálódik.  

Az E-vitamin (más néven tokoferol) nagy oxidáló hatása révén a szabad gyökök hamarabb lépnek vele reakcióba, mint a szervezetünk sejtjeivel. Javítja a sejtek regenerációs folyamatát, ezért hasznos betegség utáni, legyengült állapotban. 

Tavaszi akció 2016. április és május hónapban

 • 250 ml-es Tiszta E vitamin olaj ára 18 750 Ft helyett 15 000 Ft
 • az 1 literes Tiszta E vitamin olaj ára 85 900 Ft helyett 65 800 Ft

Megerőltető munka során a lovak teste is intenzívebb anyagcserét folytat, a nagyobb oxigén felhasználás miatt több szabadgyök keletkezik, melyek károsíthatják az izomszöveteket is, fáradtságot és izomlázat okozva. Az E vitamin etetésével viszont a megerőltető feladatok, versenyszámok utáni regenerálódás gyorsabb és hatékonyabb, ez a teljesítmény javulását, maximalizálását eredményezheti. 

Az Equimins Tiszta E vitamin olaj erősíti az immunrendszert, ezért idősebb lovak számára is hasznos

Ha lovad hirtelen izomtömeget veszít, lábát nem emeli, hanem patáját gyakran húzza a földön, teljesítménye hanyatlik, gyenge és izomfáradtság jellemzi, akkor E vitamin pótlás is lehet szükséges számára, ennek eldöntésére konzultálj lóspecialista állatorvossal.

Az Equimins E vitamin olaj 1000 NE/gramm E vitamint tartalmaz. Nem tartalmaz a Jockey Club és FEI által betiltott anyagokat.

Lovak fenntartó E vitamin szükséglete/nap:

 • Egy éves kor alatt: 500 NE
 • 2 éves csikó: 800 NE
 • Felnőtt (500 kg) ló fenntartó adagja: 1100 NE
 • Sportlovak: 2,000 – 5,000 NE a teljesítménytől függően
 • Vemhes kancák: 1,500 NE a vemhesség első 8 hónapjában, majd az utolsó három hónapban és a laktációs időszakban 2,000 NE.

Egyéb állapotok esetén ettől eltérő a szükséglet:

 • Allergia: 8,000 NE/ nap
 • EMND, EPM, bénulásos izomfesték vizelés vagy tying up szindróma: 5,000 – 10,000
 • Patairha gyulladás: 5,000 NE
 • Alultáplált, rossz körülmények között tartott lovak: 1,500 – 2,000 NE
 • Betegség, műtét utáni felépülés, vagy egyéb megerőltető időszak: 1,500 – 5,000 NE (Megjegyzés: ne adjon E vitamint műtét előtt, mivel a véralvadási képességet befolyásolja) 

Adagolási javaslat az Equimins E vitamin olajhoz:

 • 5 ml / nap, ezzel 5000 NE tiszta E vitaminhoz juttatod lovad.

Az E vitamin olaj 250 ml és 1 literes kiszerelésben kerül forgalomba. Az 1 literes kiszerelés különösen javasolt trénerek, edzők és istállók számára, hiszen az 1 liter E-vitamin olaj 200 napra elegendő. Szavatossági ideje gyártástól számított 2 év.

Egyedi kedvezmények Equusline lótápokra

Tenyésztők, lovardák, egyesületek figyelem: ha nagyobb tételben vásárolsz az EquusLine prémium lótápok kínálatából, akkor egyedi mennyiségi kedvezményeket kaphatsz

Ha érdekelnek a fenti kedvezményes ajánlatok vagy segítségre van szükséged lovad takarmányozásával kapcsolatosan, fordulj bizalommal az Equimins termékfelelőséhez, Möhöly Christához takarmányozási tanácsokért

Equimins Hungary 
AB-ORIGINAL KFT.
9200 Mosonmagyaróvár
Kossuth Lajos utca 31.

 
Termékfelelős:
Möhöly Christa
+36 30/979 6578

2015.10.12.
A cikket összeállította: Möhöly Christa Termékfelelős, Equimins
F
rissítve: 2016.04.04.

Hozzászólások