Csikó születik

Csikó születik

A hosszúra nyúlt tél lassacskán végre tavaszba fordul, és megérkeznek az idei első kiscsikók. A csikó érkezése mindig izgalommal és várakozással teli esemény a kancatulajdonosok számára, mely azonban kellő felkészülést igényel. Előfordulhatnak ugyanis komplikációk, melyek kellő időben való felismerésével akár a kanca, akár a csikó életét is megmenthetjük.

Már maga az ellés folyamata is nagy erőpróbát jelent mind a kanca, mind a csikó számára. Optimális esetben az ellésre átlagosan 335 nap vemhességet követően kerül sor.

Koraszülöttről akkor beszélünk, ha a csikó a 320. nap előtt jön a világra. Ezek a csikók azonnali kórházi ellátást igényelnek, hiszen még „nincsenek felkészülve” a méhen kívüli életre, és olyan speciális ellátásra van szükségük 1-2 órán belül, amely csak klinikai körülmények között biztosítható.

Ha a fogamzás pontos időpontja nem ismeretes, néhány jellegzetes tünet is árulkodhat arról, hogy a csikó idő előtt érkezett. A lógó fül, túl puha, szopásra képtelen ajkak, a befelé forduló szemhéjak, és a koponya nagy és domináns homloki része koraszülött csikóra utalnak.

A születés utáni néhány óra kiemelkedő jelentőséggel bír a kis jövevény életében. Az egészséges, fejlett csikó 5-10 perccel a világra jöttét követően szügyre fordul, 15 percen belül kialakul a szopási reflexe, 1-2 órán belül feláll és szopni kezd.

Más fajokkal (többek között az emberekkel is) ellentétben a csikók fertőzésekkel szembeni ellenállóképessége nem fejlődik ki teljesen az anyaméhben. Az immunrendszer végleges érése a születést követően, a föccstej (kolosztrum) kiszopásával valósul meg.  Amennyiben erre nem kerül sor az első 4-12 órában, a csikó nem jut hozzá azokhoz az ellenanyagokhoz, amelyek megvédik a fertőzésektől az élet első néhány hónapjában.

Fontos, hogy tisztában legyünk az egészséges újszülött klinikai alapértékeivel, és ezeket indokolt esetben ellenőrizzük, majd eltérés esetén azonnali állatorvosi segítséget kérjünk. Fontos, hogy ezeket az értékeket gyorsan, nyugodtan, magabiztosan ellenőrizzük, mert a felesleges zaklatással esetlegesen akadályozzunk a csikó-kanca kapcsolat kialakulását, ezzel magunk idézve elő további problémákat.

Az egészséges újszülött csikó klinikai alapértékei:

  • Testhőmérséklet: 37,2- 38,8 °C (óvatosan, végbélben mérve)
  • Pulzus: 70/ perc körül a születést követően, majd 100-120/perc (bal oldalon, a mellkasra tett kézzel érezhető)
  • Légzésszám: az első 15 percben 60-80/ perc, majd fokozatosan 20-40/ percre csökken
  • Az első vizeletürítés 8 órán belül, míg az első bélsárürítés 12 órán belül meg kell, hogy történjen.
  • A veleszületett fejlődési rendellenességgel, genetikai betegségekkel, méhen belüli fertőzésekkel sújtott egyedek általában vagy halva születnek, vagy az ellést követő néhány órán, esetleg egy-két napon belül elpusztulnak a szakszerű állatorvosi beavatkozás ellenére is.

Az egészségesen született csikók leggyakoribb betegségei életük korai szakaszában:

1. Oxigénhiányos állapot kialakulása ellés alatt (dummy foal syndrome):
A csikó oxigénellátása elégtelen, vagy hiányos, általában elhúzódó, vagy nehézelléshez társultan. Bár a csikó az első néhány percben egészségesnek tűnik, a fiziológiás magatartásformákat nem követi. Ezek a csikók gyakran vakok, nem tudnak felállni, nem tudnak szopni, rendellenes hangokat adnak ki, majd néhány órán, esetleg 1-2 napon belül elhullnak.

2. Húgyhólyagrepedés:
Leggyakrabban a méncsikókat érintő probléma, de kancacsikó esetén sem zárható ki. A húgyhólyag az ellés alatt mechanikai sérülést szenved, és – kórházi kezelés és műtét hiányában – a károsodás mértékétől függően pár órán, egy napon belül  elhullást okoz.

A csikók bágyadtak, esetleg kólikás nyugtalanságot mutatnak. A köldökcsonkból olykor vizelet csepegése is megfigyelhető, illetve az is előfordulhat, hogy a csikó egyáltalán nem ürít vizeletet a megszokott módon. Ezzel együtt a normális vizeletürítés sem zárja ki a hólyagrepedés lehetőségét.

3. Az újszülöttkori sárgaság:
Hasonló a csecsemőknél megfigyelhető jelenséghez. Mivel a csikót szőr borítja, így a sárgás szín csak a szem, illetve a nyálkahártyák (ajak, orr, kötőhártya, péra, stb.) területén figyelhető meg, súlyos esetben véres vizelet-, illetve bélsárürítés jelentkezhet. A kanca második vemhességénél fordulhat elő először a probléma. A csikó ebben az esetben is kórházi ápolásra, súlyos esetben vérátömlesztésre, mesterséges táplálásra, és az immunglobulinok pótlására szorul.

4. Meconium kólika:
A magzati bélsár nem tud eltávozni, a csikók a felnőtt állatokra jellemző kólikás nyugtalanságot mutatnak. Megoldása állatorvosi segítséget igényel. Külön ki kell emelni, hogy a bennrekedt meconium nem távolítható el egyszerű, egy ujjal végzett rektális segítséggel. Az ilyen jellegű laikus próbálkozás súlyos következményekkel járhat, akár a rektum megrepedéséhez is vezethet.

5. FPT (Failure of passive transfer):
Amennyiben a csikó bármilyen okból nem jut elegendő, jó minőségű kolosztrumhoz, védtelen lesz a különböző fertőző ágensekkel szemben. Ez több okból is bekövetkezhet:

• ha a kolosztrum minősége vagy mennyisége nem megfelelő. Ritka eset, koraszüléskor, vagy ha a kanca öreg vagy beteg, előfordulhat. A föccstej minősége laboratóriumi vizsgálattal ellenőrizhető.

• ha a csikó nem jut elegendő kolosztrumhoz. Egy átlagos, 50 kg-os újszülött csikó jó minőségű kolosztrumigénye 3,3 liter. A szopási reflex hiánya, kelésgyengeség, vagy egyéb okok miatt az időbeni hozzáférés akadályozott lehet. A kanca tőgygyulladása, esetleges ellés közbeni elhullása szintén FTP-hez vezet. Figyelni kell, hogy a kanca időben elfogadja-e egyébként egészséges csikóját.

A csikó véréből az ellenanyagszint laboratóriumi vizsgálattal kimutatható. Az FTP bármely gyanúja esetén érdemes állatorvoshoz fordulni, és a vizsgálatot elvégeztetni. Amennyiben nyilvánvaló, hogy a csikó képtelen lesz időben kolosztrumhoz jutni, a kolosztrum pótlást 8-12 órán belül emberi segítséggel is megtehetjük.

Nagyon fontos azonban, hogy a csikók cumis szoptatáskor nagy százalékban félrenyelnek, ami súlyos tüdőgyulladáshoz vezet. Éppen emiatt sokkal inkább javasolt a szondán történő föccstej-pótlás. Természetesen ez is kizárólag állatorvosi segítséggel lehetséges, és lényegesen biztonságosabb klinikai körülmények között, főként, ha figyelembe vesszük, hogy 450ml/óra a maximális etethető tej/kolosztrum mennyiség. Ha a 8-12 óra letelik, a csikó bélsejtjei záródni kezdenek, képtelen lesz a kolosztrum hasznos felvételére. Ilyen esetekben a donor- plazmával vénás úton segíthetjük a csikót a megfelelő ellenanyagszint eléréséhez.

6. Köldökcsonk elégtelen záródása:
Szintén megfigyelhető egyes esetekben, mely aszcendáló fertőzéshez vezethet. A köldökcsonk ekkor megvastagodott, esetleg vizelet szivároghat belőle. Ne feledkezzünk meg a köldök fertőtlenítéséről, melyhez legjobb, ha alkoholos jódoldatot használunk.

7. A fertőzések következtében kialakuló szeptikémia igen gyakran előfordul csikókban.
A fertőződés bekövetkezhet még az anyaméhben, de gyakoribbak a születés utáni köldökfertőzések, tüdőgyulladások, melyek általában az elégtelen immunglobulin szinttel vannak összefüggésben. Jelei: láz, depresszió, étvágytalanság, sántaság, hasmenés, stb. Minden ilyen tünet kórházi kivizsgálást, kezelést indokol.

Itt csak néhányat soroltunk fel az újszülött csikók betegségei közül, melyekre a leggyakrabban számítani lehet, de a lista koránt sem teljes. Az állattartó feladata nem a pontos diagnózis felállítása, hanem a baj minél korábbi felismerése, és az állatorvosi ellátás mihamarabbi biztosítása. A lovaknál igen gyakori, hogy nem is igazán a betegséggel, hanem az idővel harcolunk, mely a csikóbetegségek estén hatványozottan igaz.

Dr. Bohák Zsófia és Dr. Bódai Emese
SzIE ÁOTK Nagyállat Klinika, Üllő

2013. 01. 22
Frissítve: 2023.04.16.
Fotó: Canva

Hozzászólások