Egészséges táplálkozás – lovaknak is!

Az egészséges életmód népszerű témává vált manapság. Naponta 400 gramm zöldség elősegíti az emésztést, illetve a magas glikémiás indexű ételek negatív hatással vannak a vércukorszintünkre. De mi a helyzet a lovaknál? Valóban szükség van a nyalósóra? És ha igen, még milyen más vitaminokat, ásványi anyagokat kell napi szinten beiktatni a takarmányozásba?

A kulcsszó a lovak esetében is a változatosság. A vitaminhiány (és a túladagolás!) épp úgy mint az embereknél, a lovaknál is következményekkel jár! A lovak élettere drasztikusan lecsökkent. Az emberek elvették előlük a lehetőséget, hogy ők maguk válogassák össze a mikro- és makrotápanyagokat. Ezért az ember felelőssége, hogy pótolja ezeket!

Természetesen kivételes helyzetben vannak a rideg tartásban, legelőn élő lovak, ahol minden feltétel adott ahhoz, hogy egy teljesen egészséges ló esetében szükségtelenné váljon a kiegészítő takarmányozás. A széles, dús legelők ugyanis vitaminokban gazdag, sok esetben gyógyhatású növényekkel vannak tele. 

Kivételt képezhet a só adagolás

A lovak természetes közegben megszerzik a szervezetük számára nélkülözhetetlen szénhidrátot, proteint, zsírt, ásványi anyagokat és vitaminokat. Azonban ritka, hogy a legelőn tartott állat közelében van patak, vagy kis tó.

Így hát a megfelelő mennyiségű víz biztosítása mellett, kiváltképp a nyári nagy melegben és főleg azoknak a lovaknak az esetében kell kiemelkedő figyelmet fordítani a megfelelő mennyiségű só utánpótlásra, amelyek sokat vannak mozgatva. Izzadás következtében a ló sóháztartásának egyensúlya felborul, amelyet, ha nem orvosolunk, akkor gyengeséget, teljesítménycsökkenést, fogyást és egyéb tüneteket vonhat maga után.

Szinte minden lovasboltban vagy takarmányboltban, hozzájuthatsz különböző méretű nyalósóhoz, amely a sóhiány megelőzésében segít.

Vitaminhiány következményei lovaknál

A lovak érzékeny, kényes állatok. Ahhoz, hogy egészségüket hosszú távon megőrizzék, törekedni kell a szervezetükben az állandó egyensúlyra. A vitaminok esetében nem csupán hiányról, hanem sajnos túladagolásról is beszélhetünk, így nagyon fontos figyelni a tünetekre. A vitaminhiány típusától függően enyhébb esetben kihathat a paták, a bőr és a szőrzet állapotára, de akár idegrendszeri vagy mozgásszervi problémákat is előidézhet.

Példaképpen a továbbiakban kiemelünk néhány vitamint, amelynek megfelelő adagolására feltétlenül ügyelni kell.

 

  • Legtöbbször helytelen tartástechnikából adódó problémát vált ki a jól ismert D-vitamin hiány. A huzamosabb ideig, túl sötét helyen tartott lónál, főleg a téli hónapokban jellemző betegség. A D-vitamin elsődleges forrása a napfény, ezért a bokszban tartott lovaknál különösen oda kell figyelni, hogy megfelelő mennyiségű időt töltsön a szabadban.
  • Bőrbetegségeket, teljesítménycsökkenést és akár idegrendszeri tüneteket is előidézhet a B-vitamin hiány, amelyet egyébként sörélesztővel pótolni lehet.
  • Bizony, ahogy nálunk embereknél, a lovaknál is csontritkuláshoz vezethet a kalcium hiány. Főleg csikókorban javasolt odafigyelni a megfelelő mennyiségű kalcium adagolásra, hiszen alapvetően meghatározza, hogy kifejlett korára milyen erős csontozatú lesz.
  • A növekedésben lévő fiatal csikó csontozata erősödik, a csontsűrűség növekszik a megfelelő takarmányozás következtében, illetve mozgás útján, amely a csontok erősségében kiemelkedő szerepet játszik.

Felnőtt, idős lovak esetében épp ugyanolyan nagy hangsúlyt kell fektetni a csontritkulás megelőzésére. A rideg tartásban élő lovak mozgásigénye fedezve van az óriási helynek köszönhetően, bokszos tartás esetén azonban ügyelni kell a napi mozgásigény kielégítésére.

  • Végezetül, a különböző étolajok segítik a vitaminok felszívódását és többlet energiát nyújtanak sok más jótékony tulajdonságuk mellett. Az olajok felhasználása szakértelmet követel, helytelen felhasználása szövődményeket vonhat maga után, így előtte feltétlenül konzultálj állatorvosoddal.

Soha nem szabad megfeledkezni róla, hogy a lónak kis méretű gyomra van. Mindig lennie kell előtte tápláléknak a gyomorbetegségek elkerülése érdekében és hogy legyen valami, amiből fedezni tudja a hatalmas méretű test energiaigényét!

2018.08.02. Írta: Frisch Andrea, Lovasok.hu külső munkatárs
Fotók: canva.com
Frissítve: 2022.08.19.

Hozzászólások