Rendezvény, verseny vagy költözés? Így szállítsd a lovad biztonságosan! – I. rész

Akik gyakran járnak versenyre, lovas rendezvényekre, jól tudják, hogy a lószállításnak a kötelező szabályokon túl számos íratlan követelménye is van. A lovak még azok számára is tudnak meglepetést okozni, akiknek már sok éves tapasztalatuk van, így a lószállítás is fokozott figyelmet és mindenekelőtt hozzáértést igényel. Sokan azonban igen ritkán vagy csak lovardaváltás esetén akasztják a szállítót a vonóhorogra vagy bérelnek fuvart. Ezúttal összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat, hogyan is érkezhettek meg épségben úticélotokhoz.

Mindenekelőtt nem mindegy, hogy milyen hosszú útra is készültök. A távolság, ami normális esetben 20 perc, az lóval akár egy órás is lehet. Így ha az ország másik felébe vagy akár azon túlra terveztek menni, érdemes egy menetrendet készítened a pihenőkről, ahol nem csak Te nyújtóztathatod ki a lábaid, de a lovad is kicsit felszabadulhat az állandó egyensúlyozás terhe alól.

Távoli úti cél esetén érdemes legalább 4-6 óránként félrehúzódni és ha a körülmények engedik, leszállítani a lovat is pihenni. Megfigyelések szerint a lovak önmaguktól ferdén állnak be a lószállítóba, a kutatók véleménye azonban, hogy ideális esetben érdemes őket menetiránynak háttal fordítani, ugyanis elsősorban a farukkal tartják meg magukat. Így fékezés esetén nem ró akkora terhelést a ló inaira, szalagjaira, ellenben egy sok száz kilométeres út esetén az ellenállás teljesen elgyengítheti a lovat.

Még mielőtt a lovat felvezetnéd a lószállítóra

Még a legnyugodtabb ló számára is óriási stresszt jelent a szállítás.
Alapos elő- és felkészülés szükséges hozzá, hogy az út problémamentes legyen és a lovat se terhelje meg túlságosan.

A stresszről tudni kell, hogy erős hatással van a szervezet egészére nézve. A stressz egy állapot, ami a szervezetben azért alakul ki, hogy felkészítse hozza a lovat a menekülésre. Ilyenkor a ló izmai megfeszülnek, felgyorsul a szívverése, szaporábbá válik a levegővétele, csatakosra izzadja magát, ami huzamosabb időintervallum esetén igencsak megterheli a szervezetet, így könnyedén vezethet immungyengeséghez. A ló fogékonyabbá válik a betegségekre, legyengül, fogyni kezd és még sorolhatnánk a következményeit.

Hogy ez semmiképp ne fordulhasson veletek elő, még utazás előtt meg kell ismertetni a lovat magával a szállítóval. Erre időt kell szakítani, hiszen meg kell tanulnia, hogy a lószállító biztonságos hely, ahol nem érheti veszély. Hogy ez valóban így legyen, ügyelj rá, hogy a szállító tiszta, a fellépő és a padló csúszásmentes legyen. Sehol ne legyen korrózió, lyukak, amelybe beleléphet. A támasztórudak, a kikötő legyen stabil és alkalmas rá, hogy a ló ne mozdíthassa ki. Illetve a szállító annyira legyen széles, hogy az állat akár terpeszbe is tudjon állni.

Cikksorozatunk következő részében olvashatsz a lószállításhoz szükséges biztonsági felszerelésekről és elengedhetetlen kellékeiről.

2018.07.06. Írta: Frisch Andrea, Lovasok.hu külső munkatárs
Fotó: canva.com
Frissítve: 2022.08.19.

Hozzászólások