Nyergekről alapfokon

Az alábbi cikkben az angol típusú nyergek alapjait próbálom összefoglalni. 3 különböző fő kategóriára oszthatjuk őket, vannak a vázas, váz nélküli, és új kategóriaként, beszélni kell a speciális vázzal (bőr, flexibilis…) ellátott nyergekről.

Ezen fő kategóriákon belül, vannak különböző nyereg típusok, melyeket a felhasználási terület, szakág határoz meg, mégpedig vannak díjlovas, díjugrató, univerzális, távlovas és túra nyergek. A nyereg típusok között nincs éles határvonal, vannak olyan nyergek melyek két kategória között helyezkednek el, és az egyik típus hangsúlyosabb benne, pl elég elterjed az ugró-univerzális nyereg.

Létezik két al-típus, kialakítás szerint, méghozzá a szimpla és dupla nyeregszárnyas verziók.

A különböző nyereg típusoknak speciális, a felhasználási területüknek megfelelő kialakítása van.

A nyergeket sportcipőkhöz lehetne hasonlítani, mert így egy laikus számára is jobban megérthető. Sportcipőből is vannak különböző típusok a felhasználásnak megfelelően (futó, torna termi, tenisz, kosárlabda…), hogy a viselője a legjobbat tudja kihozni magából. Ugyan ezen okokból, a nyerget is célszerű a lovaglási stílusunknak megfelelően választani, hogy a nem megfelelő nyereg ne hátráltassa sem a lovast, sem a lovat.

A vázzal rendelkező angol nyergek lehetnek fa – fém vázasok, illetve műanyag vázzal rendelkezők. A váz feladata a lovas súlyának egyenletes elosztása a ló hátán, a gerincének védelme, miközben igyekszik minél kevésbé korlátozni a ló mozgását.

 

A váz nélküli nyergek előnye, hogy nincs bennük merev váz, így nem korlátozzák a lovat a mozgásában, viszont nagy problémát jelent a súly elosztás megoldása, és a ló gerincének védelme.

A harmadik kategória, egy elég új keletű dolog. Megjelentek a piacon a flexibilis vázzal rendelkező nyergek, melyek megpróbálják ötvözni az előző két kategória előnyeit, és kiküszöbölni a hátrányokat. Nagy hangsúlyt fektetnek a ló szabad mozgására, de szem előtt tartják a lovas súlyának egyenletes elosztását, és a ló hátának védelmét.

Mielőtt a nyereg típusokra rátérnék, tisztázni kell a nyereg részeit, hogy szemléltetni lehessen a nyereg típusok közötti különbségeket.

  • Díjlovas nyereg, a díjlovas szakágban lovagló lovasok használják, ülőfelülete mély, nyeregszárnya meredek szabású, és hosszú, felrántószíja többnyire hosszú. Ezen kialakítás mind-mind a funkciót szolgálja. Az idomító lovas ülésének támogatása érdekében van.

  • Díjugrató nyereg, ülőfelülete lapos, nyeregszárnya előre szabott, felrántó szíjjai többnyire rövidek. A lapos ülőfelület, és előreszabott nyeregszárnyak segítik a díjugrató lovas ülését az akadályok felett, és az ugrások között.

  • Univerzális, vagy ahogy máshogy mondják, többcélú nyereg, ülőfelülete közepesen mély, nyeregszárnya enyhén meredek, felrántószíja rövid. Többféle felhasználási területre is alkalmas, leginkább szabadidő lovasok használják, mert alapszinten használható idomító és terep lovaglásra, illetve kisebb akadályok megugratásához is.

  • Túra nyergek, ülőfelülete lapos, és hosszított, nyeregszárnya közepesen meredek szabású. A lapos ülőfelület, hosszított nyereg párnája a ló és lovas kényelmét szolgálja a hosszabb, akár több napos túrák során.

  • Távlovas nyereg, rendkívül könnyű, ezért többnyire szintetikus anyagból, és nem bőrből készülnek. Kialakításuk nagyon speciális, elsődleges szempont a ló kényelme, és a könnyű súlya.

Minden nyereg típusnak van vázas, illetve váz nélküli verziója. Mindenki a saját meggyőződése szerint tud választani közöttük.

2019.05.13. Kótai Sarolta, Nyeregvilág.hu
Kiemelt kép forrása: Pixabay.com

Hozzászólások