Csikó születik – Beszéljünk a kancáról is!

Csikó születik

Beszéljünk a kancáról is!

Előző cikkünkben áttekintettük, hogy milyen veszélyeknek és betegségeknek van kitéve az újszülött kiscsikó élete legelső szakaszában.  Nem említettük azonban, hogy ez a kanca számára is egy igen kritikus időszak.

Milyen problémák jelentkezhetnek az ellés körüli időben?

Nagyon fontos, hogy megfelelően felkészüljünk az ellésre, ne halasszunk semmit az utolsó pillanatra. Amennyiben a kancát új helyre költöztetjük az ellés és a csikónevelés idejére, azt a várható ellési időpontnál jóval hamarabb tegyük meg, időt hagyva neki arra, hogy megismerje új környezetét, és ez a későbbiekben már ne okozzon további stresszhatást számára. Ez kiemelt jelentőségű akkor, ha a kancát más állományba telepítjük az ellés idejére, hiszen a kanca a tartási helyén megtalálható patogénekkel szembeni védelemmel tudja csak ellátni a csikót a kolosztrumon keresztül, és az adaptáció szintén időbe telik.

A csikó és a kanca megfelelő immunitását a helyes vakcinázási protokoll betartásával érhetjük csak el. Ne feledkezzünk meg a kancával együtt tartott többi egyedről sem!

A vemhes kanca takarmányozását is alaposan meg kell fontolni, mind a mennyiség, mind a minőség szempontjából. A lovaknak alapvetően jó minőségű fűszénát és zabot adjunk, és semmiképpen se etessünk dohos, penészes takarmánnyal! A kanca kondícióját is objektíven kell megítélni, sem a túl sovány, sem a túl kövér állapot nem kívánatos. Ivóvizet mindig bőségesen biztosítsunk, különösen a szoptatás alatt.

Amikor eljön az idő, ügyeljünk, hogy csend és nyugalom vegye körül a kancát, ne zavarjuk feleslegesen! Komplikáció esetén ne próbáljunk meg beavatkozni, helyette AZONNAL hívjunk állatorvost, aki szakszerű ellési segítségnyújtásban részesíti a kancát, esetleg állatkórházba utalja.

Milyen komplikációk léphetnek fel?

Előfordulhat, hogy a kanca valamilyen oknál fogva nem tudja megelleni a csikót, ezt okozhatja a magzat szabálytalan helyeződése, túl nagy mérete, vagy fejlődési rendellenesség. Felléphet fájásgyengeség, illetve a szülőcsatorna hiányos feltágulása. Ezekben az esetekben sürgős állatorvosi beavatkozásra van szükség.

Az ellés közben a kancát súlyos mechanikai sérülések érhetik– a gáttájék, illetve a rectum sérülése, a méhartéria repedése, valamint egyéb balesetek (beszorul, felakad, stb.) – melyek szintén szakember közbelépését igénylik.

A rendben lezajlott ellés után is számos probléma merülhet fel. Az egyik legsúlyosabb a magzatburok- visszatartás, mely kezelés hiányában a kanca életébe is kerülhet. A teljes magzatburoknak 4 órán belül el kell távoznia. A látható részeket saját kezűleg ne próbáljuk meg eltávolítani, probléma esetén kérjünk állatorvosi segítséget. Az ellátatlan esetek számos szövődményhez vezethetnek: kólika, savós patairhagyulladás, stb.

Az ellés utáni 1-2 napban felléphet heves kólikás nyugtalanság, leggyakrabban ezt a tágremese csavara okozza, amit a megváltozott hasűri viszonyok segítenek elő. Ez egy nagyon veszélyes állapot, a lehető leghamarabb állatkórházba kell szállítani a kancát.

Amennyiben a kanca az ellés során, vagy azt követően elhullik, vagy valamilyen súlyos betegség lép fel nála, fel kell készülnünk arra, hogy dajkakanca híján nekünk kell felnevelni az árván maradt csikót, mely rendkívüli kitartást, sok szabadidőt és elszántságot követel, viszont nagyon sok kedves és meghitt pillanatot is tartogat az ember számára.

 

Dr.Bódai Emese

SzIE ÁOTK Nagyállat Klinika, Üllő

Fotó: Canva

2013.03.01
Frissítve: 2022.08.16.

 

Hozzászólások