Hasznos trükk, vagy kontár munka?

Hasznos trükk, vagy kontár munka?

Avagy a háromkápás patkó tanulságos esete

 

Alapvetően minden lovas és lótartó tudja, mennyire fontos lova lábainak egészsége. De a tudás itt ki is merül, sőt nem is várható el, hogy a lótartó érdemben értékelje, vagy bírálja a patkolókovács munkáját. Így ő és lova is ki van szolgáltatva a lovát körmölő-patkoló szakembernek, legyen az bár szerencsésebb esetben egy szakképzett patkolókovács, vagy az esetek jelentős részében egy olyan önjelölt „patkolókovács”, aki állítólag a nagyapjától, vagy a falu idős kovácsától leste el a szakmát, esetleg a díszműkovácsolásról nyergelt át a patkolásra.

Az itt látható két rendkívül tanulságos fotót Barsi Zoltánnak, a Magyar Patkolókovácsok Egyesületének  egy tagjának köszönhetjük, aki nem tudott szó nélkül elmenni az eset mellett. Egy hidegvérű ló lábait láthatjuk, akit hidegen vasaltak háromkápás patkókkal.

A tulajdonos elmondása szerint azért volt szükség erre a „speciális” megoldásra, mert lova könnyen elhagyta a patkóit. A hideg patkolást pedig az indokolja, hogy a meleg illesztés kiégetné a zsírt a szaruból. A patkolást végző „szakember” szakképesítéssel nem rendelkezik, továbbképzésekre nem jár – de minderre nincs is szüksége, mert saját bevallása szerint a világ legjobb kovácsától tanult. Patkolókovács körökben ez kimeríti a kontár fogalmát.

Ez az eset tipikus példája annak, amikor egy rossz technikát, alapjaiban is elrontott körmölést próbál meg valaki valahogy javítani. A hordozószél nincs síkban – ezen a meleg illesztés valamelyest segített volna.

Továbbképzések és nemzetközi szakirodalom ide, vagy oda, háromkápás patkóról nem nagyon hallani. De elég ahhoz a jó patkolókovácstól elvárható anatómiatudás, hogy megállapíthassuk, hogy a kápák elhelyezése nem jó.

Már kétkápás patkó alkalmazásakor is számolni kell azzal, hogy a kápák gátolhatják a patamechanizmust.

A 3-4. szeglyuknál elhelyezett kápák azonban egész biztosan gátolják a patamechanizmust és maradandó károsodást okoznak az irha szövetében.

A ló nem panaszkodik, a tulajdonos elégedett. Egyelőre.

A legtöbb ló ugyanis kiválóan kompenzálja a hasonló drasztikus beavatkozásokat, sokszor évek kitartó munkája kell ahhoz, hogy a tulajdonos számára is jól láthatóak legyenek a problémák – ekkor azonban általában már túl késő, mert maradandó elváltozások következtek be a ló mozgásszervrendszerében.

Adott egy alapvetően egészséges lábszerkezetű hidegvérű, aki könnyen elhagyja a patkóit. Egy egészséges lónak nincs szüksége különleges megoldásokra. Szakszerű körmölés után melegen illesztett normál, egykápás patkók tökéletesen megfelelnének a célnak. Ha valóban gyakran elhagyja őket, akkor meg lehet próbálni a patkót kicsit rövidebbre venni és gyakrabban patkolni.

Ami a legfontosabb, hogy minden esetben a ló számára kell megoldást találni, semmiképpen sem a tulajdonos, vagy a kovács kényelme a döntő.

2013.03.06
Forrás: Mape.hu
Frissítve: 2022.08.06.
Fotó: Canva

Hozzászólások