A dámanyereg története

A dámanyereg története

Több ezer éve történt, nem is tudjuk pontosan, ki találhatta fel. Egyes történészek szerint már a korai nomád népeknél előfordulhatott, hogy kisgyermekeket és terhes asszonyokat oldalt ültettek fel a lóra vagy más hátas állatra, hogy kényelmesebb legyen számukra a hosszú utazás.

A legelső olyan nyergek, melyek valóban abból a célból készültek, hogy a lovas oldalvást üljön rajtuk, a 12. sz. környékén alakulhattak ki a Közel-Keleten, illetve Egyiptomban.

A 14. században Anna királynő népszerűsítette, hogy a kor hölgyei öltözékükhöz méltóan utazhassanak. A korai dámanyergek nem is hasonlítottak a ma használatosakhoz: a hölgyek teljesen féloldalt ültek rajta, a nyeregnek sokszor karfája is volt, mint egy igazi karosszéknek.

A 16. században a málhanyergek voltak nagy hatással a dámanyereg fejlődésére. Ekkor már egy szarvval rendelkezett, mely jobb oldalt középen helyezkedett el. A szarvat Medici Katalin feljebb tetette, így átvethette rajta a lábát, nagyobb biztonságban érezve magát. A kengyel használatát is ő vezette be.

A 19. században került fel a nyergekre a második szarv, ettől kezdve az előkelő hölgyek ilyen nyerget használtak vadászathoz, sétalovagláshoz. Akkoriban nem is tartották illendőnek, ha egy hölgy lovagló ülésben lovagolt.

A dámanyereg, vagy ahogyan sokan nevezik, „amazon nyereg”, az 1930-as években kisebbé, könnyebbé vált, szerkezete erősebb lett. Kialakult a modern dámanyereg! 1900. és 1930. között nagy nevek: Owen, Meyhew, Whippy, Champion&Wilton, Martin&Martin készítették klasszikus darabjaikat.

A második világháborút követő általános elszegényedés és a nők az irányú törekvései, hogy a versenyeken a férfiakkal együtt rendes lovagló ülésben indulhassanak, nem tett jót a dámanyereg népszerűségének. A női nyereg jó időre eltűnt, mint azon idők maradványa, amikor erős megkülönböztetés volt volt férfi és nő között.

A stílus csak 20-30 éve kezdett újjáéledni. Bár elmondhatjuk, hogy reneszánszát éli, a dámanyereg ma mégis kuriózumnak számít.

A lovak és a női nyereg szeretete olyan erős, hogy az angol állami pecsét a királynőt lovon, női nyeregben mutatja. Ilyen példaképpel a dámalovaglás nem is halhatott ki Angliában!

Az 1974-ben alapított „Side Saddle Association” (Női Nyereg Egyesület) 1200 tagot tart számon. Évente egyszer kézikönyvet adnak ki tagjaik számára, ismertetik a versenyek szabályait, valamint az elismert bírák és kiképzők listáját. Az évente, nyár végén megrendezésre kerülő „Nemzeti show” keretében a legjobb lovarnőket „Az év női nyerges lovasa” címmel tüntetik ki.

Mind Franciaországban, mind Svédországban és Németországban szervezetekké alakultak a női nyeregben lovaglók. Hollandiában a lovas rendőrség tagja a nőinyereg egyesületnek. Magyarországon 2003-ban megalakult a Magyar Dámalovas Egyesület.

Oswald Barbara
Frissítve: 2023.03.22.
Fotó: Canva

Hozzászólások