Alakul az iskolai lovaskultúra-oktatás széles körű bevezetése

Hamarosan elkészül az a kormány előterjesztés, amely azt célozza, hogy 2014 szeptemberétől a jelenleginél több általános iskolában valósuljon meg a lovasoktatás – mondta Budai Gyula, a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára Kecskeméten. Budai Gyula és Dallos Gyula mesteredző, örökös magyar bajnok a Hírös Lovardában egy tanrendi lovasórán vett részt.

Az államtitkár beszámolt arról, hogy az általános iskolai lovaskultúra-oktatás széles körű bevezetésének lehetőségeiről a Vidékfejlesztési Minisztérium, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ, valamint a Magyar Lovassport Szövetség képviselőivel folyamatos az egyeztetés, valamint arról is szólt, hogy egy munkacsoport alakult a lovaskultúra-oktatás kiszélesítésére.

A tervek szerint idén ősszel az általános iskolák harmadik, negyedik és ötödik osztályában indulhat el a lovas-oktatás központi költségvetési forrásból. A tantárgy a tanulók számára választható lesz.

A nemzeti lovaskultúra-oktatás főbb célkitűzései között a lovaskultúra, a magyar lovas hagyományok, a lovaglás gyakorlati alapjainak megismertetése, valamint a környezettudatos és egészséges életmódra történő nevelés szerepel.

A Buda Környéki Televízió januári riportja az iskolai lovaglás oktatásról:

2014. 02. 21.  Forrás: www.kormany.hu
(Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája)

Hozzászólások