Rendezvény, verseny vagy költözés? Így szállítsd a lovad biztonságosan! – II. rész

Cikksorozatunk előző részében körbejártuk, hogyan érdemes szállítani a lovat a lószállítóban és milyen következményeket okozhat a stressz. A folytatásban a lószállításhoz szükséges biztonsági felszereléseket és elengedhetetlen kellékeit ismertetjük.

Ha megtetted a szükséges előkészületeket a lószállító biztonságossá tételéhez, akkor hagyd, hogy a ló kívülről barátkozzon meg a szerelvénnyel. Hadd járja körbe, szaglássza meg. Töltsetek el mellette egy kis időt, hogy megszokja a futó jelenlétét. Ha már látszólag teljesen sikerült megnyugtatni, csak akkor kezdjétek el előkészíteni a felvezetésre.

Főleg a nyári nagy melegben ügyelj rá, hogy felvezetés előtt igyon a ló. Ezen felül érdemes bekészíteni szénát a szállítóba, hogy a lovat rögtön valami pozitívum fogadja, illetve hogy a készülődésre ne kelljen további időt szánni. Törekedni kell rá, hogy lehetőleg azonnal a ló biztonságos kikötését követően el is tudjatok indulni.

Biztonsági felszerelések lószállításhoz

A lószállítóban nehéz felhelyezni azokat a biztonsági felszereléseket a lóra, ami megóvja a sérülésektől. Még a legbiztonságosabban kialakított futóban is előfordulhat például, hogy a ló félrelép, rááll a saját lábára, kidörzsöli a farkát. Hogy ez ne történjen meg érdemes ínvédőt, pataharangot, farokvédőt használni. Ha fásli mellett döntesz, figyelj rá, hogy az ne legyen túl szoros! Javasolt még a fejvédő, illetve időjárás függvényében a lótakaró használata is.

Hőmérsékletet tekintve a ló komfortérzeti zónája igen széles. Igényli a friss levegőt, de nem bírja a huzatot. Különösen nyáron, kánikula idején ügyelj rá, hogy megfelelő legyen a szellőztetés. A ló akár 30°C-ban is kitűnően érezheti magát, de szállításnál, amikor egyébként is patakokban folyik róla a víz már csak az idegesség miatt is, feltétlenül ügyelj a folyadékpótlásra és a friss levegő biztosítására. Az út során beiktatott pihenőknél kínáld meg vízzel is. Fontos, hogy a ló kényes, szereti a megszokott illatokat, így javasolt a saját vödrét magatokkal vinni.

Ha a lehetőséged van rá vezesd le a lovat, ellenben próbálj árnyékos helyre parkolni és az ablakok kinyitása mellett mindent megtenni, hogy komfortosabb legyen számára az út.

Felszállás! Így vezesd fel a lovat a szállítóra

Arra kell törekedni, hogy ha a ló sikeresen felszállt a futóra, akkor összességében pozitív élményként könyvelje el a szokatlan szituációt. Soha nem szabad erőszakkal rákényszeríteni a felmenetelre, már csak azért sem, mert a ló memóriája kiváló. A kellemetlen élményeket hosszú időre megjegyzi és a következő alkalommal még nagyobb riadalommal fogadja az utazás gondolatát, még nehezebben megy fel a rámpára.

Használj hosszú vezetőszárat, hogy ha ellenáll, lehetőség legyen utána engedni a szárat, de ne tudjon elszabadulni se. Határozottan indulj el vele a lószállítón felfelé, de ne közvetlenül előtte menj, mert előfordulhat, hogy hirtelen fellép és magával sodor.

Ha hosszú ideig nem sikerül felinvitálni a lovat, akkor a rámpa két oldalához erősített köteleket használva, a ló fara mögött keresztezve azt, megkönnyítheti a felléptetést.

Ha lehetőség nyílik rá, érdemes néhány nappal utazás előtt megkezdeni a gyakorlást, akár egy tapasztaltabb ló segítségével. Két ló szállítására alkalmas szerelvény esetén az egyik felébe előbb a nyugodt lovat bevezetni, majd a félénkebb lovat felléptetni mellé.

Sok esetben a ló kitépi az ember kezéből a szárakat és rögvest menekülőre fogja. Ilyenkor javasolt esetleg kantárt is felhelyezni rá, hogy biztosabb legyen a fogás. Jó megoldást jelenthet stabil falakkal elvágni a ló menekülési útvonalát, így például a szállítóval ráfarolni az istálló ajtajára.

Bármilyen praktikát vetsz is be, a legfontosabb, hogy a helyszín biztonságos legyen a felvezetéshez.. Minden apró lépéséért határozottan dicsérd meg és még ha sokadik próbálkozásra sem sikerült, akkor se add fel a türelemjátékot. NE próbáld erőszakosan megoldani a problémát.

2018.07.06. Írta: Frisch Andrea, Lovasok.hu külső munkatárs
Fotó: canva.com
Frissítve: 2022.08.19.

Hozzászólások